Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden ÇED olumlu kararı alan Bursa Çimento, 120 milyon dolarlık yatırımla ilave üretim hattı kurarak, teknolojisini Avrupa standartlarının ötesine taşımayı hedefliyor
Kurulduğu yıldan bu yana halka açık olma özelliğini sürdüren Bursa Çimento’nun Çimento Fabrikası Kapasite Artışı ve Atık Isıdan Enerji Üretim Tesisi Projesi’ne ‘ÇED Raporu Olumlu’ kararı çıktı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan duyuruda, 120 milyon dolar tutarındaki yatırımla kurulacak ilave üretim hattı ile teknolojide yenileme sağlanacak.
120 milyon dolar tutarındaki teknoloji yatırımı ile ilgili bilgiler veren Bursa Çimento Genel Müdürü Osman Nemli, “Yatırımı yaparken temel hedefimiz kapasite artırımından daha çok teknolojik yenilenme ile Avrupa standartlarının dahi ötesinde örnek bir tesis olabilmek. Yeni yatırım ile kapasitemiz 1.8 milyon ton/yıl klinker olacaktır. Yeni klinker hattının devreye girmesi ile eski fırınlar duracağından kapasite raporumuzda onaylanan değerler teorik olarak kalacaktır” diye konuştu. Osman Nemli, atık ısıdan enerji üretim tesisinde bulunan 9 megavatlık kurulu güce 5 megavat daha ekleneceğine dikkat çekti.
Geçen yıl, 8 milyon 200 bin yatırım yaptı
Bursa bölgesinin çimento ihtiyacını karşılamak için 1969 yılında kurulan Bursa Çimento, hali hazırda 1.400.300 ton/yıl klinker üretimi ile toplam 2.850.000 ton/yıl çimento öğütme kapasitesine sahip. Bursa Çimento ayrıca geçen yıl teknoloji ve verimliliği artırmaya yönelik toplam 8 milyon 200 bin liralık yatırım yaptı. Mevcut otomasyon sistemini sürekli iyileştiren Bursa Çimento, gelecekte yeni nesil çimento üretim tesisleri arasında yer almayı hedefliyor.
1 yılda 20 bin ton Fosil Yakıt Tasarruf Sağladı
Bursa Çimento, 2011 yılında devreye aldığı atıktan türetilmiş yakıt hazırlama tesisi ile bugüne kadar Bursa ve bölgesinden ekonomik değerini yitirmiş 154 bin ton, 2016’da ise 34 bin ton sanayi atığını alternatif yakıt olarak kullandı. Sadece geçen yıl 20 bin ton fosil yakıt tasarrufu sağladı. Ayrıca 2013 yılından bu yana fabrika döner fırınından atılan ısıdan istifade edilerek üretilen elektrik enerjisi üretimi de tesisin ihtiyacının yüzde 25’ini karşılıyor. Bu yolla, her yıl 28 bin ton karbondioksit emisyonu azaltılıyor.