Home FOTO GALERİ Zülfü Livaneli’nin 50. sanat yılı Nilüfer’de kutlandı

Zülfü Livaneli’nin 50. sanat yılı Nilüfer’de kutlandı

- Guncellenme Tarihi: 26 Eylül 2017 14:34
10 min read
Zülfü Livaneli’nin 50. sanat yılı Nilüfer’de kutlandı için yorumlar kapalı
0

Nilüfer Belediyesi, eserleriyle bir çok kişide iz bırakan Zülfü Livaneli’nin, 50. sanat yılı anısına özel bir gece düzenledi. “Livaneli – Barış ve Özgürlüğe Adanmış Bir Yaşam”  temalı gecenin sonunda sahneye çıkan Zülfü Livaneli en çok sevilen iki eserini, Başkan Bozbey’in de aralarında bulunduğu protokol üyeleriyle  birlikte söyledi.

 

Nilüfer Belediyesi, müziği ile çok sayıda ulusal ve uluslararası alanda ödül alan, sanatın gelişmesi adına çalışmalar yapan, kitapları birçok yabancı dile çevrilen, sanat yaşamı boyunca 300’e yakın besteye imza atan yazar, senarist, yönetmen, aydın kişi Zülfü Livaneli’nin, 50. sanat yılı anısına özel bir gece düzenledi.

Etkinlikler, Zülfü Livaneli’nin eserlerinden, dostlarından, hayatından ve sanat yaşamından kesitlerin yer aldığı “Livaneli-Barış ve Özgürlüğe Adanmış Bir Yaşam” temalı serginin açılışı ile başladı. Nâzım Hikmet Kültürevi’ndeki serginin açılışına Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları Yalçın Işıkyıldız, Bukle Erman, Nazlı Yazgan, Ahmet Çakıcı  ile Zülfü Livaneli, Nebil Özgentürk, Sunay Akın ve çok sayıda Livaneli hayranı katıldı.

15 Ekim’e kadar Nâzım Hikmet Kültürevi’nde izlenime açık kalacak olan serginin açılışının ardından, salon etkinliklerine geçildi.

BOZBEY: LİVANELİ HERKESİN YAŞAMINDA İZ BIRAKTI

Açılış konuşmasını yapan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Zülfü Livaneli’nin 50. sanat yılını kutladı. Başkan Bozbey, “Hepimizin yaşamında mutlaka bir izi olan, şarkılarıyla, kitaplarında yer alan cümleleriyle, beyaz perdedeki filmlerinin replikleriyle, sevdiğimize, dostumuza yoldaşımıza seslendiğimiz Zülfü Livaneli’yi, 50. sanat yılında ağırlamak gurur verici” dedi.

Zülfü Livaneli’nin, yaşamını barışa ve özgürlüğe adadığını belirten Başkan Mustafa Bozbey, “Livaneli, aydın bir insan. Livaneli, doğrularını, duruşunu hiç bozmayan, insan sevgisiyle, vatan sevgisiyle önde olan, örnek olan bir isim. Livaneli, bir sanatçı. Hem de sanatın, hele de bir ülkenin kalbinin kırıklarla dolu dönemlerinde nasıl iyi geldiğini, nasıl etkili bir ilaç olduğunu bize yaşatan bir sanatçı. Livaneli, Türkiye’nin son 50

yılında, sevdalarımıza, acılarımıza, sevinçlerimize, karışık ve zor zamanlarımıza ses vermiş bir sanatçıdır.

Sanat, neler yaşadığımız ve düşündüğümüz hakkında en doğru yanıtları bulabileceğimiz bir yerdir. Livaneli de o yerde 50 yıldır, bizler için üretmektedir” şeklinde konuştu.

Bozbey, Zülfü Livaneli’nin 50 yılından herkesin edindiği parçaların, onu geleceğe taşıyacağının da altını çizdi.

Zülfü Livaneli’nin, Ege ve dünyanın tüm denizlerinin barış denizi olması için çarpan, insanlıktan yana bir yürek olduğunu belirten Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç da, “Dudaklarımızda bitmemiş, yarım kalan bir ezgiyle şarkılara sığındığımız günlerin müzik insanı, yazarı, senaristi, sanat ve düşün insanı Zülfü Livaneli’yi ağırlamaktan onur duyuyoruz” dedi.

“ÇOK AZ KİŞİ BÖYLE BİR GECEYİ HAK EDER”

Geceye, hazırladığı  “Bir Zülfü Livaneli” belgeseli ile katılan Nebil Özgentürk, Türkiye’de çok az düşünce adamı, sanatçı, besteci veya romancının böyle bir geceyi hak edeceğini söyledi. Özgentürk, “Yüreğiyle, vicdanıyla, yılmaz tavrıyla ayakta kalan o kadar az insan var ki. Ben, Livaneli türküleriyle büyüdüm. Benim belgeselciysem, biraz da Zülfü Livaneli yüzündendir” dedi. Özgentürk, Zülfü Livaneli’nin, yakın dostu olan Uğur Mumcu ile olan bir anısını da anlattı ve Uğur Mumcu’nun, Zülfü Livaneli’nin ‘Ey Halkım Unutma Bizi’ eserinden yazdığı makalenin de bir bölümünü okudu.

Konuşmaların ardından, yönetmenliğini Nebil Özgentürk’ün yaptığı “Bir Zülfü Livaneli Belgeseli” izlenime sunuldu. Belgesel gösteriminin ardından Ferhat Livaneli Orkestrası sahne aldı. “Leylim Ley”, “Sevda Değil”, “Nefesim Nefesine” gibi Zülfü Livaneli eserlerini seslendiren orkestra, “Karlı Kayın Ormanında” şarkısını salonu dolup taşıran Livaneli hayranlarıyla birlikte söyledi.

SUNAY AKIN’DAN  LİVANELİ ÜZERİNE HATIRALAR

Muhteşem gecede, Sunay Akın da sahneye çıkarak, Zülfü Livaneli’nin anılarını ve eserlerinin öykülerini kendine özgü üslubuyla anlattı. Akın, 1954 Aralık ayında yayımlanan ve Zülfü Livaneli’nin hayranı olduğu Ernest Hemingway’in kapak fotoğrafında yer aldığı Time Magazin dergisini, Zülfü Livaneli’ye hediye etti. Akın, “Ben, bu ülkede Zülfü Livaneli Müzesi yapılacağına inanıyorum. Şimdiden yola koyulalım. Biz, Zülfü Livaneli’yi Türkiye’ye sığdıramayız. Biz, sanatı Nâzım Hikmet, Yaşar Kemal ve Zülfü Livaneli gibi büyük hocalarımızdan öğrendik” dedi.

Konserde, sürpriz yaparak sahneye çıkan Nebil Özgentürk de, Livaneli’nin “Atlının Türküsü”nü yorumladı.

ZÜLFÜ LİVANELİ İLE MUHTEŞEM KAPANIŞ

Gecenin finalini, Zülfü Livaneli sahneye çıkarak yaptı. Livaneli, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları Yalçın Işıkyıldız, Bukle Erman, Ahmet Çakıcı, Nazlı Yazgan ile Sunay Akın ve Nebil Özgentürk’ü de sahneye davet etti ve hep birlikte Ferhat Livaneli Orkestrası eşliğinde, “Yiğidim Aslanım” ve “Ey Özgürlük” eserlerini seslendirdiler.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

İnegöl Artık Bu Merkezden 7/24 İzlenecek

İnegöl Belediyesi’nin hayata geçirdiği İzleme ve Değerlendirme Merkezi açıldı. İlk olarak …