Home GÜNCEL Gıdaya sıkı takip uyarısı

Gıdaya sıkı takip uyarısı

- Guncellenme Tarihi: 24 Nisan 2020 13:21
6 min read
Gıdaya sıkı takip uyarısı için yorumlar kapalı
0

Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş, Ramazan ayında gıda üretimi yapan ve satan yerlerinin denetimlerinin arttırılmasına dikkat çekti.

Ramazan ayının tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 pandemi dönemine denk gelmesi sebebi ile özelikle gıda güvenliği, dengeli beslenme ve gıda israfı açısından daha fazla hassasiyet gerektirdiğini ifade eden TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş, “Koronavirüsle mücadelede Ramazan’da yakınlarımız ile iftar ve sahur sofralarını paylaşmamak, sosyal izolasyona daha fazla dikkat etmek ülkemiz adına süreç yönetiminde bizlere düşen en önemli görevlerden birisidir” dedi.

Durmuş, tavsiye niteliğinde yayınladıkları bildiriyle Ramazan ayı döneminde dikkat edilmesi gereken hususları kamuoyuyla paylaştı.

YETERLİ, DENGELİ VE DOĞRU BESLENME

· Ramazan ayında sahur ve iftar vakitleri arasındaki zaman dilimini dikkate alarak tüm besin öğelerinden dengeli olarak tüketmek ve günlük su alım miktarına dikkat edilmeli.
· Özelikle protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlar yönünden zengin olması dengeli beslenmemiz açısından büyük önem taşıyor.
· Sebze ve meyvelerin bol su ile yıkanması, et, balık, tavuk grubu ürünlerin az pişmiş ve çiğ olarak asla tüketilmemesi, mutfak hijyen ve sanitasyonuna dikkat edilmeli.

GIDA ALIRKEN DİKKAT

· Market ve Pazar alışverişlerinde kişisel hijyene ve sosyal mesafeye dikkat edilmeli.
· Sağlık Bakanlığının ve Tarım ve Orman Bakanlığının yönetmelik ve yönergelerinde belirtilen kurallara uyulmalı
· Alışverişlerde gıda ürünlerinin etiket bilgileri kontrol edilmeli, etiketsiz ve açıkta satılan, izlenebilirlik bilgilerine ulaşılamayan merdiven altı işletmelerin ürettiği ürünler asla satın alınmamalıdır.
· Mikrobiyolojik bozulma riski yüksek olan et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri soğuk zincir kurallarına riayet edildiğine emin olunmadan asla satın alınmamalıdır.
· Soğuk zincir gerektirmeyen ürünlerin ev ortamına alınmadan önce en az 6 saat havalandırılması yine koruyucu önlemler arasındadır.
· Ambalajlı olarak alınan gıda ürünlerinin dış ambalajları açılarak gıdaya teması olmayacak şekilde çöpe atılmalı, gıda ürünleri bundan sonra dolaba alınmalı ve eller sabun ve bol su ile yıkanarak dezenfekte edilmelidir.

· Bu ayda ve içinde bulunduğumuz süreçte ekmek ve pide tüketimi başta olmak üzere ihtiyaç fazlası alımdan kesinlikle kaçınılmalı, ürünlerin depolama koşulları ve raf ömürleri dikkate alınarak yeterli miktarda alıma dikkat edilmelidir.

GIDA DENETİMLERİ ARTTIRILMALI

· Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından halkımızın yeterli ve sağlıklı gıdaya erişimini sağlayabilmek adına denetim sıklığı arttırılmalı, halk sağlığını tehdit eden ve stokçuluk yaparak gıda fiyatlarının dalgalanmasına sebebiyet veren işletme ve kişilere en ağır cezalar verilmelidir.
· Gıdalarda taklit ve tağşiş yaparak halkın hem sağlığına hem de cebindeki parasına göz diken, toplum olarak birlik ve beraberlik içerisinde birbirimize destek olarak atlatabileceğimiz bu süreci kendine fırsat olarak gören kötü niyetlilere pirim verilmemelidir.
· Gıda Mühendisleri Odası olarak bir meslek odası olmanın verdiği bilinçle halkımıza ve meslektaşımıza olan sorumluluğumuz gereği her türlü iş birliğine hazırız.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

19 Mayıs Coşkusu Hiç Bitmeyecek

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ‘Gençlik Şenliği’ ile kentin dört bir tarafınd…