Home FOTO GALERİ Şehit Padişah Dualarla Anıldı

Şehit Padişah Dualarla Anıldı

- Guncellenme Tarihi: 16 Haziran 2017 13:44
15 min read
Şehit Padişah Dualarla Anıldı için yorumlar kapalı
0

Kosova’dan Dünyaya Barış Mesajları Verildi

–  Murad Hüdavendigar, Şehadetinin 628. Yılında Unutulmadı

–  Dündar: “Şanlı Ecdadımızın Yolunda Devam Ediyoruz”

 

Osmangazi Belediyesi, Osmanlı Devleti’nin savaş meydanlarında şehit edilen ilk ve tek padişahı Murad Hüdavendigar Han’ı, vefatının 628. yılında Kosova’daki kabri başında andı.

 

Kosova Meydan Muharebesi sonrası savaş meydanını gezerken bir Sırp askeri tarafından şehit edilen Sultan Murad Hüdavendigar Han, iç organlarının gömülü olduğu Kosova’nın başkenti Priştine’deki kabri başında okunan dualar eşliğinde rahmet ve minnetle anıldı. Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Murad Hüdavendigar Han’ı anma törenine Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın yanı sıra İçişleri eski Bakanı Efkan Ala, Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Türk Temsil Heyet Başkanı Kurmay Albay Mustafa İhsan Tavazlar, Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, TİKA Priştine Program Koordinatörü Hasan Burak Ceran, Bursa Cumhuriyet Başsavcı Vekili Sinan Sezer, Osmangazi İlçe Jandarma Komutanı Aşkın Bozkurt ile AK Parti 22. Dönem Milletvekili Hayrettin Çakmak, Bursa Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Meşhed-i Hüdavendigar Derneği Başkanı Muhammed Ali Yıldırım ile davetliler katıldı.

 

Murad Hüdavendigar Han’ın şehit edilmesinin 628. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen anma töreni

öncesi protokol üyeleri, şehit padişahın kabri başında dua etti. Türbenin bahçesinde düzenlenen anma töreni Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. Türkçe ve Arnavutça okunan dualar ile devam eden anma töreninde Murad Hüdavendigar Han’ın savaş meydanında yapış olduğu dua, her iki dilde de okundu.

 

“SULTAN MURAD, DÜNYANIN ÖRNEK ALDIĞI BİR DEVLET ADAMI”

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, şehadetinin 628. yılında Osmanlı Devleti’nin üçüncü padişahı, Murad Hüdavendigar Han’ı her yıl olduğu gibi bu yıl da kabri başında rahmetle andıklarını ifade ederek, “Dünyada adalet, merhamet, iyilik ve cömertlik azaldıkça, atalarımızın ne kadar büyük bir hazine olduğunu her yıl biraz daha fark ediyoruz. Murad Hüdavendigar Han, hem devlet idaresi ile hem de fikirleri, azmi, iradesi, vakurluğu, din farkı gözetmeksizin tebaasına gösterdiği şefkat ve merhametle bugün dünyanın örnek aldığı bir devlet adamıdır. Bizler de savaş meydanında şehit düşen padişahımızı unutmuyor, 2006 yılından bu yana her yıl iki kabri başında düzenlediğimiz törenlerle anıyoruz. Son yıllarda anma programımız Ramazan ayına denk geldiği için Kosova’da aynı zamanda iftar organizasyonu da yapıyoruz. Şanlı ecdadımızın gölgesinde buradaki kardeşlerimiz ile bir araya geliyoruz” dedi.

 

“ZAFERLERİ VE ESERLERİ İLE KALPLERDE TAHT KURDU”

İnsanların eserleri ile yaşadığını ve Sultan Murad Han’ın zaferleri gibi eserleri ile de herkesin kalbinde taht kurduğunu dile getiren Başkan Dündar, “Sultan Murad, zaferlerinin ardından şükran ifadesi olarak mescid, cami, medrese, imaret, sosyal tesisler yapmıştır. Bugün tüm Balkan ülkelerinde var olan Osmanlı eserleri bu siyasetin bir sonucudur. Savaş meydanında şehit olduğunda dahi oğlu Bayezid’e son sözleri “Adâletinle, cömertliğinle beni de hayırla yad etmeye çalış. Padişahlığın sermayesi adalettir. Saltanatı rahat bir

şey sanma. Dünyada en büyük meşakkat saltanattır. Dünyada bir güzel nam bırakmaya gayret et. Yaptıkların şanına layık olsun” diyerek kendi yaşamı boyunca yaptığı gibi hizmet etmeyi ve adaletli olmayı nasihat etmiştir. Allah ondan razı olsun. Bizlere düşen de bu izi ve felsefeyi takip edip dünyaya yaymak. Bu nedenle her yıl hem Bursa’da hem de burada etkinlikler düzenliyoruz. Sempozyumlar, paneller düzenleyerek şehit padişahımızın felsefesini daha iyi anlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

