Home EĞİTİM Osmangazi Belediyesi Personeline Kanser Eğitimi

Osmangazi Belediyesi Personeline Kanser Eğitimi

- Guncellenme Tarihi: 11 Nisan 2017 14:59
6 min read
Osmangazi Belediyesi Personeline Kanser Eğitimi için yorumlar kapalı
0
  • Belediye Personeline Kanser Semineri

 

Osmangazi Belediyesi, Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında personele yönelik bir eğitim semineri gerçekleştirdi. Seminerde konuşan Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Şubesi doktorlarından Tülay Köse, “2005 yılında dünyada 7 milyon kişi kanserden hayatını kaybetmişken, 2030 yılında ise bu rakamın 17 milyon olarak hesaplanıyor. Yeterli önlem ve tedbirler alınmazsa, 2030 yılında her 5 kişiden birinin kansere yakalanacağı tahmin ediliyor” dedi.

Osmangazi Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nün, çalışanların kanser türleri, alınması gereken önlemler ve tedavi konularında bilgilendirilmesi amacıyla düzenlediği etkinliğe, özellikle bayan personel yoğun ilgi gösterdi. Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen bilgilendirme ve eğitim seminerinde konuşan Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Şubesi doktorlarından Tülay Köse, kanser türleri ve korunma yöntemleri konusunda bilgi verdi. Köse, “Dünyada ve ülkemizde kadınlarda en fazla meme, troid ve kolerektal kanserlere rastlanırken, erkeklerde ise ilk sırada akciğer kanseri, ardından prostat ve kolerektal kanser geliyor. Ülkemizde her yıl 375 bin kişiye yeni kanser tanısı konulurken, Bursa’da tanı konulan kanserli sayısı 6 bin civarında” dedi.

Yüzde 90 Çevresel Faktörler

Bilinen tüm kanserlerin en az üçte birinin önlenebilir, üçte birinin de erken teşhis konulabilir türler olduğunu söyleyen Dr. Tülay Köse, “Kanserlerin yüzde 10’u genetiksel faktörlerle, yüzde 90’ı ise çevresel faktörlerle oluşmakta. Beslenme, tütün, obezite ve hareketsiz yaşam, tüm faktörlerin yüzde 80’ini oluşturmakta. Dolayısıyla, doğru

beslenme, hareketli yaşam ve sigarayı bırakarak çevresel faktörlerin yüzde 80’ini elemiş oluyoruz” diye konuştu.

Kanserin belirtileri;

Kanser türlerine göre en önemli belirtileri hakkında bilgi veren Dr. Köse, “En önemli belirtilerinin başında açıklanamayan kilo kaybı ve ateşlenme geliyor. Lenf ve lösemi kanserinin ilk belirtileri özellikle akşamları ortaya çıkan ateşlenmelerdir. Kolon ve bağırsak kanserlerinin belirtileri ise sebepsiz şekilde ortaya çıkan yorgunluk, halsizlik ve bitkinlik hissidir. Vücutta hissedilen kitleler meme kanserinde belirleyici etkenler olurken, karaciğer kanserinde ise ciltte yaşanan değişiklikler, iyileşmeyen yaralar bu kanserin belirtileri arasında yer alıyor” dedi.

Kansere karşı alınabilecek basit önlemler konusunda da bilgiler veren Dr. Tülay Köse, “Bunların en başında da sigaradan uzak durmak geliyor. Eğer içiyorsak bir an önce bırakmalıyız. Alkol alıyorsak ondan uzaklaşmalıyız. Fazla kilolarımızdan kurtulalım. Hareketli yaşamı tercih edelim. Annelere en büyük önerim,  çocuklarını emzirmeleri. Yemeklerimizde kırmızı eti azaltıp, sağlık taramalarımızı da düzenli şekilde yaptırmalıyız. Düzenli olarak KETEM’e gitmek ve tarama yaptırmak, kanser riskine karşı yapmamız gerekenlerden biri olmalı. İl Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak KETEM’e gelen vatandaşlarımıza HPV DNA testi ile rahim ağzı kanseri taraması yapıyoruz. Momografi ile meme kanseri taraması, kolerektal (Kalın Bağırsak) kanseri taramalarını ücretsiz olarak yapıyoruz” diye konuştu.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EĞİTİM
Comments are closed.

Benzer Haberler

23 Nisan Osmangazi’de Dolu Dolu Geçecek

Osmangazi Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda düzenleyeceği etkinli…