Home FOTO GALERİ Osmanlı’da Kadınlar Saltanatı

Osmanlı’da Kadınlar Saltanatı

- Guncellenme Tarihi: 19 Ocak 2018 13:57
6 min read
Osmanlı’da Kadınlar Saltanatı için yorumlar kapalı
0

Doç. Dr. Kumrular, Sarayın İki Valide Sultanını Anlattı

 – Nurbanu ve Safiye Sultan’ın Bilinmeyenleri

 

Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Kültür ve Tarih Konferansları’nın konuğu Doç. Dr. Özlem Kumrular oldu. Kumrular, Osmanlı’da ‘Kadınlar Saltanatı’ olarak adlandırılan dönemin çok bilinmeyen iki valide sultanı Nurbanu ve Safiye Sultan’ı anlattı.

 

Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Nurbanu ve Safiye Sultan’ konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Kumrular, 600 yıllık Osmanlı İmparatorluğu döneminde kadınların damgasını vurduğu ve tarih sayfalarında ‘Kadınlar Saltanatı’ olarak adlandırılan dönem hakkında bilgiler verdi. ‘Kadınlar Saltanatı’ döneminin çok bilinmeyen iki valide sultanı Nurbanu ve Safiye Sultan’ın hayatlarından bahseden Kumrular, “Işık Saçan Prenses’ ismi ile adlandırılan Nurbanu Sultan için Yunan kaynakları Yunan olduğunu iddia ederken İtalya kaynakları ise İtalyan olduğunu iddia ediyor. Çok az sayıda kaynak olduğu için Nurbanu Sultan’ın nereli olduğunu dönemin insanları dahi bilemiyorlar. Yapılan araştırmalar sonucunda ulaşılan ve Nurbanu’nun annesinin yazdığı anlaşılan bir mektup sayesinde Nurbanu’nun Yunan olduğu bilgisine varılıyor. Aşırı derecede güzel olmasının yanında sıra dışı bir zekaya sahip olduğu belirtilen Nurbanu Sultan, 3. Selim ile evlenerek saraya giriyor” dedi.

 

 “DIŞ POLİTİKADA ÜLKENİN YÜZLERİ OLMUŞLARDIR”

Nurbanu ve Safiye Sultan’ın iç ve dış politikada etkili kişiler olduklarını belirten Kumrular, “Her iki sultan da dönemlerinde ‘Aklı noksan’ olarak

adlandırılıyor. Bu sultanlar hakkında çok az şey biliyoruz. Ne yazık ki tarih kitaplarında iki sultana birkaç satırlık yer verilmiş. Bu iki sultan hakkındaki bilgilere Venedik arşivlerinde bulunan mektuplardan ulaşabildik. Topladığımız bilgilerle iki sultanın hayatlarının eksik kalan yanlarını yeniden kaleme aldık. Hem Nurbanu hem de Safiye Sultan iç hem de dış politikada etkin rol almıştır. Sadece haremde içeri kapanan kişiler olmamışlardır. Dış siyasette ülkenin yüzleri olmuşlardır. İngiltere ve Fransa kraliçeleri ile mektuplaşmışlardır. Osmanlı’da kadınların siyaset sahnesinde perde arkasında kalması gerekiyordu. Bu yüzden o dönemde bu sultanlar aklı noksan olarak nitelendiriyordu. Bu iki sultan hakkında elimizde hiç görsel yok. Fiziki olarak nasıl kişiler olduklarını bilemiyoruz” diye konuştu.

 

“TARİHİ DİZİLERDE YANLIŞLARA DÜŞMEMELİ”

Tarihi konu alan dizilerle de ilgili konuşan Kumrular, “Günümüzde tarihimizi konu alan dizilerin sayısında artış oldu. Bu diziler, büyük de ilgi görüyor. Ancak bu diziler kurgu açısından yanlışlara girmemeliler. Çünkü, bu diziler insanların hafızalarında kalıyor ve tarihi farklı şekilde yorumlayabilirler. Bazen senarist bir şey ortaya koyarken önemsiz olarak görebiliyor fakat bu detay insanların hafızasında gerçekmiş gibi kalabiliyor. Tarihi dizi yapmak bu kadar kolay olmamalı. Mutlaka ciddi bir araştırma ile yapılmalı. Dizide bir şey kurgu olsa mutlaka gerçeğe uygun olmalı” dedi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Genç Ticaret Elçileri Bursa’da Buluştu: Küresel Ticaretin Kapıları Aralanıyor!

Genç MÜSİAD Bursa Şubesi tarafından bu yıl beşincisi gerçekleştirilen “Genç Ticaret Elçile…