Home FOTO GALERİ BOĞAZKÖY BARAJI SULAMASINDA SONA GELİNDİ

BOĞAZKÖY BARAJI SULAMASINDA SONA GELİNDİ

- Guncellenme Tarihi: 30 Haziran 2017 14:06
6 min read
BOĞAZKÖY BARAJI SULAMASINDA SONA GELİNDİ için yorumlar kapalı
0

DSİ Bursa’ya yaptığı yatırımlarla münbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerde ki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Bursa’da tarımın gelişmesindeki etkenlerden en önemlisi ise su yapılarıdır.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu;’’Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “GÖLSU” projesi kapsamında Bursa ilinin de nasibini aldığını belirterek,

Marmara Gelişim Projesi (MARMARAGEP) kapsamında bulunan Bursa ilimizde 2003-2019 yılları arasında tamamlanan ve tamamlanacak projeler ile 2.6 milyon kişiye ilave içmesuyu temin edilmesi, 641.380 dekar zirai alanın sulamaya açılması, sulamaya açılan alanlardan 608.700.000 TL gelir artışı sağlanması 14 adet yerleşim yerinin ve 47.153 dekar zirai arazinin taşkınlardan korunması, HES’lerin kurulu gücünün 193,922 MW’a   çıkarılması ve 655,412 milyon kWh yıllık hidroelektrik enerjisi üretimi hedeflenmektedir. ’dedi.

DSİ Genel Müdür Acu;’’ Bu kapsamda çalışmaları hızla devam eden Bursa Boğazköy Barajı Sulamasında sona gelindi. Proje ile; Bursa-Yenişehir ilçesi ve bağlı köylere ait;104.870 da cazibe, 11.580 da pompaj olmak üzere, toplamda 116.450 da tarım alanı sulanacaktır. 2017 sulama sezonunda 116.450 dekar alanda deneme sulaması yapılmaktadır. ‘’dedi.

Genel Müdür Acu;’’Proje kapsamında 344.903 metre boru montajı, 1.797 adet sanat yapısının imalatı, 400.000 metre işletme bakım yolu, 77.915 metre yol temel ve taban kaplaması, 72.000 m³ drenaj kanal kazısı ve 18 adet menfez imalat yapılmıştır. % 94 fiziksel gerçekleşme ile sona yaklaşılan projede eksik kalan tahliye ve drenaj kanallarının açılarak işin tamamlanması planlanmaktadır. ’dedi.

Genel Müdür Acu;’’Proje ile 73 milyon 363 bin TL tarımsal gelir artışı sağlanacağını, Sulama projesinin yapılması ile bölgede istihdam artışı ile birlikte çiftçi gelirlerinin artmasından dolayı ekonomik ve sosyal bakımdan da bölge daha çok

gelişeceğini ve Boğazköy Barajı Sulaması tamamlandığında ülke ekonomisine yıllık 90 milyon lira katkı sağlanacağını belirtti.

DSİ Genel Müdür Acu;’’Son olarak, ‘Bu projenin yapılmasında en büyük destekçimiz Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. ‘dedi.

Proje Marmara Bölgesinin güneydoğusunda yer alan Sakarya Havzasında bulunan Yenişehir Ovasında yer almaktadır. Faydalanacak yerleşim birimleri Yenişehir İlçe Merkezi ile Yenişehir İlçesi’ne bağlı; Marmaracık, Koyunhisar, Çardak, Toprakocak, Menteşe, Karacali, Karaköy, Dereköy, Demirboğa, Barçın, Cihadiye, Afşar, Karabahadır, Çelebi, Terziler, Hayriye, Köprühisar, Çamönü, Ebeköy, Papatya ve Akdere köyleri, İnegöl İlçesi’ne bağlı; Boğazköy, Karagölet ve Sungurpaşa Köyleri, Kestel İlçesi’ne bağlı; Seymen ve Soğuksu köyleridir.

Projenin su kaynağı Boğazköy Barajı’dır.  

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

23 Nisan Coşkusu Nil Karaibrahimgil ile Taçlandı

 Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamı…