Home FOTO GALERİ Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu yeni dönem çalışmalarına start verdi

Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu yeni dönem çalışmalarına start verdi

- Guncellenme Tarihi: 23 Ekim 2017 15:29
14 min read
Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu yeni dönem çalışmalarına start verdi için yorumlar kapalı
0

BUSİAD, Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu’nun yeni dönemdeki ilk toplantısına ev sahipliği yaptı. Deneyim ve paylaşım toplantısına konuk konuşmacı olarak katılan Borusan Holding Kurumsal İletişim Direktörü Şule Yücebıyık, holding bünyesinde gerçekleştirilen toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları hakkında bilgi verdi.

 

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD), Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) ve Yeşim Tekstil liderliğinde oluşturulan Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu’nun yeni dönemdeki ilk toplantısı BUSİAD Evi’nde gerçekleştirildi. Yılın başından bu yana çeşitli toplantılar gerçekleştirilen ve en son Nisan ayında çalıştay düzenleyen platform üyesi firma temsilcileri; toplumsal cinsiyet eşitliği alanında çalışmalar yapan firmaların deneyimlerini paylaşmak ve söz konusu örnek çalışmalarla ilgili bilgi alış verişinde bulunmak amacıyla bir araya geldi. Bu doğrultuda düzenlenen dönemin ilk toplantısına, Borusan Holding Kurumsal İletişim Direktörü Şule Yücebıyık konuşmacı olarak katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Global Compact Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu Eş Başkanı ve Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Cesur, toplantıya katılan tüm katılımcılara teşekkür etti. Cesur, Nisan ayında gerçekleştirdikleri çalıştay sonrası Mayıs ayında yapılan Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu Türkiye genel toplantısı hakkında bilgi verdi. Yaz döneminin ardından Eylül ayı ile birlikte Bursa özelindeki platform çalışmalarına yeniden hız verdiklerini ifade eden Cesur, “Sürece başlarken platform bünyesinde  yapacağımız çalışmaları sık sık bir araya gelerek değerlendirmeyi hedeflemiştik. Ayrıca her ay kadının güçlenmesi ile toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çalışmalar yapan firma ya da sivil toplum kuruluşlarının bu alandaki yolculuklarını dinlemenin platformdaki firmalar için son derece faydalı olacağını düşünmüşdük. Bu amaca uygun olarak da Türkiye genelinde güzel çalışmalar yapan ve örnek uygulamalara imza atan Borusan Holding ile bu toplantılar dizisine başlıyoruz. Yapacağı değerli paylaşımlardan ötürü Sayın Şule Yücebıyık’a teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

“Borusan Neşe Fabrikası Projesi insana dokunuyor”

