Home GÜNCEL Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ruhani’den ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ruhani’den ortak açıklama

- Guncellenme Tarihi: 20 Aralık 2018 17:24
15 min read
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ruhani’den ortak açıklama için yorumlar kapalı
0

Resmi ziyaret için Türkiye’de bulunan İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile ortak basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ABD’nin yaptırımlarına karşı İran’ın yanındayız” dedi. Ruhani ise, “Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması konusunda Türkiye ile hemfikiriz” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, baş başa  görüşme ve Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Oturumu’nun ardından,  Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ortak basın toplantısı düzenledi.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani’yi Türkiye’de ağırlamaktan büyük memnuniyet  duyduğunu ifade eden Erdoğan, 4 Ekim 2017’de İran’ı ziyaret ettiğini, 4. konsey  toplantısını gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

Erdoğan, son olarak Tahran’da 7 Eylül 2018’de yapılan Üçlü Zirve  vesilesiyle bir araya geldiklerini anımsatarak, “İran’ın yaptırımlarla baskı  altına alınmaya çalışıldığı dönemde bu ziyaretin gerçekleştiriliyor olmasının  ayrıca farklı bir önem taşıdığını düşünüyorum. Karşılıklı üst düzey  ziyaretlerimizde yakaladığımız bu ivmeyi her iki ülkenin de menfaatine hizmet  edecek, sonuç alıcı adımlar olarak düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Ruhani ile iki ülke arasındaki ikili ekonomik ve ticari ilişkileri,  güncel, bölgesel gelişmeler başta olmak üzere ele aldıklarını bildiren Erdoğan,  ikili ticaret hacminin 2017 yılında 11 milyar dolarken, bu rakamın 2018 ekim ayı  itibarıyla 8 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğine dikkati çekti.

İkili ticaret alanında hedef olarak belirledikleri 30 milyar dolara  ulaşmak için çok daha fazla çalışılması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, iş  adamları ve yatırımcılar için elverişli bir iş ortamının tesisi, iş çevrelerinin  teşviki yönündeki çabaların devam ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu toplantının ardından Çankaya Köşkü’nde iş  adamlarıyla bir araya gelerek iş forumunu gerçekleştireceklerini söyledi.

“GÜVENLİK KURULLARIMIZ ARASINDA TEMASLARIN ARTMASINDAN MEMNUNUZ”

İki ülke arasında sınır güvenliği konusunda teknik ve siyasi düzeyde  iyi bir işbirliğinin söz konusu olduğunun altını çizen Erdoğan, “Son dönemde  ilgili güvenlik kurullarımız arasında temasların artmış olmasından da memnunuz.  Ülkemizin ve bölgemizin istikrarını ve güvenliğini hedef alan hiçbir oluşuma  müsamaha göstermedik, göstermeyeceğiz. Bu konuda İran ile iş birliğimizi  artırarak sürdürmek ve karşılaştığımız ortak hedefleri bertaraf etme noktasında  irademiz tamdır. Bölgemizde yaşanan çatışmaların sona erdirilmesi, barış  ortamının tesis edilmesi için Türkiye ve İran’ın atabileceği çok adımlar var.”  diye konuştu.

Erdoğan, bölgesel konularda İran ile iş birliğini, istişareleri bu  doğrultuda derinleştireceklerini belirterek, şöyle devam etti:

“Bu iş birliğinin, müspet sonuçlarını Rusya Federasyonu’nun da  katılımıyla oluşturulan Astana Süreci’nde başarmış bulunuyoruz. Çabalarımızı  Suriye ve tüm Suriye halkını kucaklayacak, kalıcı bir barışın tesisi için  artırmamız gerek. Öte yandan, Türkiye olarak kapsamlı ortak eylem planının tüm  tarafların anlaşmaya sadık kalmalarıyla, planın devamının uluslararası barış ve  güvenliğe hizmet ettiğine, edeceğine inanıyoruz. İran plan kapsamındaki  taahhütlerini yerine getirdiği Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından  bugüne kadar defalarca teyit edilmiştir. Hal böyleyken Amerika’nın anlaşmadan  çekilmesini doğru bulmuyoruz. Biz, meselelerin dayatmalarla değil, angajmanla,  karşılıklı müzakerelerle çözülmesinin taraftarıyız. ABD’nin İran’a yaptırım  kararının bölge güvenliği ve istikrarını tehlikeye attığını, bunları  desteklemediğimizi bir kez daha vurguluyorum. Bu yaptırımların ülkelerimiz  arasındaki meşru ticari ilişkilere menfi etkilerini asgariye indirmek için her  türlü tedbiri almaya hazırız. Bu yöndeki çalışmalarımız sürüyor.”

