Home FOTO GALERİ RAMAZAN AYI’NDA BESLENMEYE DİKKAT !

RAMAZAN AYI’NDA BESLENMEYE DİKKAT !

- Guncellenme Tarihi: 5 Haziran 2017 14:41
5 min read
RAMAZAN AYI’NDA BESLENMEYE DİKKAT ! için yorumlar kapalı
0

İftarla sahur arasına öğün ekleyin!

……….Yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerektiğini açıklayan, Özel Aritmi İnegöl Hastanesi Diyetisyen Zehra Nur Çavuşoğlu, beslenme konusunda uyarılarda bulundu.

 

Yaşamın her döneminde sağlığın korunması ve geliştirilmesi için yeterli ve dengeli beslenme en önemli faktörlerden biridir; ancak Ramazan’la birlikte öğün düzeni ve saatiyle, tüketilen yiyeceklerin miktarlarındaki artış beslenmede önemli değişikliklere neden olduğunu söyleyen Özel Aritmi İnegöl Hastanesi Diyetisyen  Zehra Nur Çavuşoğlu, günlük hayatta önerilen beslenme programlarında olduğu gibi Ramazan ayında da azar azar ve sık sık besin tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti.

İftara peynir, zeytin, hurma gibi basit yiyeceklerle başlanıp, besinlerin yavaş yavaş ve bol çiğneyerek tüketilmesinin uygun olacağını belirten Özel Aritmi İnegöl Hastanesi Diyetisyen Zehra Nur Çavuşoğlu, “Oruç boyunca mide çok boş kalmakta ve genelde kişiler bir anda çok şey yedikleri için sindirim problemleri ortaya çıkmaktadır. Bunu önlemek için iftarda yavaş yavaş ve az miktarda yemek yenmelidir. İftar ile sahur arasında ara öğün eklenmelidir. Yenilen yemeklerin ağır olmamasına, az yağlı, yağda kızartılmadan yapılmış yiyecekler tüketmeye özen gösterilmelidir.

RAMAZAN AYININ EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜ : SAHUR.

Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yemek yiyip yatmanın son derece zararlı olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “  Sahurda protein içeren süt içmeli, yumurta, yoğurt, peynir yenmeli, kan şekeri dengesi için tam tahıl içeren ekmek tüketmeli ve bol su içip yeterli sıvı alımını sağlamalıyız. Ramazan’da dengeli beslenmeyen ve sahura kalkmayan kişilerde; kan şekeri düşüklüğü, sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi, dehidratasyon dediğimiz vücudun susuz kalması ve su–tuz dengesinin bozulması ortaya çıkabilir” dedi.

RAMAZANDA TATLIDAN VAZGEÇEMEYENLERE UYARI

Ramazanda tatlı tüketimine de dikkat çeken Özel Aritmi İnegöl Hastanesi Diyetisyen Zehra Nur Çavuşoğlu, tatlı tüketiminin haftanın 3-4 günü ile sınırlanması gerektiğini söyledi. Tatlı yenildiği  gecelerde ise 30-40 dk yürüyüş yaparak fiziksel aktiviteninin attırılmasını istedi. Çavuşoğlu, kafein tüketimi için ise şunları söyledi:

“Çay ve kahvenin fazla tüketilmesi sonucu vücudumuz gereğinden fazla su kaybedeceği için sıcak yaz günlerinde oruç tutmamız zorlaşacak, vücudumuz ve iç organlarımız gereğinden fazla yorulup yıpranacak, vücut direncimiz düşecektir. Çay yerine bol miktarda su, maden suyu, ayran, taze sıkılmış meyve suyu, limonata veya şekersiz komposto içilmesi daha doğru olur.”

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Dolar ve Euro Bugün Ne Kadar?

Dolar/TL, güne değer kazancıyla başlamasının ardından 32,3130 seviyesinden işlem görüyor. …