Home GÜNCEL PROF. DR. KADİR KESTİOĞLU: “ÇEVRESEL POLİTİKALARIMIZI GÖZDEN GEÇİRMELİYİZ”

PROF. DR. KADİR KESTİOĞLU: “ÇEVRESEL POLİTİKALARIMIZI GÖZDEN GEÇİRMELİYİZ”

- Guncellenme Tarihi: 26 Eylül 2016 11:06
5 min read
PROF. DR. KADİR KESTİOĞLU: “ÇEVRESEL POLİTİKALARIMIZI GÖZDEN GEÇİRMELİYİZ” için yorumlar kapalı
0

Fransa’nın iklim değişikliğinin etkilerini en azami seviyeye çekmek için aldığı plastik malzeme kullanımını yasaklayan kararı değerlendiren Uludağ Çevre Teknolojileri Ar-Ge Merkezi (ULUÇEV) Genel Müdürü Prof. Dr. Kadir Kestioğlu, uygulamanın diğer ülkeler açısından da güzel bir örnek olduğunu ifade ederek, benzer uygulamaların ülkemizde de hayata geçmesi gerektiğini savundu.

Birçok Avrupa ülkesinin bu konuda çalışma içerisinde olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kestioğlu, “İklim değişikliğinin etkilerinin küresel çapta hissedildiği günümüzde gelişmiş ülkeler bu etkileri en aza indirmek için çevresel politikalarını tekrar gözden geçirmektedir. Portekiz, Danimarka, İtalya gibi birçok Avrupa ülkesi geçtiğimiz aylarda yayınladıkları yenilenebilir enerji projeleri ile iklim değişikliklerinin olumsuz etkilerini azaltarak ilk adımlarını atmışlardır” şeklinde konuştu.

İklim değişikliğinin etkilerini azaltma noktasında ilk somut adımı Fransa’nın attığını söyleyen Prof. Dr. Kadir Kestioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Fransa çıkardığı yasa ile önce market alışverişlerindeki plastik poşet kullanımını yasakladı. Fransa Çevre Bakanlığı’nın girişimiyle yürürlüğe giren yasa uyarınca, marketler ve mağazalar çevrenin korunması adına, sattıkları ürünlerin taşınması için müşterilere artık plastik poşet yerine geri dönüşümü kolay kağıt poşet verecektir. Fransa’da yeni çıkarılan plastik poşet yasaklama yasasından önce yılda 5 milyar adet plastik poşetin piyasaya sürüldüğü tahmin edilmektedir. Çevre Bakanlığı, kimyasal zehir olarak gördükleri bu poşetlerin yüzyıllarca doğada çözünmeden kaldığını, çevre ve canlı sağlığını tehdit ettiğini öne sürerek 2015 yılında plastik poşet kullanımını yasaklamıştı. Fransa hükümeti, plastik poşet yasaklama yasasından sonra 2020 yılında yürürlüğe girmek şartıyla, tek kullanımlık plastik çatal, bardak vb. kullanımını yasakladı. Plastik poşet, bıçak, çatal, bardak, tabak kullanımı pratik olduğu için tercih edilmektedir. Ancak kullanıp atılan bu malzemeler uzun yıllar bozulmadan kaldığından hem çevreyi olumsuz etkilemektedir, hem de üretimleri sırasında karbondioksit salınımları yapılmaktadır. Bu durumda iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini arttırmaktadır. Fransa böyle bir yasağı uygulayan ilk ülke olarak diğer ülkelere de örnek oldu. Bu yasağın önümüzdeki dönemde özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde yaygınlaşacağı belirtiliyor. İklim değişikliğinin olumsuz etkileri küresel çapta tüm ülkeleri ilgilendirmektedir. Bu sebeple ülkemizde de bu etkileri en aza indirmek için gerekli mevcut politikalar oluşturulmalıdır. Bu politikalar uzun vadeli planları içermeli ve uygulamaya hızla geçirilmelidir”

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanlarından Selçuk Türkoğlu’na Anlamlı Destek

Bursa’da milliyetçi oyların adresi olarak gösterilen Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selç…