Home EKONOMİ BUSİAD’ın Ekim Ayı Enflasyon Değerlendirmesi

BUSİAD’ın Ekim Ayı Enflasyon Değerlendirmesi

- Guncellenme Tarihi: 3 Kasım 2017 13:49
4 min read
BUSİAD’ın Ekim Ayı Enflasyon Değerlendirmesi için yorumlar kapalı
0

Ekim 2017’de tüketici fiyatlarının %2.08 düzeyinde arttığı ve yıllık enflasyon oranın %11.90 düzeyine yükseldiği gözlenmiştir. Böylece yıllık enflasyon son 9 yılın zirvesine çıkmış oldu. TCMB, Ekim ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faiz oranını %8 düzeyinde sabit bırakmıştır. Ocak 2017’den itibaren uygulamaya konulan geç likidite penceresi (GLP) çerçevesinde, borç verme faiz oranı ise % 12,25 seviyesinde korunmuştur.

TCMB, 2017 yılının son enflasyon raporunda, her dönem olduğu gibi, enflasyon tahminlerini yukarı doğru güncellemiştir. Buna göre, 2017 yılı için enflasyon tahmini %8,7’den %9,8’e çıkarılmıştır. 2018 yılı için ise enflasyon tahmini %6,4’ten %7’ye güncellenmiştir.

Gelişmekte olan ülke ekonomilerine yönelik sermaye girişleri ile oluşan konjonktürün sıkılaşacağı yönündeki bekleyişlerin güçlendiği görülmektedir. Son dönemde TL’de gözlenen oynaklığın para politikasının gevşeme ihtimali üzerinde sınırlayıcı etkide bulunduğunu ve daha önce dile getirilen faiz indirim bekleyişlerinin ötelendiğini belirtmek gerekmektedir.

Enflasyon bekleyişlerinin yüksekliği ve fiyatlama davranışlarındaki katılıkların sürmesi yanında çekirdek enflasyonun mevcut görünümü, TCMB’nin, sıkı duruşunun devam edeceğini ortaya koymaktadır. Önümüzdeki dönemde enflasyon görünümü ve para politikası duruşu önemli ölçüde TL’nin seyri ve fiyatlama davranışlarına bağlı olarak gerçekleşecektir.

Dış ticaret açısından mevcut veriler, AB ülkelerindeki canlanmanın ihracat açısından olumlu etkide bulunduğunu, yurtiçi iktisadi faaliyette görülen seyrin ise dış ticaret üzerinde genişletici rol oynadığını ortaya koymaktadır.

Yüksek enflasyonun varlığı, ulaşılamayan enflasyon hedefleri ve para politikasının zayıf kredibilitesi ile beraber enflasyonun öncelikli bir iktisat politikası amacı olmadığı kanısını güçlendirmektedir. Yüksek enflasyon, Türkiye ekonomisinin gösterdiği büyüme performansının kalitesi ve sürdürülebilirliği üzerinde olumsuz etkide bulunmaktadır. Düşük enflasyon ve fiyat istikrarının özü itibariyle bir toplumsal talep olduğunu ve bu talep güçlü olarak dile getirilip öncelik kazanmadıkça Türkiye ekonomisinin performansını sınırladığını belirtmek gerekmektedir.

Günal BAYLAN

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Şükrü Deviren’den Güneş Spor’a Özür Ziyareti

Geçtiğimiz hafta sonu Gemlik’te oynanan ve çıkan olaylar sonrasında spor ruhuna yakışmayan…