Home GÜNCEL NORMALLEŞME!

NORMALLEŞME!

- Guncellenme Tarihi: 20 Nisan 2020 17:52
5 min read
NORMALLEŞME! için yorumlar kapalı
0

Toplum Sağlığı Genom (bir organizmanın DNA molekülleri yani genetik yönergelerinin bütünü) bilim alanının kurucularından BİR DOKTORUMUZ: “Şu an ülkemizde corona virüs (SARS-CoV-2) ile enfekte olan 650 bin-1 milyon arasında kişi var, sağlık sistemimizin kapasitesinin aşılmasından endişe ediyorum. Bu yıl İstanbul’da, geçtiğimiz yıl Mart ve Nisan aylarına göre ölümlerde ciddi oranda artış var, bu rakamın ancak yarısı resmi olarak açıklanan Covid-19 vakalarına bağlı ölümlerle açıklanabilir” dedi.
Anladığımız kadarıyla; Bir aylık vaka artışının, İtalya ve İspanya’ya benzediğini ancak ölüm oranın bu ülkelere göre düşük olduğu, bu durumun en önemli sebebinin ülkemizin genç nüfusa sahip olmasından kaynaklandığı düşünüyoruz…
Normalleşmeye yeşil yakan Almanya, 20 Nisan 2020 itibariyle hayat yavaş yavaş canlanıyor.
* 800 metrekareye kadar olan dükkanlar, mağazalar açıldı. Ama 1.5 metrelik sosyal mesafe kuralı, yaklaşık 1.5 ay daha devam edecek.. * Hayvanat bahçeleri , ibadet yerleri açılmasına karar verdi. Ancak en fazla 15 kişi bir arada olabilecek. *Bazı yerlerde öğrenciler, sınavlar için okullara gidebilecek. Öğrenci sınıf sayıları çok düşük ve geniş odalar olacak.. Bizde ki gibi 20-30 metre karelik sınıflara 15-20 öğrenci olmayacak. * Yüksek okullarda sınavlar yapılacak. Laboratuvarlar, kütüphaneler ve arşivler, sıkı kurallara uygun olarak açılacak. * Otobüs, tren ve alışveriş sırasında mesafe ve maske zorunluluğu var. * Çocuk yuvaları kapalı olacak. * Büyük toplantılar, seminerler, eğlenceler 31 Ağustos’a kadar yasak. Bu sezon artık, seyircili futbol maçı olmayacak. * Restoranlar, barlar ve Cafe’ler, sadece paket servis ya da kapıdan al-götür (TAKE AWAY) hizmeti vermeye devam edebilecek. * Kalabalık kültürel faaliyetlere izin yok. Yüzme havuzları, oyun parkları, fittnes ve spor salonları, kozmetik stüdyoları, masaj salonları, vücuda dövme ya da benzeri şeyler yapılan yerler kapalı kalacak. *Kuaförler 4 Mayıs’tan itibaren açılacak. * Akraba, komşu ve arkadaş ziyaretleri yasak. *Turistik gecelemeler yasak. Yurt dışı seyahatleri de zaten tüm dünyada kısıtlı.
****
Ülkemizde bu pandemi öncesi ve sonrasında; canla başla mücadele eden sağlık ordusuna teşekkür etmek gerekir. Bazı sağlık uzmanlarına göre; bu salgının tepe noktasına ulaşmamıza daha haftalar var. Normalleşme dönemi; öncelikle EKONOMİ ve İŞSİZLİK konusu ön planda olacak! Daha sonrası; ibadethaneler, lokantalar, kahvehaneler, düğün salonları, okullar, kuaförler, alış-veriş yerleri, oteller, kalabalık siteler, işletmeler ve benzeri yerlerin NORMALLEŞMESİ için; mesafe kuralına göre yeniden dizayn edilmesi gerekir diye düşünüyorum.
Hiç olmazsa şu günler de özellikle siyasetçilerin; ahlaki ve vicdani ölçülerini kaybetmeden, ortak akıl, birlik, beraberlik, hoşgörü anlayışı içinde bu hastalıktan siyasi rant ve nema elde etmeksizin, NORMALLEŞME’ye ‘EVET’diyebilseler!..

Load More Related Articles
  • Hedef Şaşırtma!

    Nereden baktığınıza bağlı bir davranış biçimi ‘hedef şaşırtma!… Bir iktidar Milletve…
  • Şatafat mı? İhtiyaçlar Hiyarerşisi mi?

    Bize çok yerinde bir örnek olacak ve bu gün yaşanan şatafata dur diyen bir insan psikoloji…
  • Değişim Şart Oldu!

    Temelde her anne-baba oğul ve kızı arasında bazı düşünce farklılıkları da olsa, bir gün ge…
Load More By Ali Özdemir
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Hedef Şaşırtma!

Nereden baktığınıza bağlı bir davranış biçimi ‘hedef şaşırtma!… Bir iktidar Milletve…