Home GÜNCEL Erdoğan duyurdu: Mehmet Akif Ersoy evi müze oluyor

Erdoğan duyurdu: Mehmet Akif Ersoy evi müze oluyor

- Guncellenme Tarihi: 19 Aralık 2018 19:58
12 min read
Erdoğan duyurdu: Mehmet Akif Ersoy evi müze oluyor için yorumlar kapalı
0

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy’un son günlerini geçirdiği İstiklal Caddesi’ndeki evin müze yapılacağını açıkladı.

Erdoğan, “Türkiye’nin yeni Mehmet Akifler, Ahmet Hamdi Tanpınarlar, Necip Fazıllar, Nazım Hikmetler, Kemal Tahir’ler, Dede Efendiler, Itri’ler, Neşet Ertaş’lar gibi değerlere ihtiyacı var. Yeni Aşık Veyseller yetiştirmeden özgürlüğümüzü koruyamayız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen Cumhurbaşkanlığı  Kültür Sanat Büyük Ödülleri Töreni’nde, bu yılki ödüllerin tarih ve sosyal  bilimler alanında Prof. Dr. Mehmet İpşirli, sinema alanında Türker İnanoğlu,  müzik alanında Erol Sayan, sanat ve fotoğraf alanında İzzet Keribar, vefa ödülü  alanında ise Mehmet Akif Ersoy adına torunu Selma Argon’a verileceğini belirtti.

Ödül kazanan kişileri tebrik eden Erdoğan, ayrıca Türkiye’nin maziden  atiye uzanan büyük yolculuğuna kendi alanlarında katkı yaptıkları için  şükranlarını sundu.

“KÜLTÜR, BİR MİLLETİN BAĞIMSIZLIĞININ SEMBOLLERİNDEN BİRİDİR”

Cumhurbaşkanlığı ödüllerini, devletin ve milletin kültür sanat  insanlarına teşekkürünün, takdirinin bir nişanesi olarak verildiğine işaret eden  Erdoğan, “Marifet iltifata tabidir. Bize göre kültür, tıpkı toprak, bayrak, ordu,  para gibi bir milletin bağımsızlığının sembollerinden biridir.” diye konuştu.

Dünyanın en güçlü ülkelerine bakıldığında ordularından ziyade,  kültürel iktidarıyla bu konuma geldiklerine değinen Erdoğan, konuşmasını şöyle  sürdürdü:

“Günümüzde kültür endüstrisi öyle bir seviyeye geldi ki, dünyada  girmediği, ulaşmadığı, tesir etmediği yer kalmadı. Sinemadan müziğe, giyimden  teknolojiye ve mimariye kadar her alanda bu etkiyi görüyoruz. İşte bu gerçek bizi  kültür sanat politikalarımıza dört elle sarılmaya itiyor. Geçtiğimiz 16 yılda  demokraside ve ekonomide çok büyük devrimlere imza atan Türkiye, maalesef eğitim  ve kültür sanat politikalarında arzu ettiğimiz mesafeyi kat edememiştir.

Esasen bu alandaki gelişmelerin, diğer yatırımlar gibi sadece devlet  projeleriyle, kamu imkanlarıyla sağlanabilmesi işin tabiatına da uygun değildir.  Millet olarak topyekun bir mücadeleyle ülkemizi kültür, sanatta ileriye  taşıyabiliriz, çünkü bu faaliyetler sonuç itibariyle bireysel çabaya, üretkenliğe  dayalıdır. Devlete düşen görev, bireylerin bu gayreti ortaya koyabilecekleri  iklimi tesis etmektir. İnşallah yeni dönemde bu doğrultuda çok daha büyük  adımları hep birlikte atacağız.”

