Home EKONOMİ Alüminyum korkuluk sektörünün duayeni: ALEGO YAPI

Alüminyum korkuluk sektörünün duayeni: ALEGO YAPI

- Guncellenme Tarihi: 10 Eylül 2016 01:06
10 min read
Alüminyum korkuluk sektörünün duayeni: ALEGO YAPI için yorumlar kapalı
0

Alüminyum korkuluğun Bursa’daki öncü firması Alego Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ünaldı ile firmanın dünden bugüne kat ettiği yolu ve geleceğe yönelik hedeflerini konuştuk. Alüminyum korkuluğun Türkiye’ye ve akabinde dünyaya yayılmasında emeği olan Ünaldı’nın hedefleri arasında dünyaya ihracat yatıyor.
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Levent Ünaldı; Ben, 200 yıl evvel Kayseri’den Balıkesir’e göçmüş Yörük bir ailenin çocuğuyum. 43 yaşındayım. İTÜ Sakarya Üniversitesi İnşaat Bölümü mezunuyum.
Alüminyum işi yapmak nerden aklınıza geldi?

Okulu bitirdikten sonra staj için alüminyum fabrikasında çalışmaya başladım. Alüminyumla bu şekilde tanıştım. 7-8 yıl maaşlı çalıştıktan sonra, kendi işimi yapmaya karar verdim ve 2006 yılında Alego Yapı firmasını kurdum.

alego-yapi-levent-unaldi
Firmanızı Bursa Söylem okurlarına anlatır mısınız?

Bursa’da ilk alüminyum korkuluk üzerine showroomu biz açtık Ağırlıklı olarak alüminyum merdiven korkuluğu ve balkon korkuluğu üzerine montaj olarak faaliyet göstermekteyiz. Müteahhitler, özel konutlar ve iş merkezleri başta olmak üzere birçok alanda hizmet vermekteyiz. Bu sektördeki firmaların %80 ile çalışmaktayız. Korkuluk yerinde ölçü alınarak yapıldığı için, ürünlerimizi sergilediğimiz görsel bir mağazamız ve Işıktepe Organize Sanayi Bölgesi’nde giydirme cephe, kompozit üzerine çalıştığımız imalathanemiz var. Bursa merkez olmak üzere, Gemlik Mudanya ve İnegöl ilçelerinde sürekli faaliyette olan şantiyelerimiz bulunuyor. Kendi bünyemizde çalışan 17 maaşlı personelimiz ve bununla birlikte taşeron işçilerden oluşan bir ekibimiz var.

Bugüne kadar tecrübeniz size neler kazandırdı?

20 yıldır alüminyum korkuluk, alüminyum giydirme cephe ve alüminyum kompozit üzerine çalışarak deneyim edindim. Meslek sevgim ve sahip olduğum tecrübe bana farklı bakış açıları kazandırdı. Daha önce korkuluklar; demir ve ağaçtan yapılıyordu. Alüminyum korkuluk fikrini ortaya çıkaranlardan biriyim. Halen Türkiye dışında alüminyum korkuluk imalatını yapan firma yok, bunun mucidi Türkiye. Bu sektörde faaliyet gösteren arkadaşlarımızın çoğu tecrübelerimden faydalanmışlardır. Bu işin Bursa’da yayılmasına katkıda bulundum. 10 yıldır Türkiye’nin doğusundan batısına çoğu bölgede, mahalle mahalle, köy köy gezerek bu işi öğreten kişilerden birisiyim. Yunanistan’dan gelen bir alüminyum firması, bu işin kendi ülkelerinde yapılmadığını belirterek onlara destek olmamızı istediler. Biz de kendi şantiyelerimizde onların elemanlarına eğitim verdik. Firmamızın böyle bir projenin içinde olmasından dolayı mutluyuz.
Alego Yapı’nın olmazsa olmazları…

Alego Yapı olarak, iş güvenliğine çok önem veriyoruz. Tüm personelimiz Türk uyruklu olup, her ay 1 gün iş güvenliği eğitimi alıyor. Personelimizin SGK güvencesinin yanı sıra özel sağlık sigortasıyla da haklarını korumuş oluyoruz. Bununla birlikte iş güvenlik malzemelerinin tam tedarik edilmesi olmazsa olmazlarımız arasındadır.
Sektörle ilgili sıkıntılarınız nelerdir?

Sektördeki bazı firmalar maliyeti düşürmek amaçlı Türk uyruklu olmayan, sigortasız, yapılan işin tehlikesine rağmen iş güvenlik eğitimi vermeden işçi çalıştırmaktadır. İş kazaları, işi yapan firma kadar yaptıran müteahhitleri etkilemektedir. Çünkü iş kazaları her iki tarafa da maddi manevi acı tecrübeler yaşatıyor. Hatta kanunların verdiği ağır cezalardan dolayı, firmalar iflas durumuna kadar gelebiliyor. Maalesef ki Türkiye ölümlü iş kazalarında dünyada üçüncü, Avrupa’da birinci sırada. Bizim sektörümüz 1. sınıf tehlike düzeyinde yer aldığı için, iş güvenliğine çok önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

alego-yapi-levent-unaldi

 

Bursa ana distribütörü olduğunuz pleksi korkuluk hakkında bilgi verir misiniz?

Pleksi korkuluğun darbelere karşı dayanıklılığı camdan altı kat daha fazladır. İklim şartlarına daha dirençli olup, iç ve dış mekânlarda rahatlıkla kullanılabilir. Solmaz ve kırılmaz özelliği ve görsel açıdan estetik oluşu son dönemde tercih edilmesine sebep oldu. İç dizayna önem veren büyük mağazalar, restoranlar ve otellerde kullanılan, maliyeti biraz yüksek bir üründür. Kullandığımız ürün ithal olup, 1. sınıf kalitededir. Müşterilerimizin isteğine göre kişiye özel tasarımlarımızda pleksi korkuluk kullanıyoruz.
15 Temmuz darbe girişimi hakkında ne düşünüyorsunuz, firmanız bu durumdan nasıl etkilendi? Neler söylemek istersiniz?

15 Temmuz herkes gibi bizi de sarstı. Hiç yaşanmaması gereken bir olaydı. Halkımız ekonomik ve psikolojik olarak etkilendi. İnşallah bir daha benzer bir girişime maruz kalmayız. Bu bahse konu terör örgütüne ait bankaların çekleri karşılıkları olduğu halde kapatıldığı için ödenmiyor. Çeklerimizin bir kısmı bu bankalara ait. Gerek döviz hareketlerinden, gerekse ödemelerin gecikmelerinden dolayı piyasada bir tedirginlik mevcut.
Son olarak ileriye dönük hedefleriniz nelerdir?

Dünya’ya barış geldiği zaman ülkemizde bu işi öğrenip kendi ülkelerinde yapmak isteyen firmalar olacaktır. Bu firmaların bizden ürün tedarik taleplerini karşılamak için, Organize Sanayi Bölgesinde bin metrekare büyüklüğünde alüminyumla ilgili üretim tesisi açıp ihracat yapmayı hedefliyoruz.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Yıldırım’da İlkokullu Sporcular Ödüllendirildi

Yıldırım Belediyesi, Okul Sporları İlçe Şenlikleri ilkokul kademesinde ilçedeki 39 okuldan…