Home FOTO GALERİ ​Kreş projesi Meclis’e taşınıyor

​Kreş projesi Meclis’e taşınıyor

- Guncellenme Tarihi: 8 Eylül 2017 13:26
11 min read
​Kreş projesi Meclis’e taşınıyor için yorumlar kapalı
0

Bursa OSB’ye kreş kazandırmak amacıyla ortak hareket eden BOSİAD ve BUİKAD yönetimi, projeyi AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç’e anlattı. Gözgeç, kadın istihdamına büyük katkı sağlayacak projeye Ankara’da destek arayacak.

Kadının istihdama katılımını artırmak amacıyla Bursa OSB’ye bir kreş kazandırmak için kolları sıvayan ve ‘Çocuğum Yanımda Ben İşimin Başında’ projesi ile her OSB’ye bir kreş kazandırmak için yola çıkan Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) ile güçlerini birleştirip bir çalışma grubu oluşturan BOSİAD yönetimi, AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Üyesi Emine Yavuz Gözgeç’i ağırlayarak projelerini anlattı. 5 Eylül Çarşamba günü BOSİAD Dernek Merkezi’ndeki toplantıya; BOSİAD Başkanı Abdullah Bayrak ve Yönetim Kurulu üyeleri ile BUİKAD Başkanı İpek Yalçın ve dernek yöneticileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BOSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Kreş Komisyonu Başkanı Meltem Turan, OSB’lere kreş kazandırılmasıyla ilgili projeleri bulunan BUİKAD ile bu dönem birlikte çalıştıklarını söyledi. Kadınların doğum sonrası iş hayatına dönüşünü sağlamak adına Bursa OSB sınırları içerisine bir kreş kurmak istediklerini belirten Turan, “Bu sadece bizim değil tüm sanayi bölgelerinin sorunu. Bursa OSB olarak bir yer belirledik ve okullarla görüşmelere başladık. Fakat kanunda kreşlere teşvik verilmesi noktasında bir eksikliğin olduğunu gördük. Eğer böyle bir teşvik olursa hem biz hem de kreş kurarak kadın istihdamının artırılmasını isteyen diğer sanayi bölgeleri de çok daha hızlı çözümler geliştirebilir” dedi.

BAYRAK: KREŞİ HAYATA GEÇİRMEK İSTİYORUZ

BOSİAD Başkanı Abdullah Bayrak da, “Bölgemizdeki 260 fabrikada 56 bin kişi istihdam ediliyor. Bu sadece bir kadın sorunu da değil, çalışan sorunu. Bursa OSB yönetimimizin de çok önemsediği bu projeyi, kaynağını yaratarak en kısa zamanda hayata geçirmek arzusundayız. Kreş ciddi sorumluluk gerektiren bir yatırım olmasına rağmen, bir yerden başlamamız lazım” ifadelerini kullandı.

Çalışan annenin iş hayatından uzaklaşmasının en önemli nedeninin yaşlı ya da çocuk bakımı olduğunu kaydeden BUİKAD Başkanı İpek Yalçın da, “Son yıllarda yaşlı bakımıyla ilgili çok güzel gelişmeler oldu, fakat çocuk bakımında anne iş hayatından uzaklaştıktan sonra yeniden dönmesi maalesef çok zor oluyor. Yaptığımız araştırmalarda da OSB’lerde kreş kurulmasının bu sorunu hafifleteceğini gördük. Beyaz yaka bir şekilde çocuğunu okutabiliyor ama mavi yaka kadını uzaklaştığı zaman bir daha iş hayatına dönemiyor. Bugün 20’nin üzerinde sanayi bölgesi bulunan Bursa’da sadece bir şirketin kreşi var. Bu nedenle OSB’ler bünyesinde kreş kurulmasının çok faydalı olacağından hareketle yola çıktık” dedi.

YALÇIN: SON 5 YILDA 1 MİLYON 112 BİN KADIN

İŞ HAYATINDAN UZAKLAŞTI!

Son 5 yıl içerisinde 112 bin kadının yaşlı bakımı, 1 milyon kadının ise çocuk bakımından dolayı iş hayatından uzaklaştığı açıklayan Yalçın, “Üstelik bu kadınların yüzde 80’i iş hayatında kalmak istediklerini ama başka çarelerinin olmadıklarını söylüyorlar” diye konuştu.

GÖZGEÇ: KREŞ, KADININ İSTİHDAMI AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ

Günümüzde iş ve aile hayatının uyumlaştırılmasının tüm ülkelerin sorunu olduğunu belirten Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç de, “Bugün doğum ya da yaşlı bakımı, kadınların iş hayatındaki veya istihdama katılımı noktasındaki temel sıkıntılardan biri. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile ‘Annemin İşi Benim Geleceğim’ projesi uygulamaya sokularak 10 ilde OSB’lerde kreş yapılması hedeflenmiş ve Balıkesir, Afyon, Malatya ile Adıyaman’da faaliyete geçmişti. Bu projenin diğer illere de yaygınlaştırılması konusunda görüşmeler yapılabilir. Hem Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız hem de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızla bu yönde ne tür çalışmalar yapılabilir, nasıl teşvikler verilebilir görüşebiliriz. Kadınların istihdama katılımı ve girişimci olmaları adına önemli destekler veriliyor. Kreş de kadın istihdamının artırılması adına çok önemli bir çalışma” dedi.

BOSİAD yöneticilerinden OSB’deki çalışan kadın sayısı, kreş ihtiyacı olan kadın sayısı, firma firma bu yöndeki beklenti gibi detaylı bir rapor hazırlamalarını da isteyen Gözgeç, “Hazırlayacağınız bu raporu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımızla görüşerek ne yapılabileceği konusunda isteklerini almaya çalışırım. Bir de bizim alt komisyonumuza sizleri davet edelim, Meclis’te bu konuyla ilgili ihtiyaçlarınız ve çözüm önerileriniz için bizlere bir sunum yapın. Bakanlıkların bu konu hakkında spesifik değil ama belki genel bir çalışma yapılması gerekecek. OSB’lerde istihdam edilen kadınlar ve bu kadınların iş ve aile hayatlarının uyumlaştırılması yönünde kapsamlı bir çalışma olabilir” diye konuştu.

 

Fotoğraf altı 1

BOSİAD ve BUİKAD yöneticilerinden kreş projesi ile ilgili detaylı bir rapor hazırlamalarını isteyen Gözgeç, hazırlanacak bu rapor doğrultusunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile görüşecek. Yöneticileri Meclis Alt Komisyonu’nda bir sunum yapmaya da davet eden Milletvekili Gözgeç, 12 Ekim 2017 Perşembe gününe randevu verdi.​

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanlarından Selçuk Türkoğlu’na Anlamlı Destek

Bursa’da milliyetçi oyların adresi olarak gösterilen Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selç…