Home FOTO GALERİ BURSA İTÜ EVİ KAPILARINI AÇTI

BURSA İTÜ EVİ KAPILARINI AÇTI

- Guncellenme Tarihi: 16 Ekim 2017 13:26
18 min read
BURSA İTÜ EVİ KAPILARINI AÇTI için yorumlar kapalı
0

BURSA- Bursa İstanbul Teknik Üniversitesi Mezunları Derneği’nin (Bursa İTÜDER) Çamlıca yapımını tamamladığı mimari estetiği ile dikkat çeken Bursa İTÜ Evi, gerçekleştirilen açılış töreni ile hizmete girdi.

 

Geçtiğimiz yıllarda temeli atılan ve kısa süre önce yapımı tamamlanan Bursa İTÜ Evi, görkemli açılış töreni ile kapılarını açtı. Yoğun katılımın sağlandığı törende Bursa İTÜ Evi’nin kurdelesini Tarım ve Hayvancılık Gıda Eski Bakanı Faruk Çelik, Bursa İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ahmet Hacıoğlu, AK Parti Bursa Milletvekilleri Hüseyin Şahin, Zekeriya Birkan, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Bursa İTÜDER Başkanı Hasan Tuğcu, İTÜ yetkilileri, dernek üyeleri Bursa iş ve siyaset dünyasının önde gelen isimleri birlikte kesti.

 

HASAN TUĞCU: “BURSA’DAN İTÜ’YE KÖPRÜ OLACAK” 

Organizasyonun açılış konuşmasını yapan Bursa İTÜDER Başkanı Hasan Tuğcu, dernek olarak Bursa İTÜ Evi’ni Bursa’dan İTÜ’ye bir köprü olmasının arzusunda gerçekleştirdiklerine dikkat çekti. 2023’te  250 yıllık bir geçmişe sahip olacak İTÜ’nün her zaman Türkiye’nin ve dünyanın saygın üniversiteleri arasında yerini aldığını hatırlatan Başkan Tuğcu, “Cumhuriyetimizin 100. yılında 250. yılını kutlayacak olan üniversitemiz, ‘Asırlardır Çağdaş’ sloganıyla, üst düzeydeki eğitim öğretim kalitesini korurken, bizler de Bursa İTÜDER olarak İTÜ’nün alanındaki liderliğini devam ettirebilmesi için çalışmalar yapmanın gayreti içindeyiz” dedi. Bursa İTÜ Evi’nin mimari tasarımı ile kent estetiğine önemli katkı koymasının yanında pek çok aktivitenin gerçekleştirilmesine de imkân sağlayacağını ifade eden Başkan Hasan Tuğcu, “Dikkat çeken mimarisinin yanında birçok aktivitenin gerçekleşmesine imkan sağlayacak olan İTÜ Evi, Nilüfer Belediyesi’den yap işlet devret modeliyle aldığımız ve şirketleşme yöntemiyle yaptığımız bir projedir. Kentimize hayırlı, uğurlu olsun” diyerek, sözlerini şu cümlelerle tamamladı: “Yapımında emeği geçen ve destek olan herkese teşekkür ediyorum.”

 

MEHMET KARACA: “İTÜ GEÇMİŞTE OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE HER ALANDA ETKİN”

İTÜ’nün 244 yıllık geçmişi boyunca eğitimde, araştırmada ve girişimcilikte önder olmuş bir okul olduğuna dikkat çeken İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, “Bununla da gurur ve onur duyuyoruz. Ülkemizin modernleşmesi noktasında, her alanda üzerine düşen vazifeyi almayı bilen de bir okul; hala daha almayı biliyor. Bugün bakanlar kuruluna baktığınızda yapı olarak İTÜ’lüler, hala domine etmiş hala daha etkin bir durumdadır. Bunun için başbakanımızla ve bakanlarımızla gurur ve onur duyuyoruz dedi. İTÜ olarak üçüncü nesil üniversite olmayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Mehmet Karaca, “Ülkemizin en büyük ihtiyacı modernleşmesinde ciddi katkılar sundu ama bu yetmez. İlklere imza atan üniversitemiz 80’li yıllarda ilk nükleer reaktörü kuruyor. Fakat o dönemde ciddi bir irade olamadığından dolayı mezunlar ya vefat etti ya da bıraktılar bu işi. Şimdi yeni bir irade var. Gerçekten bunu önemsiyoruz. Nükleer enerji deyince akıllara reaktör ya da kirlilik gelmesin. Çok önemli. Her alanda her enerji kaynaklarına ulaşabilir, olmalıyız.

