Home FOTO GALERİ Son anketler!

Son anketler!

- Guncellenme Tarihi: 2 Mart 2018 18:09
9 min read
Son anketler! için yorumlar kapalı
0

Son seçim anketini yapan Politic’s Başkanı Recep Güven’in açıkladığı araştırmasının sonuçlarını göre HDP baraj altında ve İYİ Parti en çok oy alan üçüncü parti konumunda.

Güven’in paylaştığı KasımAralık ayları anket sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ezici bir üstünlüğü görünüyor. “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Belediye Başkanlarını İstifaya Çağırmasını Doğru Buluyor musunuz?” sorusuna Türk halkının %50,24’ü EVET derken, %5,55’i KISMEN cevabı vermiş. Bu cevaba HAYIR diyenlerin oranı ise %43,23.

EVET ve KISMEN cevabı verenlerin oy oranı %55,79.

Başka bir soru olan “Yarın Bir Başkanlık Seçimi Olsa Oyunuzu Hangi Lidere Verirsiniz?”’de, Türk halkının cevabı %46,49 ile Recep Tayyip Erdoğan olurken, %16,31 ile en çok oy alan ikinci lider yeni kurulan İYİ Parti Genel Başkanı Merak Akşener olmuş. Seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olmayacağını belirten Kemal Kılıçdaroğlu’nun oyu ise %14,36. Devlet Bahçeli’nin aldığı oy %7,67 olurken en dikkat çeken oran %10,44 ile karasızlar.

İttifak yapan AK Parti ve MHP’nin toplamı bugün itibariyle %54,16 gözüküyor.

Görünen o ki, Cumhurbaşkanlığı seçimi Recep Tayyip Erdoğan ile Meral Akşener arasında geçecek gibi.

Diğer bir soru olan “Yarın Genel Seçim Olsa Oyunuzu Hangi Partiye Verirsiniz?” sorusuna verilen cevaplarda %41,27 ile AK Parti birinci sırada olurken, CHP %16,80 ile ikinci parti konumunda. İYİ Parti %11,58 üçüncü konumda gözükürken, MHP’nin oyu %8,32. HDP’nin oyu ise %3,59 barajın altında kalmış gözüküyor. Karasızların oy oranı ise %15,33.

AK Parti ve MHP’nin “Cumhur İttifakı” yaptığını düşünürsek bu oran %49,59.

CHP’nin oyunda ciddi bir düşüş söz konusu iken İYİ Parti’nin pozisyonu atacağı adımlara bağlı. Karasızların oyunu almaya yönelik bir politika izlemesi durumunda, 2019 Genel Seçimlerde Parlamento da ikinci parti olarak İYİ Parti’yi görmemiz hiç de sürpriz olmayacak. Bu sonuçların olması durumda CHP’de yeni bir dönemin başlangıcı olabileceği gibi, özlene bir muhalefet partisinin doğuşu da söz konusu olabilecektir.

Elbette seçimlere çok uzun bir süre var. Özellikle Türkiye gibi sürpriz gündemleri bir ülkenin seçim sonuçlarını bir buçuk yıl öncesinden tahmin etmek neredeyse imkânsız. Bu süreçte etkili olacak olan siyasi partilerin yaptıkları ve yapmadıkları olacaktır. İYİ Parti’nin en büyük avantajı CHP’nin ürkek politikaları olacak gibi gözükmekte.

CHP gibi köklü ve kemik bir oyu olan kitle partisinin Genel Başkanı Kılıçdaroğlo, Cumhurbaşkanlığına adaylığını koyamazken. Yeni kurulan İYİ Parti’nin Genel Başkanı Akşener büyük bir cesaretle Cumhurbaşkanlığı’na aday olacağını söylemesi halkın gözünde çok önemli bir artı olacaktır. Üstelik bu iki Genel Başkan da parlamenter sistemi savunuyor.

Unutulmamalıdır ki Türk halkı, kendine güvene iddialı liderleri sever.

Bu anlamda çiçeği burnunda Bursa İl başkanları arasında en dezavantajlı kişi CHP Bursa İl Başkanı Hüseyin Akkuş olacak gibi gözüküyor. Geçmiş siyasi yaşamı, tecrübeleri ve bilgi birikimi ile CHP için bir şans olan Akkuş, bu dezavantajı nasıl avantaja dönüştüreceğini hep birlikte göreceğiz. Akkuş’un atacağı adımlar ve söylemleri sadece partisinin değil kendisinin de yıldızını parlatacaktır kanaatindeyim. Bu potansiyeli kendisinde gördüğümü ifade etmek isterim.

İYİ Parti Bursa İl Başkanı Yüksel Yılmaz’ın ise en büyük avantajı Meral Akşener’in iddialı söylemleri ve cesareti olacak gizi gözüküyor. Diğer partiler arasındaki en rahat Bursa İl Başkanı olan Yılmaz, çok daha az stresli bir seçim süreci geçirecek diye düşüyorum (Çünkü Bursa’daki İYİ Parti çıtasını kendi belirleyecek). Söylemlerindeki ince ayrıntılar, hassasiyetleri ve sağduyulu davranışları kendisine de partisinde artı olacaktır.

Henüz kendileri ile tanışmamış olmamız sebebi ile AK Parti ve MHP Bursa İl Başkanları hakkında maalesef yorum yapamıyorum.  Umarım önümüzdeki süreçte kendileri ile yapacağımız görüşmelerde kanaatlerimizi ifade ederiz.

Tüm bu politik gelişmeler devam ederken, sınırlarımızdaki milli menfaatlerimiz için, kahramanca mücadele edem Türk askerlerimizin gösterdiği cesaret, fedakârlık ve özveriye sonsuz minnettarlığımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. Unutulmamalıdır ki Türk ordusu sadece Suriye halklarına değil, tüm bölge ülkelerine istikrar getirmek için oradadır.

Load More Related Articles
Load More By Hakan PATIRER
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ukrayna-Rus Savaşına Bir de Bu Açıdan Bakın!

Yıl 1945. İkinci Dünya Savaşı devam ediyor. Savaş bölgesinden memleketi olan Leningrad’a (…