Home GÜNCEL ” Kumyaka’yı yaşatmamız gerekiyor “

” Kumyaka’yı yaşatmamız gerekiyor “

- Guncellenme Tarihi: 8 Kasım 2017 16:29
19 min read
” Kumyaka’yı yaşatmamız gerekiyor “ için yorumlar kapalı
0

Bu ay Sıra Sende köşemizin konuğu Mudanya’nın en güzel mahallelerinden olan Kumyaka’nın muhtarı Ramiz Batmaz oldu. Yeşilin ve mavinin en güzel noktasında buluşan Kumyaka’da gerçekleştirdiğimiz röportajımızda Ramiz Batmaz, muhtarlığa geldiği 2009 yılından bu yana Kumyaka’da yaşanan gelişmelerden söz etti. 2 dönemdir örnek bir muhtar profili çizen Batmaz,  Kumyaka’yı Bursa’ya kazandırmanın gayreti içerisinde olduklarının altını çizdi.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz ?

Öncelikle Kumyaka’da neler olduğu ile ilgili kamuoyunu aydınlatmak amacıyla beni programınıza davet ettiğiniz için sizlere teşekkür ederim. Kumyaka’da doğup büyüdüm. Öğrenimimi burada tamamladıktan sonra iş hayatına atıldım. Uzun yıllar özel sektörde çalıştım, kendi işimi kurdum. Rusya’da da uzun dönemler çalıştım. 2007’de Türkiye’ye dönüş yaptıktan sonra 2009 Yerel Seçimlerinde muhtarlığa aday oldum ve Kumyaka halkının takdiri ile görevime başladım. 2009 yılında muhtarlık görevime başladıktan sonra 2. dönem ile halen görevime devam etmekteyim.

2 dönemdir Kumyaka’da muhtarsınız. Birçok hizmetlerde bulundunuz. Biraz bu hizmetlerden bahseder misiniz ?

Göreve başladığımda burada çok büyük sıkıntılar vardı. Kumyaka’nın hak ettiği yerde olmadığını düşünüyorduk. Dolayısıyla bu sıkıntıları gidermek için çok çalıştık. Kumyaka 2005 yılında Tirilye Belediyesi’ne İç İşleri Bakanlığı kararıyla mahalle olarak bağlanmış, aynı zamanda da Bursa İl Özel İdaresi’ne bağlı bir köy durumundaydı. Yani bir iki başlılık söz konusuydu. Biz de hizmet alımında her iki tarafa da müracaat ettik fakat Kumyaka’ya gerekli hizmeti tam olarak sağlayamadık. Bunun üzerine Bursa İl Özel İdaresi’nin bürokratı olan Haluk Bilgesay’a giderek Kumyaka ile düşüncelerimi anlattım, Haluk Bey çok ilgilendi sağ olsun. Beni İl Genel Meclis Binası’nda Avrupa Birliği Projeler Departmanı’ndaki Sayın Tijen Yener hanımefendiye yönlendirdi. Tijen Hanım’ı bizim düşüncelerimizi hayata geçirmesi için yaklaşık 1 yıl süreyle ücretsiz danışmanlık yapması konusunda ikna ettik. Onun yanında Mali Müşavirimiz Nihat Kutlu ve bize hukuki anlamda destek olan arkadaşlarımıza öncelikle teşekkür etmem lazım. Bu işe başladığımızda zor bir görev aldığımızı biliyorduk. İşimizi doğru yapmak adına doğru bir kadro kurmak gerektiğine inandık. Başladığımız ilk icraat Kumyaka’daki kadınlarımızı örgütleyerek bir Kadın Dayanışma Derneği kurmak oldu. Kadınlarımız da çok başarılı bir şekilde Kumyaka’nın daha bilinir ve fenomen bir yer olması için en önemlisi de kadınların bu işin içinde var olduklarını göstermek için ellerinden geleni yapıyorlar. Bir başka projemiz ise KOSGEB ile birlikte bir girişimcilik eğitimi yaparak Kumyaka’da ev pansiyoncuğunu hayata geçirmekti. Bu konuda bir kurs düzenledik ve 30 girişimciye sertifika almaları konusunda destek olduk. Maalesef bu sertifikalar şu ana kadar pek işe yaramadı. Kumyaka’nın en büyük sıkıntılarından biri olan İmar planımız olmadığı için Kumyaka’da ne pansiyonculuk ne de işletmecilik söz konusu olamıyor. Bunun sebebi ise kentsel tarihi sit alanlarının bulunması ve bu alanların kıyı kanununa tabi olmasıdır. Eğer 1992 yılından önce kısmi de olsa buralarda bir imar çalışması olmuş olsaydı şu anda biz kıyı kanununa tabi olmayacaktık. Kıyı kanununa tabi olduğumuz için Kumyaka’nın ilk 50 metresi yeşil alan ve park alanı, ikinci 50 metresi günübirlik tesis alanları. Kuş uçuşu mesafede kıyı kenar çizgisini ölçtüğümüzde dörtte ikisinin yok olduğunu görüyoruz. Bununla da ilgili hem Kumyaka halkının hem mahalle muhtarlığı olarak bu konuyu İlçe Belediyesi’ne de ifade ettik. Bizim istediğimiz Kumyaka’nın mevcut haliyle planının onanmasıdır. Buna da yasa müsaade etmiyor. Bu hem Bursa Milletvekillerimizi ilgilendiren, hem Bakanlığı ilgilendiren bir konu. Bu konuda hem Mudanya Belediye’si hem de Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden yani mevcut siyasi iradeden destek bekliyoruz. Kumyaka’yı yaşatmamız gerekiyor.

