Home EKONOMİ GEMLİK’İN KALKINMASI İÇİN KRUVAZÖR LİMANI ŞART

GEMLİK’İN KALKINMASI İÇİN KRUVAZÖR LİMANI ŞART

- Guncellenme Tarihi: 22 Haziran 2016 17:40
11 min read
GEMLİK’İN KALKINMASI İÇİN KRUVAZÖR LİMANI ŞART için yorumlar kapalı
0

İstanbul – İzmir Otoyolu’nun Gemlik’ten geçmesi arsa sahipleri için olumlu sonuçlar doğururken yüz binlerce zeytin ağacının kıyımına yol açtı. Öte yandan Gemlik bir kıyı kenti olmasına rağmen balıkçılık ve denizcilik faaliyetleri açısından da yüzü gülebilmiş değil. İlçemizde turizm faaliyetleri ve bu alanda yapılabilecek çalışmaları Burtvin Seyahat Acentesi Sahibi, Profesyonel Turist Rehberi Tansu Erçevik ile konuştuk.

Gemlik ve çevresinin kurulacak bir kruvazör limanı için oldukça uygun olduğunu söyleyen Erçevik, Gemlik’in bir turistik lojistik alanı, İznik ve Bursa’nın ise Gemlik Limanı çıkışlı paket turlar için uygun alanlar olduğunu söyledi.

Turizm Gemlik’in ekonomik faaliyetleri arasında hangi konumda yer alıyor?

Gemlik’te bugün ki şartlarda turizm var demek çok büyük bir yanılgı olur. İlçe merkezi ve çevresinde turizm destinasyonu olacak ciddi bir yer olduğunu düşünmüyorum ancak daha önce de birçok yerde de belirttiğim gibi Gemlik, Orhangazi ve İznik’in birlikte pazarlanması gerekmektedir. Burada ev sahibi Gemlik olacak ve insanlar Gemlik’ten Orhangazi’ye ve özellikle İznik’e taşınacaktır.

Gemlik denince insanların aklına ilk olarak zeytin geliyor. Dışarıda şöyle bir algı da var, Gemlik’te herkes zeytinci ve zeytinden çok para kazanılıyormuş gibi. Gemlik zeytinden mi ibaret?

Kesinlikle hayır. Şayet Gemlikli zeytinden para kazanıyor olsaydı herkesin refah seviyesi iyi olurdu. Şahsım adına Gemlik ve civarındaki köylerin yirmi yıldır ekonomik ve kültürel anlamda geriye gittiğini düşünüyorum. Gemlik’te büyüdüm. Bundan yıllarca önce Gemlik’in köylerinin refah seviyesi yüksekti. Şimdi aynı köylü yakıt almaya zorlanıyor.

Gemlik çevresindeki fabrikalarda olmasa köylünün durumu çok vahim olacak. İlçemizde sanayi halihazırda büyüdüğü kadar büyüdü. Ben Gemlik’in kurtuluşunun turizmden geçtiğini düşünüyorum. Gemlik ilerleyecekse bu şekilde ilerleyecektir.

Akhisar, Gemlik Zeytini’nin namını alıyor. Güzel çalışmalar yapıldı ama geç kalındı.

Zeytin Festivali yapıldı, Gemlik’e bir katkısı olmadı mı?

Olmadı. İki tane halk oyunu ekibinin gelmesi, iki üç tane derneğin katılmasıyla Zeytin Festivali olmaz. Düşünce çok doğru, güzel ama zamanlama çok yanlış. Zeytin zamanında insanlar hasattayken festival yapılmaz. İki tane ortaokul grubunu getirip uluslararası Zeytin Festivali diyemezsiniz, kendinizi ve cahil insanları kandırırsınız.

Son dönemde turizm faaliyetleri adına gelişme var mı?

Gemlik’te inşaat sektörü ve rant harici hiçbir gelişme görmüyorum. Belediye konağı restore etti ve hizmete açtı. Oraya harcanan para ile çok güzel bir müze yapılabileceğini düşünüyorum.

