Home FOTO GALERİ İTSO BAŞKANI METİN ANIL’DAN ARABULUCULUK DEĞERLENDİRMESİ

İTSO BAŞKANI METİN ANIL’DAN ARABULUCULUK DEĞERLENDİRMESİ

- Guncellenme Tarihi: 27 Aralık 2017 11:52
6 min read
İTSO BAŞKANI METİN ANIL’DAN ARABULUCULUK DEĞERLENDİRMESİ için yorumlar kapalı
0

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin ANIL, 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecek olan 7036 Sayılı İş mahkemeleri Kanunu’nu ile iş uyuşmazlıklarında dava şartı haline gelen arabuluculuğun iş dünyasına olan etkilerini değerlendirdi. Dava Şartı arabuluculuk ile iş dünyasına yeni bir soluk geldiğini vurgulayan Metin Anıl, yeni düzenlemede emeği geçen herkese teşekkür ederken, camia olarak sistemin başarısı için üzerlerine düşen ne varsa yapmaya devam edeceklerini vurguladı.

ARABULUCULUKTA ANLAŞILAN KONULAR

TEKRAR DAVA KONUSU YAPILAMAYACAK

Başkan Metin Anıl, İş Mahkemeleri Kanunu kapsamında yapılan yeni düzenlemelere ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, arabuluculuk görüşmeleri sonunda anlaşmaya varan işçi ve işverenin, üzerinde anlaşılmış olan hususları tekrar dava konusu yapmasının mümkün olmadığına dikkat çekerken, düzenlemenin iş dünyası için önemli bir zamandan tasarruf sağlayacağına vurgu yaptı. Anıl, “İşçi de işveren de ihtiyacını karşılarken bu sorunla uğraşmayı bırakacak, enerjisini, potansiyelini ve zamanını başka işler için kullanabilecektir” dedi.

ARABULUCULUK SÜRECİNDEKİ ‘GİZLİLİK’

EMSAL KARARLAR OLUŞMASINI ENGELLEYECEK

Metin Anıl, klasik yargılama usulleri ile görülen davalarda ortaya çıkan emsal kararların iş dünyasının en önemli sorunlarından biri olduğunu da hatırlattı. Yeni yılda yürürlüğe girecek olan Arabuluculuk Kanunu ile işçi ve işverenin aralarında yapacağı anlaşma metninin gizli olacağına dikkat çeken Metin Anıl, “Tüm taraflar ve arabulucu bu gizliliğe uymak zorunda olduğundan sorun kendiliğinden ortadan kalkacak. Yani başka davalar için emsal oluşturmayacak” dedi. Anıl, bu değişikliklerin iş dünyası tarafından ayrıntılarıyla öğrenilmesi gerektiğini de vurguladı. Uzun yargılama süreleri nedeniyle yıllarca uğraşılan iş davalarının arabuluculuk ile son bulacağını da ifade eden Anıl, “Vakit nakittir” sözünün kanun ile hayat bulduğunu da belirtti.

TARAFLAR BİR ÇÖZÜM ÜRETEMEZSE NE OLACAK?

Arabuluculuğun genel avantajlarının yanı sıra iş dünyasına olan büyük etkilerinin bu kadarla da kalmadığını belirten Metin Anıl, sürecinde işçi ve işverenin çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması halinde arabulucunun bir çözüm önerisi getirebileceğini kaydetti.

YENİ DÜZENLEME İLE SİSTEM NASIL İLERLEYECEK?

Metin Anıl, şunları da söyledi:

“İşçi işverenden alacağı tazminatı ile işe iade talepli iş uyuşmazlıklarında arabuluculuğun dava şartı haline gelmesi ile birlikte taraflar artık ilk oturumda arabuluculuk yolunu deneyecekler. Arabuluculukta anlaşılmaması halinde mahkemeye başvurabilecekler. Sistem adliyelerdeki arabuluculuk büroları üzerinden işleyecek. Arabulucu, yapılan arabuluculuk başvurusunu 3 hafta içinde sonuçlandıracaktır. Tarafların anlaşamaması halinde ilk iki saatlik ücret Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanacak.Taraflardan birinin ilk toplantıya katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda toplantıya katılmayan taraf, son tutanakta belirtilecek ve bu taraf davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulacaktır.”

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

23 Nisan Osmangazi’de Dolu Dolu Geçecek

Osmangazi Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda düzenleyeceği etkinli…