Kumyaka’da 2 adet kooperatif kurdunuz. Buranın tüm mülkünü Kumyaka’da bıraktınız ve örnek bir muhtarlık gösterdiniz. Biraz bu konudan bahseder misiniz ?

BEBKA ( Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı ) ile birlikte yapmış olduğumuz bir proje vardı. Projenin teması ise Kumyaka’da zeytin verimliliğini artırmaktı. Projenin sahibi Kumyaka Köy Muhtarlığı idi. Bu projeden elde ettiğimiz hibe ile küçük ölçekli bir laboratuar oluşturduk. Dolayısıyla bu ekip çalışması içerisinde Kumyaka’da Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurmaya karar verdik. Kurmuş olduğumuz kooperatif Bakanlık onayını aldıktan sonra köy tüzel kişiliğine ait tüm gayrimenkullerin kooperatife geçirilmesi kararını aldık. Bu kararı alırken de tüzel kişileri ait olan gayrimenkuller kooperatife geçirildiğinde nasıl tüzel kişiler bu mallarda hak sahibi ise, üye olacak kişilerin kooperatife üye olarak mallarda hak sahibi olmaları konusunda kendilerini uyardık. Yaklaşık 230 üyemiz ile kooperatifimizi nakışlandırdık. Malları sattılar, çaldılar gibi birçok spekülasyonlar yapıldı ancak her hangi bir mülkün satılması için kooperatif tek başına yeterli değildir ve yetkilerini Genel Kurul’dan alır. Kooperatif başkanı veya yönetimi hiçbir şekilde tek başına her hangi bir yeri satmak veya almak gibi bir yetkiye sahip değildir. Bir şeyleri görmeden, bilmeden yapılan yakıştırmalar etik değildir. Kumyaka’nın kazanımı ve buraya kazandırılan bu gayrimenkullerin Kumyakalılarda kalması çok müthiş bir şeydir.

Ak Parti Mudanya İlçe Başkanı Ahmet Murat Ünal göreve ilk geldiğinde neredeyse ilk ve tek basın toplantısını sizinle ilgili yaptı. İkiniz de Kumyakalısınız, aranızdaki husumet nedir ?

