Home FOTO GALERİ Tavuk atıklarından gaz üretimi projesinin tanıtımı Bursa’da yapıldı…

Tavuk atıklarından gaz üretimi projesinin tanıtımı Bursa’da yapıldı…

- Guncellenme Tarihi: 16 Eylül 2017 16:11
8 min read
Tavuk atıklarından gaz üretimi projesinin tanıtımı Bursa’da yapıldı… için yorumlar kapalı
0

ENVERDER Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Uysal: Türkiye’deki ilk tesis Karacabey’de kuruldu

 

BURSA – Poul-AR teknolojisiyle yüzde 100 tavuk atıklarından Biyogaz Üretimi ve Yenilenebilir Enerji Projesi tanıtım toplantısı Bursa’da yapıldı. Tanıtım toplantısında konuşan Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER) Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, “Bu teknolojiyi kullanabilirsek yüzde 30 daha fazla enerji üretmemiz mümkün olabilecek” dedi.

 

Holiday Inn Hotel Görükle’de gerçekleştirilen toplantıya; Bursa Vali Yardımcısı Cemal Polat, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Şükrü Köse, ENVERDER Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, COLSEN Su-Enerji-Çevre Danışmanlık​ ​Doç. Dr. Mehmet Yamaç, Dünya Türk İş Konseyi Avrupa Bölge Komitesi Başkanı Suat Şahin​’in yanı sıra çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

 

Programın açılışında konuşan COLSEN Su-Enerji-Çevre Danışmanlık​ ​firmasından Doç. Dr. Mehmet Yamaç, “Bugün burada, bu teknolojiyi Türkiye’ye nasıl uyarlarız, bunun önündeki engeller nelerdir, varsa bunları nasıl kaldırabiliriz gibi konuları konuşacağız. Dün çok güzel bir haber aldım. Bakanlık, bu tarımsal atıklardan geri dönüşüm konusundaki hibenin yüzde 50’sini vermeyi Resmi Gazete’de yayınlanacak şekilde koymuş. Bu inşallah güzel olacak” ifadelerini kullandı.

 

“Yenilebilir enerji kaynaklarına ağırlık vermeliyiz”

 

Programa katılan Bursa Vali Yardımcısı Cemal Polat ise, enerji sektörü küresel dünyada kilit sektör olmaya devam ettiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

 

“Sanayileşmenin, kalkınmanın temelinde de enerji var. Enerji olmadan sanayileşme ve kalkınma mümkün değildir. Gerçek önümüzde duruyor. Enerji kaynakları içerisinde en çok doğalgazı kullanıyoruz. Doğalgazın büyük çoğunluğunu yurtdışından alıyoruz. Maalesef bu durumdayız. Coğrafyamız ve iklim şartlarımız yenilebilir enerji kaynakları potansiyeli bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri. Bunu değerlendirmemiz gerekiyor. Bunlar nedir? Başta hidroelektrik enerjisi, güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, jeotermal var, bunun üzerinde durmamız gerekiyor.”

 

Türkiye’deki ilk tesis Karacabey’de kuruldu

 

Karacabey’de örnek bir tesis kurulduğunu ve bu tesisin Türkiye’nin ilk tesisi olduğuna dikkat çeken ENVERDER Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, “Dünyada, bu atıkların geri kazanılması için özel koşullar üretilmiş ve bizde de üretilmeye çalışılıyor. 3 yıl önce kadar yaptığımız hesaba göre, biz çöplerdeki organik atıklarımızı enerjiye dönüştürseydik, 700 Megawatt kapasitesinde bir santrali kurma gereği duymayacaktık. Yeteri kadar bilgimiz ve teknik kabiliyetimiz var. Ama hala eksik olan teknolojinin geliştiği alanlar var. Organik atıkları çürüterek gaz elde ettiğinizde, oradan elde edilen gazı, gaz motorlarıyla elektriğe çevirmek mümkün. Burada özel bir durum var. Bu çürütme esnasında en büyük sorun amonyak oluşması. Bu oluştuğu için de yeterince gaz çıkaramıyoruz. O zaman da verimlilik düşüyor. Burada bahsi geçen teknolojide, amonyağın giderimi için özel bir uygulama geliştirilmiş. Bununla ilgili Karacabey’de bir tesis kuruldu. Türkiye’deki ilk tesis. Bizim de ilgimizi çekti. Bu teknolojiyi kullanabilirsek yüzde 30 daha fazla enerji üretmemiz mümkün olabilecek” dedi.

 

Uzun yıllardır bu konu üzerine çalıştıklarını belirten Dr. Müh. Uysal, “Bursa’da enerjiyi etkin kullanmak üzere Valiliğimizle, Büyükşehir Belediyemizle, BTSO’yla ve vatandaşlarımızla elbirliği yaparak ülkemizin en verimli şehrini oluşturmak için gayret sarf ediyoruz. El atmamız gereken birçok saha var. Bunları imkânımız ölçüsünde sizlerin de destekleriyle kamuoyunda duyurmaya çalışıyoruz. Bunlardan bir tanesi de organik atıklarımızın geri kazanılması. Yıllardan beri bu konuya önem veriyoruz” şeklinde konuştu.

 

Tanıtım toplantısına katılan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Şükrü Köse de, enerjiye duyulan ihtiyaca dikkat çekti. Projenin önemine değinen Köse, “Özellikle çevreyi kirletmeyen, yaşam kalitesini daha sağlıklı hale getirebilecek bir enerji üretimi ve aynı zamanda organik atıkların geri kazanılması suretiyle yaşanabilir bir çevreyi sağlamak adına önemli bir proje. Bu projeyi hayata geçirenleri tebrik ediyorum. Bursa birçok noktada olduğu gibi bu noktada örnek işler yapıyor” dedi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Başkan Özdemir’den Yoğun Mesai

Göreve geldiği ilk günden bu yana çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdüren Nilüfer Belediy…