Gemlikliler’in turizm konusunda farkındalığı hangi seviyede?

İlçemizde 50-60 kişilik bir grup var ve sürekli yurtdışı turları yapıyorlar ancak bu insanlar devlete vergi vermeyen, belgesi ve yetkisi olamayan aracı insanlara para kazandırıyorlar. Tur operatöründen veya seyahat acentelerinden alışveriş yapma alışkanlıkları yok. Örneğin bir Avrupa turuna 350 Euro ödeyeceklerine 450 Euro ödüyorlar. Aradaki 100 Euro ise bu kaçak tur yapan aracılara kalıyor.

Yerel yönetimin turizm faaliyetleri konusunda çalışmaları var mı?

Yerel yönetimlerin inşaat harici ve inşaat alanlarından edilecek rant harici bir programlarının olduğunu düşünmüyorum. Bu konuda İznik çok çalışıyor. Ciddi anlamda turizm pastasından pay almaya çalışıyorlar.

Otobanın Gemlik’e katkısı olacak mı?

Kesinlikle olmayacak. Gemlik’i köreltecek. Katkısı olması için Gemlik’te cazibe merkezlerinin olması gerekiyor. Gemlik’teki yerel yöneticiler hala “Cumhuriyet Dönemi’nde mabetsiz şehirler kuruldu” gibi pervasız cümleler kuruyorlar.

Turizm faaliyetlerini geliştirmek için hangi çalışmalar yapılabilir?

Şahsım adına sanal alemde birçok proje yayınlamıştım.Gemlik için olmazsa olmaz kruvazör limanıdır. Denizcilik Müzesi, Balıkçılık Müzesi,Aquapark,Bölgenin En Büyük Gece Klübü, eski eserlerin restorasyonu,haydariye ve şahintepesi köyleri tarafına bungolow ev projeleri gibi çalışmalar yapılabilir. Kruvaziyer turizmine katılan en kötü turist kruvazörden indiğinde en az 20-30 Euro para harcar. Bu her gemi geldiğinde Gemlik’e 25 Bin Euro yani yaklaşık 100 Bin Lira sıcak para girişi demektir. Kruvazör turistleri ve golf turistleri dünyada gelir düzeyi en yüksek turist tipidir. Bu konuda Mersin Gemlik için iyi bir örnek olabilir. Yapılan çalışmalar sayesinde bu sene Mersin’e yirmi ikinci yada yirmi üçüncü kruvazör yanaştı. Bölgemizde Mersin’den daha fazla tarih ve turistik değer var. Daha önce de birçok kere dile getirdiğim gibi kruvazör limanı Gemlik’in olmazsa olmazı olmalı.Ancak Gemlik’te yerel ve özel hiçbir yöneticinin o vizyon ve donanıma sahip olduğunu düşünmüyorum. Yaptığımız kruvaziyer limanı paneli ve çalışmaları ile Gemlik Kamuoyunda farkındalık yaratmayı başardık fakat konunun üzerine gidilmedi.

Neden gidilmedi peki?

İki şey var, biri şu anki hükümetin programında Gemlik Turizmine dönük herhangi bir çalışma yok. İkincisi bu proje büyük bir proje, hemen olacak bir şey değil ama fiziki şartları uzmanlarla görüştük, buraya bir kruvazör limanı kolaylıkla yapılabilir. Gemlik turizm yapacaksa kruvazör limanı olmak zorunda.Ayrıca, ilçemizde birkaç müze açılırsa, İstanbul’dan Bursa’ya giden yeri ve yabancı grupların ilçemize uğraması sağlanabilir. Tabi müzeler küçük ayrıntılar.Gemlikli ilçesinin gelişmesini istiyorsa kruvaziyer limanı projesinde,vizyoner,eğitimli ve bilinçli yerel yöneticiler tarafından yöneltilmekte direnmelidir.

Şu an Gemlik’i yöneten kadronun yetersiz ve vizyonsuz olduğuna inanıyorum.

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

23 Nisan Osmangazi’de Dolu Dolu Geçecek

Osmangazi Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda düzenleyeceği etkinli…