Home EKONOMİ İşçiye-esnafa işsizlik maaşı müjdesi.

İşçiye-esnafa işsizlik maaşı müjdesi.

- Guncellenme Tarihi: 1 Eylül 2016 11:05
4 min read
İşçiye-esnafa işsizlik maaşı müjdesi. için yorumlar kapalı
0

İşsiz kalanlara sağlanan imkanlar artırılıyor. Hükümet; bir yandan işçilere işsiz kaldığında ödenen işsizlik maaşıyla ilgili müjde hazırlığı yaparken, diğer yandan da esnafa yönelik işsizlik fonu oluşturulması için düğmeye bastı. İşçilere işsiz kaldıklarında ödenen işsizlik maaşı için çalışmalar sürüyor. İşsizlik maaşı almanın kolaylaştırılması, ödemelerin de artırılması gündemde. Mevcut sistemde, Bir işyerinde çalışırken kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler; son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış ve son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olmak şartıyla maaş alıyor. Maaş, 10 aya varan süreyle ödeniyor. Edinilen bilgiye göre; işten ayrılmadan önce son 120 gün olan eksiksiz prim ödeme süresinin 30 güne, son 3 yılda 600 gün prim ödeme şartının da 100 güne çekilmesi, kendi kusuru dışında işten çıkarılma şartının kaldırılması gibi düzenlemeler üzerinde duruluyor. Yine mevcut sistemde işsizlik maaşı bağlanırken son 4 aylık dönemdeki ortalama brüt kazanca bakılıyor. Kazancın yüzde 40’ı kadar maaş ödeniyor. Ancak bağlanacak maaş, brüt asgari ücretin yüzde 80’ini aşamıyor. Halen işsizlik maaşı damga vergisi düşüldükten sonra en düşük 653, en yüksek ise bin 307 lira seviyesinde bulunuyor.

ÜST SINIR 2 BİN TL OLABİLİR
İşsizlik maaşında üst sınırın kademeli artırılması formülü gündemde. Uzmanlar, işsizlik maaşının üst sınırının öncelikli olarak bin 500 liraya, sonrasında ise 2 bin liraya kadar çıkarılabileceğini belirtiliyor. Çalışmalarda işsizlik maaşının mesleğe dönüşmemesi üzerinde de duruluyor.

İFLAS EDEN ÖDEME ALACAK
Esnafın işsizlik maaşı çağrıları da karşılık buldu. Bu konudaki müjdeyi birkaç gün önce Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci verdi. Tüfenkci, esnafa işsizlik fonu getirmek için çalışmalar yaptıklarını belirterek, “İşçilerimiz nasıl işsizlik sigortasından yararlanıyorsa esnafımız da faydalansın istiyoruz” demişti. Çalışmanın detayları merak ediliyor. Fon hayata geçirilirse, esnaf her ay işsizlik sigortası primi ödeyecek, işsiz kaldığında fondan para alabilecek.

Takvim

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

KFA Fuarcılık Dünya Savunma Sanayisini IDEF’te Buluşturacak

IDEF’25 17’nci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, T.C…