Home FOTO GALERİ OİB, KUZEY AFRİKA’YA OTOMOTİV TİCARET HEYETİ GEZİSİ DÜZENLEDİ

OİB, KUZEY AFRİKA’YA OTOMOTİV TİCARET HEYETİ GEZİSİ DÜZENLEDİ

- Guncellenme Tarihi: 7 Ekim 2017 15:00
10 min read
OİB, KUZEY AFRİKA’YA OTOMOTİV TİCARET HEYETİ GEZİSİ DÜZENLEDİ için yorumlar kapalı
0

BURHANOĞLU: “FAS HEM PAZAR HEM İHRACAT ÜSSÜ OLABİLİR”

 

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Kuzey Afrika’daki önemli alternatif pazarlardan Fas’a Otomotiv Sektörel Ticaret Heyeti gezisi düzenledi. Türk firmaları ile Faslı otomotiv ithalatçı, toptancı ve distribütörler, iş birliği fırsatlarını yüz yüze görüşme şansı yakaladı.  

 

OİB Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu: “Fas, 34 milyona yaklaşan nüfusu, giderek gelişen otomotiv endüstrisi ve dünya yan sanayi firmalarının yatırımları ile hem önemli bir alternatif pazar hem de Batı Afrika’ya yönelik önemli bir ihracat üssü. Fas’a otomotiv ihracatımız 2016 yılında bir önceki seneye göre yüzde 17 artışla 353 milyon dolar oldu. Heyet gezimiz de ihracatımıza olumlu katkı yapacak.”

 

 

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), ekonominin lider sektöründe yeni ihracat pazarlarının kapısını açmak ve mevcut potansiyeli daha da artırmak amacıyla düzenlediği çalışmalara bir yenisini ekledi. OİB, Kuzey Afrika’daki önemli alternatif pazarlardan Fas’a 2-5 Ekim tarihleri arasında Otomotiv Sektörel Ticaret Heyeti gezisi düzenledi. Gezide Türk firmaları ile Faslı otomotiv ithalatçı, toptancı ve distribütör firmalar iş birliği fırsatlarını yüz yüze görüşme şansı yakaladı.  

 

Ziyaret kapsamında OİB öncülüğündeki Ticaret Heyeti, Fas’ın Avrupa’ya en yakın liman kenti olan Tangier’deki Otomotiv Şehri ve Endüstri Bölgesini de gezerek yatırım fırsatları hakkında bilgi aldı. Renault üretim tesisini de ziyaret eden heyet, ayrıca Kazablanka Ticaret Ataşeliğinin desteği ile Fas otomotiv sektörü ve genel ekonomik durumu hakkında bilgi edindi.

 

OİB Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu, Fas’ın 34 milyona yaklaşan nüfusu ve giderek gelişen otomotiv endüstrisiyle Türk otomotivi için önemli bir alternatif Pazar, Batı Afrika ülkelerine yönelik de önemli bir ihracat üssü olduğunu vurguladı. Gezi kapsamında ziyaret ettikleri Tangier kentinin dünya otomotiv firmalarının cazibe merkezlerinden biri olduğunu dile getiren Burhanoğlu, “Cebelitarık Boğazının güney yakasında yer alan ve İspanya’ya konteyner sevkiyatı her yıl artan Tangier’de devletin yüzde 20’lere varan arazi destekleri ve vergi avantajları dikkat çekiyor. Bu kapsamda dünyanın önde gelen yan sanayi firmalarının kentte yatırımları bulunuyor. Renault’un halen üretim yaptığı Fas’ta, 2018 yılında Peugeot da fabrika kuracak. Bu tür markalar, yan sanayilerini de burada yatırıma yönlendiriyorlar. Tüm bu özellikler gerek Tanginer’i gerekse Fas’ın tamamını Türk otomotiv firmaları için önemli bir alternatif pazar haline getiriyor. Globalleşecek yan sanayicimiz için yurt dışı yatırım noktası olarak Fas biçilmiş kaftan” diye konuştu.

 

Fas’a ihracat geçen yıl 353 milyon dolar oldu

TİM verilerine göre Türkiye’nin Fas’a yönelik otomotiv ihracatının 2012 yılından bu yana kesintisiz artış trendinde olduğunun altını çizen Burhanoğlu, “Fas’a otomotiv ihracatımızın beş yılda iki kat arttı. 2013 yılında 243 milyon dolar iken, 2016 yılında bir önceki seneye göre yüzde 17 artışla 353 milyon dolar oldu. Bu rakamın 159 milyon doları otomotiv yan sanayi, 114 milyon doları binek otomobiller, 63 milyon doları eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, 13 milyon doları otobüs-minibüs-midibüsten oluşuyor. Sektörümüzün ocak-ağustos döneminde Fas’a ihracatı ise 246 milyon dolar oldu. Heyet gezimizin de ihracatımıza olumlu katkı yapacağına inanıyoruz” dedi.

 

Fas otomotiv ithalatının yarısı Binek Otomobillere ait

 

Fas’ın önceki yıllarda 3-3,5 milyar dolar aralığında seyreden otomotiv ürünleri ithalatının geçen yıl 4,5 milyar dolara yükseldiğini hatırlatan Burhanoğlu, “Ülke otomotiv ithalatının yaklaşık yarısını binek otomobiller oluşturuyor. Yan sanayi ürünleri ithalatı ise 600 milyon dolar düzeyinde. Fas’ın geçen yıl ayrıca 1 milyar dolarlık karoser ithalatı bulunuyor. Ülkenin otomotiv ithalatında pay sahibi başlıca ülkeler arasında ise Türkiye ile birlikte Fransa, Almanya, Romanya, İspanya ve Birleşik Krallık da yer alıyor” bilgilerini paylaştı.

 

Ülkenin otomobil üretim adedinin bu yıl 360 bin adedin üzerine çıkmasının beklendiğini de söyleyen Burhanoğlu, “Geçen yıl 163 bin 110 adet olan iç pazar satışlarının bu yıl bir miktar büyüyerek 167 bin adede ulaşması bekleniyor. Ülkede her 1.000 kişiye düşen motorlu taşıt sayısı ise 104. Fas ile STA anlaşmamız bulunduğundan, ülkemiz tarafından Fas menşeli sanayi ürünleri için uygulanan gümrük vergileri ve eş etkili vergiler kaldırıldı. Ülkemiz menşeli sanayi mallarının Fas’a ithalatında ise uygulanan gümrük vergileri, bazı ürünler hariç olmak üzere sıfırlandı. Sonuç olarak benzer araç tipleri ve ana sanayileri olması, cazip teşvikler sunması, kolay adapte olabileceğimiz kültürel yapısı, Avrupa’ya yakınlığı ve yükselen otomotiv pazarı, Fas’ı hem yatırım hem ihracat için cazip kılıyor” diye konuştu.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Büyükşehir Meclisi’nden Bursaspor’a Büyük Destek

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi, Bursaspor’a kalıcı gelir sağlayacak olan imar planı değ…