Home FOTO GALERİ ÜNİVERSİTELERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

ÜNİVERSİTELERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

- Guncellenme Tarihi: 28 Aralık 2017 13:05
4 min read
ÜNİVERSİTELERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR için yorumlar kapalı
0

Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından düzenlenen, “Farklı Gözlerden Endüstri 4.0” isimli seminere katıldı.

Seminer açılışındaki konuşmasında orta gelir tuzağı konusuna değinen Vali Küçük; “Son yıllarda en çok konuştuğumuz, tartıştığımız konuların başında orta gelir tuzağı geliyor. Maalesef son beş-altı senedir bu tuzağın içerisindeyiz. Yani orta gelir dediğimiz 10 bin, 11bin dolarların üstüne milli gelirin çıkma hadisesi. Bunu yapmak neredeyse imkânsız bir hadise. Dünyada şu anda Güney Kore ve Malezya gözüküyor. Güney Kore Amerika’nın özel himayesi ve desteği ile yapmış bunu. Bir de Malezya 16 bin 20 bin dolar seviyelerinin üzerine çıkarak gerçekleştirmiş. Bu hadise neden zor bir hadise? Bu orta gelir tuzağından kurtulabilmek için kesinlikle ve kesinlikle katma değeri yüksek ürünler üretmek zorundasınız. Bu üretimi yapabilmek için de öncelikle eğitime, üniversiteye olmak üzere Ar-Ge ve tasarıma çok büyük yatırımlar yapmak zorundasınız. Bu büyük bir para gerektiriyor. Zaten para olmadığı için orta gelir tuzağını geçmek, çok özel şartların bir araya gelmesiyle gerçekleşebilir. Fabrika kurmakla yüksek teknoloji ürünü üretmek  en son sıradaki iştir.

IPhone’un cirosu 500 milyar dolar civarında ve Türkiye ekonomisine yakın büyüklüğü var. Herkes Steve Jobs’u bilir. Bütün tasarımı, yapımı onun gerçekleştirdiği algısı vardır. Böyle bir şey yok arkadaşlar arkasında Stanford Üniversitesi’nin matematiği vardır. Steve Jobs bu işin en son halkasıdır.

Yani orta gelir tuzağından çıkmak bir iklim işidir, ortam işidir. Üniversite en önemli ayağıdır. Bilgi üretmek, o bilginin teknolojiye dönüşmesi devasa ayrı bir iştir. Bu devasa oluşumun tasarıma dönüşmesi ve bu tasarımın ürüne dönüşmesi ayrı bir iştir. Karşılaştığımız sorun bu denli büyük bir sorun olduğu için beş altı yıldır bu seviyede çalışmaktayız. Üniversiteler geleceğimiz için atacağımız bu büyük adım da amiral gemisi görevini üstlenmektedir.” ifadelerini kullandı.

Farklı Gözlerden Endüstri 4,0 programı Prof.Dr Asım Kurtoğlu, Yrd. Doç.Dr. Koruy Altun, Prof.Dr. Türkay Dereli ve Prof.Dr. Nurettin Acır’ın gerçekleştirdiği sunumlar ile devam etti.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Şükrü Deviren’den Güneş Spor’a Özür Ziyareti

Geçtiğimiz hafta sonu Gemlik’te oynanan ve çıkan olaylar sonrasında spor ruhuna yakışmayan…