Home FOTO GALERİ UZMANLAR YENİDOĞAN SÜNNETİNİ ÖNERİYOR…

UZMANLAR YENİDOĞAN SÜNNETİNİ ÖNERİYOR…

- Guncellenme Tarihi: 4 Mayıs 2017 13:46
5 min read
UZMANLAR YENİDOĞAN SÜNNETİNİ ÖNERİYOR… için yorumlar kapalı
0

SÜNNET İÇİN BEKLEMEYİN…

  • DR. KARAKAYA: “YENİDOĞAN SÜNNETİ ENFEKSİYON VE PSİKOLOJİK TRAVMA RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR”

BURSA – Özel Doruk Hastanesi’nden Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Erdal Karakaya, sünnetin yeni doğan bebeklerde uygulanmasının daha sağlıklı sonuçlar vereceğini söyledi.

Ülkemizde erkek çocuklarına en çok uygulanan cerrahi müdahale olan sünnet, artık yeni doğan bebeklerde de giderek yaygınlaşıyor. “Yenidoğan sünneti” adı verilen bu işlemle ilgili açıklama yapan Op. Dr. Erdal Karakaya, yenidoğan sünnetinin tıbbi nedenlerden daha çok sağladığı faydalardan dolayı tercih edildiğini ifade etti.

Doğumu takip eden ilk 28 günlük süreçte yapılan sünnete ‘yenidoğan sünneti’ adı verildiğini ifade eden Dr. Karakaya, sünnetin çok basit bir işlem gibi görünse de uzman ellerde yapılmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Dr. Karakaya, “Sünnet, hem cerrahi hem de psikolojik yönüyle önemli bir uygulamadır. İşinde uzman olan kişilerce yapılması sünnet sonrası ortaya çıkabilecek psikolojik ve fizyolojik problemlere yol açabilir. Doğabilecek bu komplikasyonları minimize etmek için de son dönemlerde yaygınlaşan yenidoğan sünnetinin oldukça fazla faydasının olduğunu söyleyebiliriz. Yenidoğan sünneti enfeksiyon ve kanama riskini düşürmesinin yanı sıra ayrıca idrar yolu enfeksiyonları riskini de en aza indiriyor. Yenidoğan sünnetlerinden sonra iyileşme daha çabuk olurken, bu dönemde yapılan sünnette de psikolojik travmalar oluşmaz ” dedi.

YAPILMASI VE İYİLEŞMESİ KISA SÜRÜYOR

“Yenidoğan sünneti çoğunlukla genel anestezi uygulanmasına gerek kalmadan lokal anestezi ile yapılabiliyor” diyen Dr. Karakaya, şunları söyledi: “Sünnet hem lokal hem de genel anestezi ile yapılabilmektedir. Yenidoğan sünnetlerinde çoğunlukla lokal anestezi tercih ediliyor. Oldukça kolay bir işlem olan yenidoğan sünneti yaklaşık 15-20 dakika süren bir işlem. Hem uygulanması hem de iyileşme dönemi oldukça kısa süren bu işlemin uygun ameliyathane şartlarında ve steril aletlerle yapılması çok önemlidir.”

 

 

HANGİ DURUMLARDA YAPILAMAZ?

Tıbbi bilimsel gerekçelerle yenidoğan sünnetinin her bebeğe yapılamayacağına da dikkat çeken Dr. Karakaya, “Çocuğun ilave sistemik bir hastalığı varsa, prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde sağlıklı bir kilo ve görüntüye gelmesi beklenmelidir, genel sağlık durumu bozuksa, penise ait anomaliler varsa, sarılıkla ilgili değerleri yüksekse ve bu manada bir tedaviye ihtiyaç duyuyorsa yenidoğan sünneti yapılmaz” diye konuştu.

Yenidoğan sünneti sonrası bakımın oldukça kolay ve zahmetsiz olduğuna dikkat çeken Dr. Karakaya, işlemin ilerleyen yaşlara oranla oldukça zahmetsiz olduğunu ve çoğunlukla tekrarlayan pansumanlara bile gerek duyulmadığını ifade etti.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

23 Nisan Çocuk Şenliği, Minik Öğrencilerin Gösterileriyle Son Buldu

Osmangazi Belediyesi tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düze…