Home FOTO GALERİ MERMER ATIKLARI EKONOMİYE KAZANDIRILACAK…

MERMER ATIKLARI EKONOMİYE KAZANDIRILACAK…

- Guncellenme Tarihi: 11 Ocak 2018 13:48
8 min read
MERMER ATIKLARI EKONOMİYE KAZANDIRILACAK… için yorumlar kapalı
0

BİLECİK –Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ve TÜBİTAK iş birliğiyle düzenlenen “Mermer Atıklarının Değerlendirilmesi” konulu toplantıya Bilecik ev sahipliği yaptı.

Bilecik Ticaret Sanayi Odası’ndaki toplantıya; Bilecik Valisi ve BEBKA Yönetim Kurulu Dönem Başkanı Tahir Büyükakın, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, Bilecik Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mefail Ateş, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, TÜBİTAK MAM İş Geliştirme Müdürü Nuh Yılmaz, TÜBİTAK yetkilileri, Bilecik Mermerciler Derneği Başkanı Turgut Özen ve bölgedeki sektör temsilcileri katıldı.

Program açılışında konuşan BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, program kapsamında TÜBİTAK-MAM tarafından, kalsiyum karbonat içeriği yüksek olan toz halindeki mermer atığının çöktürülmüş kalsiyum karbonat üretiminde kullanımı ile katma değeri yüksek ürüne dönüşümü üzerine fizibilite çalışması yapıldığını söyledi.

Genel Sekreter İsmail Gerim, BEBKA tarafından 2014 yılında başlanan ve halen devam etmekte olan Endüstriyel Simbiyoz Programı kapsamında, Bilecik’teki mermer atıklarının değerlendirilmesi üzerine çalışmaların devam edeceğini dile getirdi.

Dünyadaki mermer rezervinin yaklaşık yüzde 40’ının Türkiye’de olduğunun altını çizen TÜBİTAK MAM İş Geliştirme Müdürü Nuh Yılmaz, bu orana karşın Türkiye’nin dünyada en büyük 17’nci mermer ihracatçısı olduğunu hatırlattı. Katma değeri yüksek ürün üretiminin önemine dikkat çeken Yılmaz, Bilecik’in de bu noktada önemli bir merkez olduğunu ve başka sektörlerde kullanılması bakımından mermer atıklarında önemli potansiyelin olduğunu dile getirdi. Yılmaz, böylece de mermer üretiminde katma değeri yüksek ürün üretiminin önünün açılacağını söyledi.

Bilecik Valisi ve BEBKA Yönetim Kurulu Dönem Başkanı Tahir Büyükakın yenilikçilik, ürün geliştirme, malzeme ve teknolojiye dayalı çalışmaların sabır ve emek gerektirdiğine dikkat çekerek, “Masa başında ürün geliştirilmez. Üniversite ve Sanayi arasında ortak bir dil oluşturulmalı.  İş birliği içinde çalışmak şart. Birlikte mesai harcamak, problemi birlikte kavrayıp çözüm üretmek önemli. Yenilik tek başına anlamlı ve yeterli değil” dedi.

TÜBİTAK’ın önemli bir kurum olduğunu ve yürütülen çalışmanın başarılı bir çalışma olduğunu belirten Vali Büyükakın, “O nedenle sonuçlarını heyecanla bekliyorum. Araştırma geliştirme bölümündeki arkadaşlarımız ve üretimdeki işletmelerimiz ortak bir dil geliştirmeyi isteyecek ve başaracaklar. İnanırsanız, sabrederseniz güzel sonuçlar alacağız. Çalışmaları önemseyin ve benimseyin. TÜBİTAK ve üniversitemiz bu konuda oldukça konuya hakimler. İşletmelerimizden de bu konuya özen göstermelerini rica ediyorum. Bu süreç eminim güzel sonuçlar doğuracak” diye konuştu.

Açılış konuşmalarından sonra gerçekleşen sunumlarda TÜBİTAK MAM Kimya Teknoloji Enstitüsü Başuzman Araştırmacı Doç. Dr. Hacer Doğan, BEBKA iş birliğinde Mermer Atıklarından Katma Değeri Yüksek Kimyasal Madde Üretimine Yönelik Ön Fizibilite Çalışması hakkında bilgi verdi.

Doç. Dr. Doğan’ın ardından TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü’nden Başuzman Araştırmacı Mustafa Kara Mermer Atıklarının Değerlendirilmesine Yönelik Proje Başlıkları ve TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nde Başuzman Araştırmacı Dr. Pembe Özer Erdoğan da Temiz Üretim Mükemmeliyet Merkezi hakkında birer sunum gerçekleştirdi.

Sunumların ardından toplantı, soru-cevap kısmı ile sona erdi. Mermer atıklarından katma değerli ürün üretilmesine yönelik çalışmalar BEBKA koordinasyonunda, TÜBİTAK MAM, Bilecik Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası, Bilecik Mermer ve Granit Sanayiciler Derneği(BİLMERDER) kurumlarından temsilcilerin katılıyla yapılacak görüşmeler ile devam edecek.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Bursa’da 23 Nisan Coşkusu Kentin Dört Bir Yanını Sardı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Çocuk Şenliği’nde çocuklar, birbirinden …