Home FOTO GALERİ Katliam Gibi Kazalar Artık Son Olsun!

Katliam Gibi Kazalar Artık Son Olsun!

- Guncellenme Tarihi: 7 Aralık 2017 12:51
12 min read
Katliam Gibi Kazalar Artık Son Olsun! için yorumlar kapalı
0

Trafik Kazaları ve Ölümler Ders Olsun, Önlem Alalım

Mart: Kent İçinde Hızları Düşürelim, Kentte Yaşamı Yavaşlatalım

 

BURSA– TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi, 02 Aralık 2017 tarihinde, Mudanya Yolu Bursaray HRS İhsaniye İstasyonu yakınında, meydana gelen trafik kazasına ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi.

MMO Bursa Şubesi 10 Ekim Ankara toplantı salonunda gerçekleştirilen açıklamayı MMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mart yaptı. “02 Aralık 2017 tarihinde, Mudanya Yolu Bursaray HRS İhsaniye İstasyonu yakınında, O.Renault fabrikasının 16.00-24.00 vardiyasından çıkan işçileri taşıyan servis midibüsüne, aynı yöne giden otomobilin çarpması sonucu midibüs, HRS’nin bariyerlerine çarpmış ve bir başka otomobilin üstüne devrilerek yan yatmıştır. Midibüsün çarptığı otomobil de kontrolden çıkarak, yaya yolunda bulunan ağaca çarpmıştır. Kazada, 4 kişi hayatını kaybederken, 11 işçi de çeşitli yerlerinden yaralanmıştır. Kazada yaşamını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyor, kamuoyunun üzüntüsünü paylaşıyoruz” ifadelerini kullanan Mart,  “Bursa’da her geçen gün artan trafik ve ulaşım sorunu artık kentimizde yaşayan herkesi olumsuz yönde etkilemektedir. Hemen her gün meydana gelen onlarca kazada, onlarca insanımız yaralanmakta, sakat kalmakta ve hatta yaşamlarını yitirmektedir. Sürücüler, aracını nasıl durduracağını bilmeden, karşısındaki araç ve insanları dikkate almadan, hava ve yol koşullarını umursamadan, güvenli araç izleme ve geçişini hiçe sayarak, trafiği kolaylaştırıcı davranış göstermeden, agresif bir şekilde araçlarını kullanmaktadırlar. Bu sorumsuz davranışlar, Bursa’da zaten var olan ulaşım sorununu, daha da artırmaktadır” dedi.

Dünya’da şehir içi hız limitleri 50 km/h’in bile altına çekilmeye çalışıldığını, kent içinde kesintisiz ulaşım adına yapılan bat-çıklarla araçların hızlandırıldığı trafikte, Bursa’nın anayollarında tüm bunlara rağmen, hız limiti 70+7 (%10) km/h’ten, 82+8 (%10) km/h’e çıkarıldığını belirten Mart, hızlandırılmış trafikte bu limitlerin de üzerine çıkan ve adeta slalom yapan araçların, özellikle ana yol üzerinde katliam gibi kazalara yol açtığını söyledi.

“Kontrolsüz şekilde hız limitlerinin çok üzerine çıkan bu araçlar, yol üzerinde trafik kazalarına yol açtıkları gibi belediye otobüs durakları için de büyük riskler oluşturuyor, adeta kazaya davetiye çıkarıyorlar. Nitekim kentimizde hemen her yıl bu duraklarda, birden çok ölümlü kaza yaşanıyor” diyen Mart, açıklamaya şöyle devam etti:

“Ayrıca bu durum hiçbir mühendislik hizmeti almamış ve karayolları yönetmeliklerine aykırı şekilde yapılan ve ilgili kurumlar tarafından trafik güvenliğini de içerecek şekilde uygunluğu denetlenmeyen uygunsuz viraj ve dönel kavşaklar, hatalı eksik ya da yetersiz işaret ve işaretlemeler, yetersiz sürücü eğitimleri ve denetimsiz araçlar adeta kazalara davet çıkarıyor.