“KARDEŞ İRAN HALKININ YANINDA DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, komşuluk hukukunun, ülkelerin zor zamanlarında  birbirine destek olmayı gerektirdiğini kaydederek,  “İran’a yönelik haksız  bulduğumuz baskıların yoğunlaştığı bu dönemde, kardeş İran halkının yanında  durmaya devam edeceğiz. Köklü geçmişimizden ilham alan ilişkilerimizi geleceğe  daha da güçlü bir şekilde taşıyacağımıza inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Ruhani’ye verdiği destek ve sergilediği dayanışmadan ötürü teşekkür  eden Erdoğan, iki ülkenin ilgili bakanlarını, kurum ve kuruluşlarını da ikili  ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik özverili çalışmalarından dolayı tebrik  etti.

Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile İran arasındaki iş birliğini  önümüzdeki dönemde her alanda derinleştirmek hususundaki kararlılığını vurguladı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani,  bugünkü görüşmelerde uluslararası ve bölgesel konuların ele alındığını bildirdi. Türkiye ve İran ilişkilerinin bölgenin barış ve istikrarı ile gelişmesine katkı sağladığını ifade eden Ruhani, hiçbir ülkenin bu ilişkilere  zarar veremeyeceğini vurguladı.

ABD’nin ülkesine uyguladığı ambargoya ilişkin Ruhani, “Erdoğan ve hükümetine ABD’nin uyguladığı tek taraflı, kanunsuz ve  zalimce ambargoların karşısındaki kesin ve açık tutumları için teşekkür ediyorum.  Bu bütün ahlaka, ortak çıkarlara ve uluslararası hukuka aykırıdır. ABD’nin İran  aleyhine uyguladığı bu eylem yüzde 100 terörist bir eylemdir.” diye konuştu.

ABD’nin İran’a ambargosunun ülkeleri, şirketleri ve çalışanları  korkuttuğunu belirten Ruhani, Birleşmiş Milletlerin (BM) 2231 numaralı kararının  dünya ülkelerinin İran’la ticaret yapmasını öngördüğünü hatırlattı.

Birkaç ülkenin ABD’ye katılarak BM Güvenlik Konseyi kararlarını ve  uluslararası hukuku çiğnediğini söyleyen Ruhani, dünyada “zorbalık döneminin”  bittiğine inandığını dile getirdi.

Bugünkü Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi Beşinci  Toplantısı’nda iki ülkenin ticari ilişkilerinin gelişmesinin önündeki engellerin  kaldırılması ile bankacılık, sanayi, gümrük, taşımacılık, enerji, turizm ve  kültür alanlarındaki iş birliğinin sürdürülmesi yönünde karar aldıklarını anlatan  Ruhani, Türkiye ve İran’ın Asya’yı Avrupa’ya, doğuyu batıya, kuzeyi güneye  bağlayabileceğine işaret etti.

İki ülke ilişkilerinin bölgenin ve küresel ticaretin lehine olduğunu  bildiren Ruhani, ilişkilerde problem bulunan tüm alanlarda da sorunların  giderilmesi kararı alındığını söyledi.

“SURİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ KONUSUNDA HEMFİKİRİZ”

Görüşmede bölgesel konuları da ele aldıklarını söyleyen Ruhani,  Suriye konusundaki Astana sürecinde Türkiye, İran ve Rusya’nın yakın iş birliği  içinde çalıştığını belirtti. Bu iş birliğinin sürdürülmesi kararı alındığını dile getiren Ruhani,  üç ülkenin bir araya geleceği sonraki toplantının da Rusya’da yapılması konusunda  mutabık kalındığını dile getirdi.

Ruhani, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Suriye bizim için çok önemli. Suriye’nin kaderinin sadece Suriye  halkı tarafından belirlenmesi lazım. Suriye’nin toprak bütünlüğüne herkes saygı  duymalıdır ve bu konuda biz iki ülke tamamen hemfikiriz. Bu konuda bölgede barış  ve istikrarın sağlanması için iş birliğimizi devam ettireceğiz. Ayrıca Yemen  konusuyla ilgili, Yemen halkının geçirdiği çok zor koşullarla ilgili olarak,  Yemen’de de barış ve istikrarın sağlanması için beraber karar aldık. Yemenliler  arasındaki diyaloğun sağlanmasına yardımcı olalım ve Yemen halkına yapılacak  insani yardımlar için iki ülke istişare edelim. Birbirimize yardım edelim.”

Gelecek yıl Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi’nin Altıncı  Toplantısı’nın Tahran’da yapılmasını temenni eden Ruhani, iki ülkenin günden güne  kalkınması yönündeki dileğini dile getirdi.

Kaynak: www.milliyet.com.tr

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Nilüferli Karateciler Madalyalarla Döndü

Nilüfer Belediyespor Kulübü sporcuları, Kosova’da düzenlenen karate müsabakalarında elde e…