Home FOTO GALERİ HEMOFİLİ VE TALASEMİ HASTASI ÇOCUKLAR GÖNÜLLERİNCE EĞLENDİ…

HEMOFİLİ VE TALASEMİ HASTASI ÇOCUKLAR GÖNÜLLERİNCE EĞLENDİ…

- Guncellenme Tarihi: 18 Mart 2017 13:10
6 min read
HEMOFİLİ VE TALASEMİ HASTASI ÇOCUKLAR GÖNÜLLERİNCE EĞLENDİ… için yorumlar kapalı
0

HEMOFİLİ VE TALASEMİLİ ÇOCUKLARA KINA GECESİ VE SÜNNET TÖRENİ…

DR. ELİF GÜLER KAZANCI: HEMOFİLİ VE  TALASEMİ HASTALIĞI İÇİN MUTLAKA TEST YAPILMALI…

 

BURSA – Hemofili ve Talasemi Derneği, (HETADER) hasta çocuklara moral vermek için temsili kına gecesi ve sünnet töreni düzenledi. Çocuklar, kına ve sünnet kıyafetleri giyerek aileleriyle birlikte keyifli vakit geçirdi.

Acemler Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen törende, Hemofili ve Talasemi hastası çocukların ailelerinin yanı sıra Bursa Valisi İzzettin Küçük’ ün eşi Ayşe Küçük, AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık da çocukları yalnız bırakmadı.

Bursa Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler ve HETADER Başkanı Dr. Elif Güler Kazancı, törende yaptığı konuşmada, Hemofili ve Talasemi hastalıkları hakkında bilgi verdi. Ömür boyu devam eden kalıtsal kan hastalıklarından olan Hemofili ve Talasemi hakkında yeterli farkındalığın oluşmadığını vurgulayan Dr. Kazancı, amaçlarının halkı bilgilendirmek ve evlilik öncesi Talasemi tarama testlerinin yapılarak ve genetik tanı tedavi yöntemiyle çocuk sahibi olunarak hasta bebek doğumunun engellenmesi olduğunu dile getirdi.

“Dr. Kazancı: Bilinç düzeyini artırmalıyız”

Dr. Kazancı şunları söyledi: “En sık görülen kalıtsal kan hastalığı olan Talasemi gelişmiş ülkelerde alınan tedbirlerle büyük oranda önlendi. Bizim amacımız, aynı oranı ülkemizde de yakalamak. Talaseminin önlenebilir bir hastalık olduğu da unutulmamalıdır. Bu hastalığı taşıyanların büyük çoğunluğu bunu bilmiyor. Bizler de bu konuda sorumluluk aldık ve hasta annelerimiz ve gönüllülerimiz tarafından kurulan HETADER ile hastalıklara yönelik bilgilendirme yaparak farkındalık arttırmaya çalışıyoruz. Ülkemizde kalıtsal kan hastalıklarını önleme projesinin başlatılması ve sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi için Bakanlığımız, Valiliğimiz ve Belediyelerimizle işbirliği yapıyoruz. Hasta ve aileleriyle sosyal dayanışma içinde olarak topluma ruhsal açıdan sağlıklı bireyleri kazandırmak ve hasta çocuklarımıza eğitim, gençlere de iş imkânları sağlamak için gayret gösteriyoruz. Aynı zamanda hastaların ruhsal-fiziksel olarak yaşam kalitesinin arttırılması, topluma üretken bireyler olması ve annelerimizin fiziksel ve ruhsal olarak daha güçlenmeleri için çalışıyoruz.”

Sağlıklı bir çocuk sahibi olmak için evlilik öncesi mutlaka Talasemi testi yaptırılmasını öneren Dr. Kazancı vatandaşlara kana bağımlı hastalar için “Kan ve Kök” bağışçısı olma çağrısında da bulundu.

 

Hemofili hakkında; Kanın pıhtılaşmasını sağlayan maddelerin eksikliği sonucunda gelişen ve nesilden nesile aktarılan ciddi kalıtsal bir kan hastalığıdır. Taşıyıcı annelerden erkek çocuklarına geçer. Kol ve bacak derilerinde kolay morarma, eklem ve kaslarda ağrılı şişlikler, burun ve diş eti kanamaları, özellikle sünnet sonrası yoğun ve uzamış kanamalarda kendini gösterir. Hemofili hastalarında kanama hayat boyu devam eder. Hastalığın tedavisi akut kanama sırasında kandaki eksik olan faktör ilacını damardan verilmesiyle yapılır.

Talasemi hakkında; Çok ciddi, kalıtsal (Irsi) bir kan hastalığıdır. Bebeklik döneminde ortaya çıkar. Ömür boyu, 3-4 haftada bir taze kan nakli gerektirir. Kesin tedavisi uygun kemik iliği nakli ile mümkündür.

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Başkan Aydın’a DAĞDER’de Coşkulu Karşılama

Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, ziyaret ettiği DAĞDER’de büyük ilgi ve coşkuyla ka…