 

KARACA: “BURSA ÖNCÜ BİR KENT”

Bursa’nın öncü bir kent olduğunu söyleyen Mehmet Karaca, “Ankara, İzmir demiyorum. Gerçekten İstanbul ile yarışabilecek bir şehir. Çünkü Osmanlı’ya bir başkent olmuş, onurlu bir şehir. Bir sürü ilim adamları ve bilim adamları yetiştirmiş bir kent. Bu açıdan çok önemli böylesine bir yerde Bursa İTÜ Evi’ni kazandırdığı için Bursa İTÜDER Başkanı Hasan Tuğcu’ya teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini şu cümlelerle tamamladı: “iki yıl önce Bursa İTÜ Evi’nin temeli atıldığı anı çok iyi hatırlıyorum. İşe başlamak çok önemli, bitirmek çok daha da önemlidir. Gezdiğimiz tesisin alt yapısıyla ve niteliğiyle onur ve gurur duyduk. Bunda emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.”

 

FARUK ÇELİK: “İTÜ DÜN OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE İLKLERE İMZA ATMAYA DEVAM EDİYOR”

İTÜ’nün köklü bir geçmişe sahip olması itibariyle Türk tarihte önemli simleri yetiştiren bir ilim yuvası olduğunun altını çizen Tarım ve Gıda Hayvancılık eski Bakanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, “1773 yılında Mühendishane-i Bahr-i Hümâyun ile yola çıkan ve 1944 yılında adına alarak bugünler gelen İTÜ, rahmetli Süleyman Demirel, rahmetli Necmettin Erbakan, rahmetli Turgut Özel ve Recai Kutan gibi son derece değerleri Türk siyasi hayatına kazandıran önemli bir üniversitede ve onun buradaki evinden bahsediyoruz. Dün itibariyle şerefli bir levhası olan İTÜ, bugün itibariyle baktığımız zaman ise ‘Martı’ ve ‘Arıkopter’ gibi pek çok ilklere de imza atan bir ilim yuvası ve bilim merkezi. 244 yıllık süreçte İTÜ’yü, İTÜ yapanları rahmetle ve minnetle anıyorum, yaşayanları da tebrik ediyorum” dedi.

 

ÇELİK: “DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜMDE HER ZAMAN ÜLKEMİZİ VE TOPLUMUMUZU HAZIRLAMALIYIZ”

Sanayi devrimi ile Osmanlı bütün gelişmeleri İTÜ ve benzeri müesseseler ile takip ettiğini hatırlatan Faruk Çelik, “Yeni bir üretim anlayışını her zaman karşımıza çıkmış ve bu yeni üretim anlayışını da eğitimle karşılama anlayışıyla adına sürekli müesseselerimizi yenileme gayreti içerisinde olmuşuz. Değişim dönüşüm; dün varı, bugün de var, yarın da olacak. Bu değişim dönüşümde asıl ülkemizi ve toplumumuzu hazırlamaktır. İTÜ gibi üniversitelerimizin ana amaçlarından biri bu değişim ve dönüşümü gerçekleştirebilmek ve buna toplumu hazırlayabilmektir” dedi.