Ahmet Murat Ünal kardeşimiz 1965 doğumludur. Üniversiteye başladığı günden bugüne kadar kendisiyle en ufak bir tartışmam ve husumetim söz konusu olmamıştır. Hatta benim ilk dönemimde eşinin hazırlamış olduğu bir markaya sponsor olduk. Ne olduysa 2014 yerel seçimlerinden sonra oldu. Kendi partisindeki kişilerden aldığım yanıta göre beni kendisine siyasi karşıt olarak görmüş kendisi. Ben bir siyasetçi değilim ben bir mahalle muhtarıyım. Bizler atanmadık, bizler seçilmiş kişileriz. Ben o gün o basın toplantısında bulunan, o toplantıyı başından sonuna kadar izleyen, o AKP İlçe yönetiminin tamamının haklarında şikayetçi ve davacıyım. İstediğim şu ki ; lütfen söylediklerinizin ve yaptıklarınızın arkasında olun.

Muhtarlığınızın ilk dönemlerinde buranın bir zeytinyağı markası olduğunu herkese göstermek ve köyün tanıtımı için Kumyaka Muhtarlığı olarak Wilco’nun Karavanı adlı programa sponsor oldunuz. Biraz bundan bahseder misiniz ?

İlk dönemlerimizde Kumyaka’nın tanıtımı için elimizden geleni yaptık. İz Tv’de yayınlanan yöresel olarak Türkiye’yi gezen Wilco’nun Karavanı adlı programa sponsor olduk. Wilco burada ciddi anlamda çekimler yaptı. Yapmış olduğu çekimler İngiltere’de dahi yayınlandı. Kumyaka’nın gelişmesi için iyi bir örnekti. Biz bir araya gelebilsek Kumyaka için daha bir sürü güzel şey yapabiliriz.

Kumyaka’nın girişinde bir balık restoranı vardı ve yıkıldı. Kıyıdaki çay bahçesinin de yıkılması gündeme gelmişti. Bu gibi tesisler Kumyaka’nın değerini artırmada bir etken iken neden yıkılmaya ve yok edilmeye çalışılıyor ?

Yukarıda kurduğumuz balık restoranında yaklaşık 14 kişi çalışıyordu. Sahildeki çay bahçemizde ise 11 kişi çalışıyor. Trilye yolundaki Ayastofani dediğimiz bölgede kurduğumuz restoranın kurulma aşaması şu şekilde oldu ; 2009 yılında Mudanya Orman İşletme Şefliği’nce bu alanda piknik ve mesire alanı olduğu tespit edildi ve Bursa Orman İl Müdürlüğü’nden biz bu yeri Kumyaka köy tüzel kişiliği adına 10 yıllığına kiraladık. Bu sözleşmeyi yaparken 6360 Sayılı Kanunun geleceğinden haberimiz yoktu. Zaten bu kanunun çıkacağından haberimiz olsaydı hiçbir şekilde masraf yapmazdık. Daha sonra Büyükşehir yasası yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bizim her şeyi devrettik fakat orayı kiralık olduğu için devredemedik. Bununla ilgili Mudanya Belediyesi ile bir görüşme yaptık. Mümkünse 2019 yılına kadar bu işletmenin devam etmesini istedik. 2019 yılından sonra ise Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Orman İl Müdürlüğü’ne müracaat edip bu işletmenin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne geçirilmesi talebinde bulunsun diye bir öneride bulunduk. Mudanya Belediyesi ise olabilirliği var ise bir sıkıntı yaşamazsınız dedi. Mudanya Belediyesi konu hakkında araştırmaları yaparken bu yeri kıskanan siyasi bir takım şahsiyetler bu restoranı şikayet ettiler. Şikayet edilince ve şikayetlerinde ısrarcı olunca Belediye ise burayı boşaltmamız için biz bir yazı gönderdi ve bu şekilde oradaki restoran kapatılmış oldu.

Kumyakalılara, Mudanya ve Bursa halkına son olarak neler söylemek istersiniz ?

Bana bu şansı verdiğiniz için öncelikle sizlere çok teşekkür ederim. Kumyaka’yı Bursa’ya kazandırmanın gayreti içerisinde hep birlikte bu konunun üzerine gideriz ve Kumyaka’yı koruruz umarım. Kumyaka’da gelecekte daha güzel şeyler olacak. Hatalarımızı söylerseniz de çok memnun oluruz.

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Lübnan’da Yeni Siber Saldırı: Hizbullah’a Ait Telsizler Patladı

Lübnan’daki Hizbullah tarafından kullanılan iletişim cihazlarına yeni bir siber sald…