Cesur’un ardından söz alan Borusan Holding Kurumsal İletişim Direktörü Şule Yücebıyık, holding bünyesinde yer alan “Borusan Eşittir Cinsiyet Eşitliği Platformu” çalışmaları ve IFC Raporu’nda da adı geçen organize sanayi bölgelerinde çalışan kadın işçilerin çocukları için kreş imkânı sağlayan “Annemin İşi Benim Geleceğim” projesi hakkında bilgi verdi. Yücebıyık, Borusan Holding Kurucusu ve Onursal Başkanı merhum Asım Kocabıyık’ın her fırsatta memlekete gönül borcu olduğunu dile getirdiğini ve bunu ödemek için hayatının son anına kadar var gücüyle çalıştığını hatırlatarak, “CEO’muz Agah Uğur da ‘70 yıllık şirketin tek amacı kar etmek olamaz’ diyerek bu felsefeyi desteklemektedir. Biz grup olarak hayatın gerçek anlamını bu bakış açısında bulmaktayız” diye konuştu. Borusan Kocabıyık Vakfı altında ‘Eğitim Faaliyetleri’, ‘Borusan Sanat’ ve ‘Kadının Güçlendirilmesi’ çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Yücebıyık, “2012 yılında kadının güçlendirilmesi çalışmalarını misyonumuz arasına ekledik. Grubumuzun iş kollarının erkek egemen olması, Türkiye’nin kadın istihdamında arzu edilen noktanın altında yer alması ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanında yaşanan sorunları üst üste koyunca bu alandaki çalışmalarımız hız kazandı. ‘Borusan Kadının Güçlendirilmesi’ çalışmaları IMF’de de örnek vaka olarak gösterildi. Kadının toplumdaki yeriyle ilgili geniş bir sorunlar silsilesi var. Biz bu alanda yapılan çalışmaların odak noktasının tanımlı olması gerektiğini düşündük ve sanayideki kadın istihdamına yöneldik” diye konuştu. Yücebıyık sözlerini şöyle sürdürdü: “OSB’lerde genel olarak kadın istihdamının düşük olduğu bir gerçek. Kreş imkânı olmayan bölgelerde kadınlar evde kalarak çocuklarına bakmak durumunda kalıyor. Borusan olarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile iş birliği yaparak sanayide kadın istihdamının arttırılmasını ve kadının güçlendirilmesini desteklemek üzere ‘Annemin İşi Benim Geleceğim’ projesini hayata geçirdik. Bu kapsamda 10 ildeki 10 organize sanayi bölgesinde ‘Borusan Neşe Fabrikası’ adıyla, 0-6 yaş grubu çocuklara yönelik kreş ve gündüz bakım evleri açma hedefimiz var. Şu an halihazırda Adıyaman, Afyon, Malatya ve Balıkesir olmak üzere dört ilde Borusan Neşe Fabrikaları hizmet veriyor. Borusan Neşe Fabrikaları, çocuk bakımı nedeniyle çalışma imkânı bulamayan kadınların hayatını kolaylaştırıyor, yani insana dokunuyor. Proje ayrıca sanayide daha fazla kadının iş yaşamına kazandırılarak kadının, ailenin ve ülke ekonomisinin güçlenmesine destek olacak.”

“Sadece bir  OSB için değil, tüm OSB’ler için kreş istiyoruz”

BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı İpek Yalçın da çalışan kadının önündeki en büyük engel olan çocuk bakımı konusunda çalışma yaptıklarını ve “Çocuğum Yanımda Ben İşimin Başında” projesi ile 2015 yılından bu yana OSB’ler bünyesinde kreş kurulması adına neler yapılabileceğini araştırdıklarını belirtti. Bu süreçte yaklaşık bir yıl önce BOSİAD ile bir iş birliğine gittiklerini dile getiren Yalçın, BOSİAD ile birlikte yürütülen ortak çalışma neticesinde bir komite oluşturduklarını da sözlerine ekledi. Yalçın, şöyle devam etti: “Geçtiğimiz hafta komite olarak Ankara’da üç bakanla görüştük ve proje dosyasını üç bakana da sunduk. Görüşmelerimiz son derece olumlu geçti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 81 ilde 300 kreş projesini bizlerle paylaştı. Projenin finansmanıyla ilgili bir diğer model fikri de  Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından geldi. Bakanlığımız kreşin projesini hazırlayarak kendilerine sunmamız halinde, 2 yıl geri ödemesiz, yüzde 3 faizli, 15 yıllık bir kredi kaynağı sağlayabileceklerini iletti. Biz de projenin en başından beri sadece Bursa için çalışmadığımızı, bu fikrin tüm Türkiye’ye yayılmasını istediğimizi söylüyorduk. Kadın istihdamının önünde yer alan engellerin kaldırılması, kadınların iş gücü piyasası içinde maddi güçleri ve benlik saygılarının arttırılarak, sosyal hayata aktif şekilde katılmaları ve böylelikle sağlıklı nesiller yetiştirerek toplumun güçlendirilmesi amaçlanmalıdır. Borusan’ın ‘Annemin işi Benim Geleceğim’ projesini ve kadınlarla ilgili diğer projelerini de çok yakından takip ediyoruz. Şule Hanım nezdinde Borusan’a yarattıkları farkındalık için teşekkür ediyoruz.”

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Büyükşehir Meclisi’nden Bursaspor’a Büyük Destek

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi, Bursaspor’a kalıcı gelir sağlayacak olan imar planı değ…