Home EKONOMİ Devlet bu parayı ödüyor!

Devlet bu parayı ödüyor!

- Guncellenme Tarihi: 18 Ağustos 2016 16:07
4 min read
Devlet bu parayı ödüyor! için yorumlar kapalı
0
Bir çok kişi bu paradan ve haklardan habersiz…

Doğum öncesi ve sonrası toplam 112 gün izin kullanan kadınlar, çalışmadıkları sürenin parasını alabiliyor. Buna rapor parası deniyorDoğum yapan kadınların birçok hakkı bulunuyor. Çocuk başına bir seferlik alman yardımdan tutun da emzirme ödeneğine kadar çeşitli ödemeler mevcut. Ancak bunlardan bir tanesi aileyi ekonomik açıdan epey rahatlatıyor. Bu ödemeye, ‘rapor parası’, ‘iş göremezlik ödeneği’ veya ‘doğum parası’ da deniyor. Çoğu anne bu ödemenin farkında değil. Farkında olanlar da paranın nereden ne zaman alınacağından habersiz.

HESAP 112 GÜN ÜZERİNDEN

Biz de sizin için bu önemli konunun detaylarını derledik ve kimin ne kadar para alabileceğini hesapladık. Rapor parasının amacı, kadmm çalışmasına engel bir hastalık, kaza veya hamilelik gibi bir durumda bu süre için belirli oranda gelir güvencesi sağlamak.

Doğumdan önce 8 hafta (çoğul gebelikte 10 hafta), doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta veya 112 gün izin veriliyor.

Doğum yardımı ve süt parası için ‘144’ ve ‘183’ no’lu telefon numaralarını ücretsiz arayabilirsiniz.

ss(61)

İZNE GÖRE HESAPLANIYOR

Kadm, doktor raporuyla doğuma 3 hafta kalana kadar çalışabilir. Bu durumda 5 haftalık izni, doğum sonrası iznine eklenir.  Doğum sonrasında 13 hafta izin kullanır.

Bu durumdaki kadınlar, izin süresi için geçici iş göremezlik ödeneği alır. Geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) için doğumdan önceki bir yıl içinde en az ’90 gün sigorta primi’ ödenmiş olmalı. Bu şartı karşılayan kadınlar ödeme alabilir.

ÖDEME PTT VE ZİRAAT’TEN

Asgari ücretle çalışırken hamilelik ve doğum nedeniyle bu yıl 16 hafta izin kullanan sigortalı kadm 4099 lira iş göremezlik ödeneği alacak. Ödeme son üç ayda alman ‘brüt ücret’e göre yapılıyor. Tabloda bordroda yazan brüt ücrete göre alınabilecek rapor paralarına yer verilmiştir. Ödemeler PTT ve Ziraat Bankası aracılığıyla yapılıyor. Doğum izni bitenler TC kimlik numarasıyla ‘turkiye.gov.tr’ye girerek SSK doğum parası sorgulaması yapabilir.  (vatan)

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Dolar ve Euro Bugün Ne Kadar?

Dolar/TL, güne değer kazancıyla başlamasının ardından 32,3130 seviyesinden işlem görüyor. …