 

“TARİHİNİ BİLMEYEN TOPLUMLAR YOK OLMAYA MAHKUMDUR”

Balkanlar’daki vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak adına çalışmalar yürüttüklerini belirten Başkan Dündar, “Mamuşa’da hizmet binası yaptık, Prizren’de engelli bakım merkezimiz hizmete girdi. Sünnet törenleri, iftar organizasyonları ile buradaki kardeşlerimiz ile her zaman gönül gönüleyiz. Geçtiğimiz eğitim öğretim döneminde Osmangazi Belediyesi olarak şehit padişahımızın adını verdiğimiz uluslararası bir okulu hizmete açtık. Uluslararası Murad Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi, 70 farklı ülkeden yerli ve yabancı öğrencileri birlik, beraberlik ve kardeşlik içerisinde Murad Hüdavendigar felsefesi doğrultusunda yetiştiriyor. Tarihini bilmeyen, tarihinin izinde gitmeyen toplumlar yok olmaya mahkumdur. Bizler çok şükür ki şanlı bir tarihin mirasçısı, adaletli, merhametli ve çalışkan ataların torunlarıyız. Bizlere düşen de çok çalışmak, unutmamak ve adaleti merhameti dünyaya atalarımızın yaptığı gibi yaymak. Bize bu yolu açan şanlı ecdadımızı ve Murad Hüdavendigar Han’ı bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi.

 

EFKAN ALA: “KOSOVA’NIN GELİŞMESİ TÜRKİYE’NİN GELİŞMESİDİR”

İçişleri eski Bakanı Efkan Ala da Murad Hüdavendigar Han ve tüm şehitlerimize rahmet dileyerek başladığı konuşmasında Türkiye ve Kosova’nın kardeş iki devlet olduğuna vurgu yaptı. “Geçmişini gerektiği biçimde yad edemeyenler

geleceklerini arzu ettikleri biçimde çizemezler” diyen Ala, “Hep altını çizerek söylüyoruz ki, Türkiye ve Kosova kardeştir, dosttur. Birlikte, hep birbirlerinin iyi olması için çalışırlar ve birliktelikleri dünyaya barış, huzur, kalkınma getirir. Ancak bunun gereğini de yapmak gerekir. Bunun gereği de sözden eyleme geçmektir. Birlikte kararlar almak, yatırımlar yapmak, istihdam sağlamak ve bölge barışına hizmette bulunabilmektir. Biz Kosova’nın istikrar içerisinde kalkınmasını arzu ediyoruz. Kosova’nın Türkiye ile birlikte bölgede barışa katkı sağlamasını arzu ediyoruz. Ekonomik gelişmesini sosyal barışını, siyasal birlikteliğini güçlendirerek geleceğe yürümesini istiyoruz. Bunun için bize düşen ne olursa onu da yanlarında bulacağını taahhüt ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki Kosova’nın iyiliği Türkiye’nin iyiliğidir. Kosova’nın gelişmesi, Türkiye’nin gelişmesidir. Kosova’nın çok daha kalkınmasını gelişmesini ve güçlenmesini arzu etmek, Türkiye’nin ve bölgenin kalkınmasını sağlamakla eş değerdir. Arzu ediyoruz ki, dünya bizim birlikte inşa edebileceğimiz güzelliklerle buluşsun. Arzu ediyoruz ki, Kosovalı kardeşlerimiz bütün sıkıntılarından kurtulsun ve ekonomik gelişmesini, siyasal birliğini ileriye götüren bir devlet olsun. Bu iki ülke arasındaki kardeşliğin devamı için çalışmalar yürüten ve Murad Hüdavendigar Han’ı her yıl rahmetle anmamızı sağlayan Osmangazi Belediye Başkanımız Mustafa Dündar’ı da çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum” dedi.

 

Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Bursa Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu ve Meşhed-i Hüdavendigar Derneği Başkanı Muhammed Ali Yıldırım’ın yaptığı konuşmalar ile devam eden anma programının ardından, törene katılan davetliler için Murad Hüdavendigar Han’ın türbesinin bahçesinde iftar yemeği verildi. Anma törenine katılan yüzlerce kişi aynı sofra etrafında okunan dualar ile orucunu açtı.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Obezitenin Çözümü Obezite Cerrahisinden Geçiyor

Nev Esentepe Genel Cerrahi Gastroenteroloji Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Ufuk Arslan, ob…