 

“İTÜ GİBİ MÜESSESELER VE ÜNİVERSİTELER BÜROKRASİYE MEMUR YETİŞTİREN KURUMLAR OLMAMALI”

Her şeyin makineleştiği ve robotlaştığı bir çağda yaşadığımızı vurgulayan Çelik, “Hatta yapay zekayı konuşan bir dünya var. Böyle bir sürecin içerisinde yaşarken olanlar, geldiğimiz noktada yetinmek, doğru olmayacağının düşüncesindeyim. Onun için İTÜ ve diğer üniversitelerimiz, bürokrasiye memur yetiştiren kurumlar olmak değil; bilim insanı yetiştirme noktasında örgütlenmeli ve geleceği şekillendirme amacında böyle bir bakış açısını kendilerine rehber edinmelerinin son derece doğru ve önemli olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum” şeklinde konuştu.

 

“KEŞKE MEDENİYET COĞRAFYAMIZDA PETROL YERİNE MÜREKKEP AKSAYDI”

Yaşadığımız medeniyet coğrafyasında keşke petrol değil de mürekkep akmış olsaydı” diyen Faruk Çelik, “Petrol aynı zamanda akarken kanında akmasına sebep oldu. Çünkü petrol ile mürekkep birlikte akmadı. Birlikte akmayınca bilimden yoksun sermayenin bir anlam ifade etmediğini yaşanan bu yüzyıllar sürecinde net bir şekilde görmüş olduk” dedi. Doğu’ya doğru bakıldığında cihat kelimesinin çok geçtiğini görüldüğünü belirten Faruk Çelik, “Evet cihat kavramı önemlidir. Bizim literatürümüzde de önemlidir. Ama asıl gerçek cehaletle cihat edebilecek bir anlayışı bu müesseseler sayesinde mücadele edebilmeyi kökleştirdiğimiz zaman bütün sıkıntılarımızın ortadan kalkacağı inancın içerisindeyim. Bu inancımızı koruyacağız ama evrensel değerlerle buluşma noktasında hız alacak şekilde sağlıklı bir bakışı ortaya koymamız gerekiyor” diyerek, sözlerini şu cümlelerle tamamladı: “Bursa İTÜ Evi için buluştuğumuz Bursa üreten bir şehirdir, katma değer koyan bir şehirdir, milyonları bünyesinde barındıran ve gelişime açık olan bir şehirdir. Ben inanıyorum İTÜ Evi aynı zamanda thinktank (beyin takımı) evi noktasında Bursa’ya ve Bursa’nın geleceğine çok ciddi değer katacaktır. Bu anlamda İTÜ’nün bir mensubu olarak, böyle güzel bir evin inşası adına Hasan Tuğcu kardeşimin şahsında emeği geçen herkesi kutluyorum. İTÜ Evi’nin Bursa’mıza geleceğimize katkılar sunmasını diliyorum.”

 

MUSTAFA BOZBEY: “BÜYÜK BİR EMEĞİNİN KARŞILIĞINDA BURSA İTÜ EVİ OLUŞTU”

İTÜ Evi Bursa ve Nilüfer’e hayırlı uğurlu olmasını dileyen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey,  “Temeli nasıl atılmıştı ve bugün nerelere gelindi. Yönetim kurulunun azminin, cesaretinin ve mücadelesinin bir sonucu olarak, ortaya çıkan bir yapı Bursa İTÜ Evi,  büyük bir emeğin karşılığında oluştu. Onun için burada bundan böyle ben, inanıyorum ki hem bilimsel hem de sosyal anlamda İTÜ mezunları, bir araya gelecekler, en iyi şekilde değerlendirecekler, zaman zamanda nostalji yaşayacaklar. Tüm İTÜ’lülere açık olması kadar bizim gibi diğer üniversite mezunlarına da açık olduğunun sözünü verildi. Her ne kadar Eskişehir Anadolu Üniversitesi mezunu olsak da netice itibariyle bizlerde buradan faydalanacak olacağımızdan dolayı bu imkanı sağlayan Bursa İTÜDER Başkanı Hasan Tuğcu’ya ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum” dedi.

 

Konuşmaların ardından plaket takdim edilerek açılış kurdelesi kesildi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Büyükşehir Meclisi’nden Bursaspor’a Büyük Destek

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi, Bursaspor’a kalıcı gelir sağlayacak olan imar planı değ…