“MEDENİYET ESASTA BİR İNŞA FAALİYETİDİR”

Türkiye’nin son bir asrının siyasi ve sosyal alanların yanında kültür  sanat bakımından da çok büyük kırılmaları yaşadığını aktaran Erdoğan, “Bu süreçte  dilimiz öylesine büyük bir değişime uğramıştır ki dedeler torunlarıyla sağlıklı  iletişim kuramaz hale gelmiştir. Aynı şekilde müzik zevkimizde çok ciddi  değişmeler yaşanmıştır. Giyim kuşamdan yeme içmeye kadar her alanda bu sıkıntının  emarelerine şahit oluyoruz. Kültür sanat dünyamızın kuraklığının en başta gelen  sebeplerinden biri de budur.” değerlendirmesinde bulundu.

“Yitik, kaybedildiği yerde aranır” atasözüne atıfta bulunan Erdoğan,  “Bize düşen görev, medeniyetimizin üç tasavvurunu; kalbiselimi, zevkiselimi,  aklıselimi kendi tarihimizde kendi geçmişimizde aramak, bulmak, yeniden  yorumlamak ve geleceğe taşımaktır. Kalbi selimle kalplerimizi, zevki selimle  gönüllerimizi, aklı selimle zihnimizi yeniden doyuracak, zenginleştireceğiz.”  dedi.

“Medeniyet, esasta bir inşa faaliyetidir.” ifadesini kullanan Erdoğan,  şöyle devam etti:

“Bu faaliyetin temeli de ilim ve hikmettir. Şayet bu temel sağlamsa  ortaya göz alıcı bir köşk çıkar. Tam tersi temel çürükse elimize sadece yıkık  dökük bir gecekondu geçer. Biz, uzunca bir süre ecdadın ihtişamlı medeniyet  mirasına sırtımızı dönüp, kendimizi her alanda gecekondulara, kaçak yapılara  mahkum ettik. Halbuki bizim tarihimizde ilim ve sanat insanlarının müstesna bir  yeri vardır. Kanuni Sultan Süleyman’ın ‘Benim zamanında hiçbir şey olmasa bile  Baki gibi bir şairin bulunması yeter saadettir’ dediği rivayet edilir. Bugün  ülkemizin ve genel olarak medeniyet coğrafyamızın yaşadığı sorunlar, ilme,  hikmete, tefekküre, gayrete, azme ve tevekküle yeteri kadar sarılmıyor olmamızdan  kaynaklanıyor.”

“MEHMET AKİF ERSOY MÜZE EVİ”

Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve geride bıraktığı eserlerin başlı başına  Türk milletine verilmiş bir ödül olduğunu belirten Erdoğan, törende Ersoy adına  varisine takdim edilecek ödülün, sadece milletin istiklal şairine olan vefasının  ifadesi olduğunu söyledi.

Devlet olarak, merhum Ersoy’un mirasına sahip çıkma adına önemli bir  adım attıklarını dile getiren Erdoğan, “Kültür ve Turizm Bakanlığımız, merhum  Mehmet Akif’in Mısır’dan Türkiye’ye döndüğünde İstanbul’un Beyoğlu ilçesinin  İstiklal Caddesi’nde bulunan Mısır apartmanının dördüncü katındaki daireyi  kamulaştırdı. Milli şairimizin ömrünün son demlerini geçirdiği bu daireyi Mehmet  Akif Ersoy Müze Evi’ne dönüştürüyoruz.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, müze evinin ne tür objelerle  zenginleştirileceği ve millete nasıl kazandırılacağı konusunda değerlendirmeler  ve istişareler yapılacağını aktardı.

Dairenin teslimatının daha yeni yapıldığını belirten Erdoğan, “Bu  adımı atalım istiyoruz ve İstanbulumuzun en işlek yerinde İstiklal Caddesi’nde  böyle bir müzeye dönüştürmesi çok çok isabetli olacaktır diye de düşünüyoruz.  İstiklal Marşı şairimize ait pek çok eser ve şahsi eşyanın da sergileneceği bu  müze evinin bilhassa gelecek kuşaklara üstadı daha yakından tanıma ve anlama  imkanı vereceğine inanıyorum.” ifadesini kullandı.

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

İnegöl’ün Geçmişi ile Geleceği Aynı İftar Sofrasında Buluştu

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Huzurevi sakinleriyle lise öğrencilerini aynı iftar s…