Home FOTO GALERİ İLERLEYEN YAŞLARDAKİ DÜŞME VAKALARI CİDDİ SORUNLAR DOĞURABİLİYOR

İLERLEYEN YAŞLARDAKİ DÜŞME VAKALARI CİDDİ SORUNLAR DOĞURABİLİYOR

- Guncellenme Tarihi: 27 Ekim 2017 17:11
3 min read
İLERLEYEN YAŞLARDAKİ DÜŞME VAKALARI CİDDİ SORUNLAR DOĞURABİLİYOR için yorumlar kapalı
0

BURSA – Yaşlılardaki düşmenin tek bir nedeni olmadığına dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Doğan Çimen, yaşlılıkta düşmenin çok sık rastlanmakla beraber, sonuçlarının oldukça ağır olabileceğini dikkat çekti.

Görme bozukluğu, dizlerde kireçlenme, duyma kusuru, kas gücü ve kitlesi kaybı, kemik erimesi gibi nedenler yaşlılarda düşmeye yol açabildiğini belirten Doruk Sağlık Grubu’ndan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Doğan Çimen, “Yine B12 vitamin eksikliği, idrar söktürücülü tansiyon ilaçları,  D vitamini eksikliği, depresyon ve bunamada kullanılan ilaçların  bir kısmı, sıvı ve elektrolit kaybı düşmeye yol açan faktörlerdendir” dedi.

İstemsiz kas kaybı diye de adlandırılan ‘sarkopeni’ hastalığına dikkat çeken ve bu hastalığın kişilerin yaşam kalitesini ciddi manada etkilediğini hatırlatan Dr. Doğan Çimen, sarkopeninin yaşa bağlı olarak kas kalitesi, kas gücü ve kas fonksiyonlarında gözlenen azalma olduğunu söyledi.

Sarkopeninin, düşme vakalarının nedenleri arasında da yer aldığını, bu hastalığın kişileri başkalarına muhtaç kılacak ciddiyette olduğunu hatırlatan Dr. Çimen, sarkopeni oluşumuna neden olan başlıca faktörlerin başında protein ve enerji alımındaki yetersizlik, hastalığa bağlı aktivite azalması ve vitamin D eksikliği,yeteri kadar hareket etmeme olabileceğini dile getirdi.

Sarkopeni ve düşme riskini azaltacak öneriler

Dr. Çimen, yaşlılıkta düşme riskini azaltmak ve sarkopeninin önüne geçmek adına çeşitli önerilerde de bulundu. Dr. Çimen, “Düzenli spor yapmak, açık havada yürüyüş, yeteri kadar güneşlenme, kiloyu koruma, bazı ilaçlardan sakınma, eksik vitamin ve minerali yerine koymanın faydalı olabileceğinin bilinmesini isterim. Ayrıca sarkopenin önüne geçmek için de protein alımı ve egzersiz oldukça önemlidir” diye konuştu.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Dolar ve Euro Bugün Ne Kadar?

Dolar/TL, güne değer kazancıyla başlamasının ardından 32,3130 seviyesinden işlem görüyor. …