Home GÜNCEL Osmangazi’ye yeni kültür merkezi

Osmangazi’ye yeni kültür merkezi

- Guncellenme Tarihi: 25 Haziran 2018 15:43
5 min read
Osmangazi’ye yeni kültür merkezi için yorumlar kapalı
0

Osmangazi Belediyesi, Kayhan Mahallesi’nde 20. yüzyıl başlarına ait sivil mimarlık örneği yapıyı rekonstrüksiyon çalışmaları ile yeniden ayağa kaldırdı. Kültür merkezi olarak kullanılacak tarihi yapı, Kayhan Çarşısı’na da önemli bir değer katacak.

Ecdat yadigarı eserleri, restorasyonlarla geleceğe taşıyan Osmangazi Belediyesi tarafından, Kayhan Mahallesi’nde Cumhuriyetin ilk yıllarına ait sivil mimarlık örneği yapı restore edildi. Tarihi ve kültürel mirasın korunup yaşatılması adına bugüne kadar 567 restorasyon, rölöve, sokak sağlıklaştırma çalışmasına imza atan Osmangazi Belediyesi, tarafından yeniden ayağa kaldırılan yapı, sosyal ve kültürel faaliyetlerde kullanmak üzere Bursalılara hizmet verecek. Yürütülen rekonstrüksiyon çalışması kapsamında binanın zemin katı oluşturulduktan sonra, üzerine iki kat harman tuğla dolgulu ahşap karkas yapı ve kırma çatı inşa edildi. Tarihi yapının bina üst örtüsü, orijinaline uygun şekilde alaturka kiremitle örtüldü. Çatı katında da çok amaçlı dikdörtgen planlı toplantı salonu yer alıyor. Dükkan ve iki odanın bulunduğu zemin katta yer alan mutfak kısmı iki ayrı bölümden oluşuyor ve ocaklık kısmıyla birbirine geçiş sağlıyor. Ahşap merdivenlerle çıkılan birinci ve ikinci katta ise geniş birer sofa, 3 oda, tuvalet ve lavabo yer alıyor. Binanın cadde ve bahçe tarafından olmak üzere iki ayrı girişi bulunuyor. Sivil mimarlık örneği yapının diğer aşamalarında olduğu gibi sıva işlemlerinde de geleneksel yapı malzemesi olan horasan harcı kullanıldı.

edf

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa’nın bir tarih şehri olduğunu ve Osmangazi Belediyesi olarak tarihe sahip çıktıklarını ifade ederek, “Osmangazi Belediyesi olarak Bursa’nın tarihi kimliğinin öne çıkarılması için birçok çalışma yapıyoruz. Bursa’nın en eski mahallelerinden biri olan Kayhan’da, Cumhuriyetin ilk yıllarına ait sivil mimarlık örneği bu yapı, zamanla yıpranmış ve çöküntü halini almıştı. Rekonstrüksiyon çalışmaları sonrasında aslına uygun şekilde yeniledik. Çalışmalar bitti. Şuan iç tefrişatını yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde açılışını yaparak vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Bu binanın hizmete girmesiyle birlikte, tarihi Kayhan çarşımızın hareketlenmesine katkı sağlanmış olacak. Amacımız, Osmangazi’deki tarihi mirası ayağa kaldırarak, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserlerin bir arada yaşamasını sağlamak. Hem modern şehre, hem de tarihi dokunun canlanmasına katkı sağlıyoruz” dedi.

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Bayram Tatilinde Hava Yolunda Rekor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bayram tatilini kapsayan 5-14 Nisan tarih…