Yıldırım Belediyesi, geri dönüşüm seferberliği kapsamında ekonomiye geri kazandırdığı atıklarla Türkiye’ye örnek oluyor.
Geri dönüşüm alanında Avrupa standartlarının üzerine çıkarak Türkiye’de marka belediyelerden biri haline gelen Yıldırım Belediyesi, son beş yılda 76 bin 604 ton ambalaj atığı, 2 bin 836 ton cam atığı, 20 ton 157 kilogram pil, 96 ton 796 kilogram bitkisel atık yağ, 15 bin 275 elektronik atık ve 12 bin 326 adet lastiği geri dönüşüme kazandırarak 1 milyon 302 bin 268 ağacı kesilmekten kurtardı.
BU GÜNDEN ÖNLEM ALMAK ZORUNDAYIZ
Yıldırım Belediyesi olarak çevre koruma ve geri dönüşümü gelecek nesillere karşı sorumlulukları olarak gördüklerini, bu konuda da Türkiye’de örnek ve öncü çalışmalara imza attıklarını dile getiren Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Gelecek nesillerin doğal kaynaklar konusunda ciddi sorunlar yaşamaması adına bizim bu günden bazı tedbirler almamız gerekiyor. Yerel yönetim olarak bu konuda üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Gerek kaynakların bilinçli kullanılması gerek ise kullanılan kaynakların geri dönüşüm ile yeniden ekonomiye kazandırılması adına farkındalık oluşturacak projelere imza atıyoruz. Yeniden değerlendirilebilecek atıkların çöplerden ayrı toplanması adına ilçemizin birçok noktasına cam şişe kumbaraları, geri dönüşüm konteynerleri, atık yağ bidonları, elektronik atık ve atık pil kutuları yerleştiriyoruz. Atık malzemelerin toplanması kadar insanlarımızın bu konuda bilinçlendirilmesini de önemsiyoruz. Ekiplerimiz kapı kapı dolaşarak insanlarımıza kaynakların doğru kullanımı ve geri dönüşümü hakkında bilgi veriyor. Böylece ilçemizde hem kirliliğin önüne geçiyor hem de milyarlarca liralık tasarruf sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.
AVRUPA’NIN ÜZERİNDEYİZ
Geri dönüşümde çevresel faktörleri, ekonomik boyutundan daha fazla önemsediklerini vurgulayan Başkan Edebali, “Çevre sorunlarının çözümü, 7’den 70’e hepimizin el ele vermesi gereken ve toplumsal bilinçle hareket etmemizi gerektiren bir konu. Beş yıldır sürdürdüğümüz geri dönüşüm harekatı ile Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşleri Emine Erdoğan Hanımefendi’nin öncülüğünü yaptığı, israfı önlemek, kaynakları daha verimli kullanmak, atık miktarını azaltmak ve geri kazanmak için ‘Sıfır Atık Projesi’ ile benzer nitelikte olan önemli çalışmaları hayata geçirdik. Toplam cam atık sayısının yerleşim yeri nüfusuna bölünmesiyle elde edilen, kişi başı atık oranı olan 0,1 kilograma ulaşarak Yıldırım Belediyesi, Avrupa standardının üzerine çıktı. Etkin geri dönüşüm faaliyetleriyle hava kirliliğini yüzde 90, su kirliliğini yüzde 35 azaltabiliyoruz. Yine su kullanımında yüzde 45, geriye kazandırılan ürünlerin farklılığına göre enerji kullanımında yüzde 60 ile yüzde 90 arasında tasarruf sağlayabiliyoruz. Çevreye duyarlı uygulamalarımızla canlı yaşamını tehdit eden durumların önüne geçiyor, çevremizi koruyarak gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakıyoruz. Geri dönüşüm sayesinde hem çevremizi koruyor hem de ekonomimize artı değer katıyoruz. Bu bizim çocuklarımıza karşı sorumluluğumuz” diye konuştu.