Home GÜNCEL Kadın ve erkeklerin sadece 6 ülkede eşit olduğu belirlendi

Kadın ve erkeklerin sadece 6 ülkede eşit olduğu belirlendi

- Guncellenme Tarihi: 8 Mart 2019 11:30
3 min read
Kadın ve erkeklerin sadece 6 ülkede eşit olduğu belirlendi için yorumlar kapalı
0

Dünya Bankası’nın yayımladığı “Kadınlar, İş Dünyası ve Hukuk” adlı rapora göre dünya genelinde, erkek ve kadınlara yasal olarak eşit ekonomik haklar veren ülke sayısı sadece 6. Bu ülkeler Belçika, Danimarka, Fransa, Letonya, Lüksemburg ve İsveç. Türkiye ise listede 187 ülke arasında 85. sırada yer aldı. Rapora göre Türkiye’de kadın ve erkeklere eşit ekonomik haklar verilme oranı yüzde 79.38.

Dünya Bankası’nın yayımladığı “Kadınlar, İş Dünyası ve Hukuk” adlı rapora göre dünya genelinde, erkek ve kadınlara yasal olarak eşit ekonomik haklar veren ülke sayısı sadece 6. Türkiye ise listede 187 ülke arasında 85. sırada yer aldı.

BBC Türkçe’nin haberine göre çalışmada, 10 yıllık mali ve yasal eşitsizlik verileriyle; seyahat özgürlüğü, annelik, aile içi şiddet ve varlık yönetimi hakları gibi faktörlere de bakıldı. Dünya Bankası’na göre bu alanlarda iki cinsiyet arasında, yüzde 100 eşitliği sağlayan ülkeler sadece Belçika, Danimarka, Fransa, Letonya, Lüksemburg ve İsveç. 85. sıradaki Türkiye’de ise bu oran yüzde 79.38.

Küresel düzeyde ise kadınların erkeklerle aynı haklara sahip olma oranı ortalama yüzde 75. Ortalama yüzde, değişik bölgeler arasında önemli farklılıkla gösteriyor. Avrupa ve Orta Asya’da yüzde 84.7 olan eşitlik yüzdesi, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yüzde 47.3’e düşüyor. ABD ise yüzde 83.75’lik skoruyla ilk 50 ülke arasına bile giremiyor. Yasal düzenlemelerin kadın haklarına büyük darbe vurduğu Suudi Arabistan ise yüzde 25.6 ile son sırada.

Dünya Bankası’nın çalışmasında, iş aramaktan, bir işletme sahip olmaya ve emekli maaşı alabilmeye kadar bir kadının iş yaşamının tümünü kapsayan ekonomik göstergeler de incelendi. Raporda, tüm bölgelerdeki 33 ülkenin babalık izni uygulamasını başlattığı ve 47’sinin de aile içi şiddete karşı yasalar çıkarttığı vurgulandı.

Kaynak: haberturk.com

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Erasmuslu Öğrenciler Bursa Hayvanat Bahçesi’nde

Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Erasmus öğrenci değişim programı kapsamında Bul…