Ülkemizdeki trafik sorununun boyutu, TÜİK’in kaza istatistikleriyle, çok çarpıcı bir şekilde önümüze seriliyor. TÜİK’in 2016 yılı verilerine göre, ülkemizdeki kaza sayısının 1.182.491, yaralanan kişi sayısının 303.812 ve hayatını kaybeden kişi sayısının da 7.300 olduğu görülüyor. Yani ülkemizde her gün trafik savaşında 832 kişi yaralanıyor, 20 kişi de hayatını kaybediyor. Tüm bu sonuçlara göre trafik kazaları maalesef hergün hız kesmeden can almaya devam ediyor. Bu konuda ya önlemler alınmıyor, ya da alınan önlemler yetersiz kalıyor.”

MMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mart, emniyetli, sağlıklı, kazasız bir trafik için MMO Bursa Şubesi olarak şu önerileri sıraladı:

ÖNERİLERİMİZ

  • Emniyet Müdürlüğü tarafından belli noktalarda ve saatlerde yapılan denetimler arttırılmalıdır.
  • Hız denetimleri, alkol denetimleri, uygunsuz araç kullanımı, gece/gündüz otomatik olarak kesilen (EDS) cezalara ek olarak uygun yerlere konulacak otomatik radar sistemleriyle daha da etkin hale getirilmelidir.
  • Halen devrede olan kameraların olduğu bölgeye gelmeden yoğun uyarı levhaları ile araçların birdenbire değil, kademeli olarak yavaşlamaları desteklenmelidir. Burada amaç ceza kesmek değil, özellikle hız yapmanın riskli olduğu bölgelerde, trafiğin yavaş ve güvenli bir şekilde akmasının sağlanmasıdır.
  • Şehir dışında olduğu kadar, şehir içindeki işaretleme sistemi de gözden geçirilmelidir. Sürücüyü tam olarak bilgilendiremeyen yetersiz veya kafasını karıştırıcı şekilde karmaşık işaretlemeler düzeltilmelidir.
  • Ardarda birbirini takip eden ancak birbirleriyle çelişen trafik levhaları ile geçmiş dönemde değiştirilen Trafik Levhaları güncellenmelidir.
  • Yol ve yaya geçitlerindeki işaret çizgilerinin zamanla silindiği göz önüne alınarak, sürekli uygun halde olması sağlanmalıdır.
  • D200 yolu üzerinde büyük risk oluşturan otobüs durakları gözden geçirerek, güvenli hale getirilmesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Güvenli kurulum sağlanamayan mevcut duraklar güvenlik önlemlerinin yapılabileceği yerlere kaydırılmalıdır.
  • Ağır tonajlı TIR, çimento kamyonu vb. araçların şehir içi yollara çıkışları için belirli saatler belirlenmiş olmakla birlikte, uygulamanın ilk başladığı dönemde yapılan etkin denetim uygulaması devam ettirilmelidir.
  • İnsanlarımızın eğitilmeden Sürücü Belgesi aldığı; aracın, yolun, trafiğin ne olduğunu bilmekte yetersiz oldukları, trafik işaret ve işaretlemelerini öğrenmeden trafiğe çıktıkları, öğrenenlerin ise süreç içinde unuttuğu, bu nedenle trafik işaret, kural ve işaretlerine uymadığı dikkate alınarak, sürücülerin eğitimleri belirli periyotlarla güncellenmelidir. Bu anlamda ilgili kurumlar, basından da destek alarak, ortak programlar yapmalıdır. Ehliyetlerin ömür boyu geçerliliği kaldırılmalıdır.
  • Şehrin trafik akışı dijital ortamda izlenmelidir. Bu kapsamda Trafik açısından acil müdahale edilmesi gereken durumlarda hemen müdahale edilmelidir.
  • Yerel televizyonlarda sıkça Bursa’da Trafik konulu kamera görüntüleri, sürücü davranışları ve kazalar kamuya aktarılmalıdır. Yollardaki görüntüleme ve takip sistemi kameralarının, internet üzerinden yoğunluk durumları açısında halka anlık olarak gösterilmesi sağlanmalıdır.
  • Trafik yönetimi ve denetiminden sorumlu yapılanmalar desteklenmeli; trafik polislerinin eğitiminden, özlük haklarına ve sağlık taramalarına kadar her konuda desteklerle, çalışma koşulları iyileştirilmelidir.
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Çukur Onarıldı

Osmangazi Belediyesi, yolda yürüyenlerin takılıp düşmesiyle gündeme gelen Hocaalizade Maha…