Home GÜNCEL Verme, dünyaları alsan da bu cennet vatanı…

Verme, dünyaları alsan da bu cennet vatanı…

- Guncellenme Tarihi: 24 Mart 2016 18:01
12 min read
Verme, dünyaları alsan da bu cennet vatanı… için yorumlar kapalı
0

Meriç çay bahçesinin aylık yaklaşık 60 bin TL karşılığında kiralanmasından endişe duyan Mudanya Belediyesi Meclisi MHP Grup Sözcüsü Yaşar Ardıç, ihaleyle ilgili tepkisini İstiklal Marşımızın ‘Verme, dünyaları alsan da bu cennet vatanı’ dizesiyle dile getirdi.

 

Bursa’nın gözbebeği; deniziyle, yeşiliyle, tarihi dokusuyla kendisine hayran bırakan Mudanya makus talihini yenemiyor. Bir türlü hak ettiği hizmeti alamayan ilçenin turizm kimliği ile ön plana çıkması gerektiğini düşünen Mudanya Belediye Meclisi MHP Grup Sözcüsü Yaşar Ardıç, “Turizm adımları atmak bir yana, Mudanya Belediye’nin yanlış kararları ile ilçemizin kültürel yapısı git gide bozuluyor” dedi. Yaşar Ardıç, Mudanya’da yaşanan sorunları, önerilerini, belediyenin çalışmalarını gazetemize değerlendirdi.

 

Uzun yıllardır Mudanya’da yaşayan, esnaflık yapan bir yurttaş olarak ilçenin sorunlarını yakından biliyorsunuz. Aktif siyasetin içinde yer almanız ve Belediye Meclisi’ndeki göreviniz bir çok noktayı daha iyi görebilmenize olanak sağlıyor. Mudanya nasıl bir ilçe ve hak ettiğinin karşılığını alabiliyor mu?

 

1957 Keles doğumluyum ancak 1970 yılından bu yana Mudanya’da ikamet ediyorum. 45 senedir bu ilçede ikamet eden biri olarak Mudanya’yı çok iyi biliyorum. İlçemiz havası yönünden bence dünyada bir numara. İnsan kendini cennete gelmiş gibi hissediyor.

Ancak son yıllarda baktığımızda çok ciddi bir yapılaşma olduğunu görüyoruz. Bu yapılaşma bir plan çerçevesinde gerçekleşmedi. Mudanyamız’da yine trafik sorunu içinden çıkılmaz bir hal aldı. Önceki yönetimleri bizler çalışmadı diye eleştiriyorduk. İlçe halkımız da başka bir yönetimi seçti ve sorunları çözeceği noktasında ümitvar oldu. Geçen sürede –belediyemiz aksini belirtse de- hiçbir şey yapılmadığını biliyoruz.

 

Mudanya’da öncelikli ele alınması gereken konulardan, sorunlardan bahseder misiniz?

 

Mudanya tarım kenti mi, turizm kenti mi, sanayi kenti mi olacak sorusu hep gündemdeydi. 30 Mart’tan sonra turizm kenti olması noktasında karar kılındı. En azından Belediye Başkanı böyle söyledi. Biz hep şunu dile getirdik; turizm kenti olabilmeniz için bir turizm planına ihtiyaç var. Bununla ilgili önergemizi de verdik ancak halen turizm bürosunu açamadık.

Mudanya’nın Giritli Mahallesi’ndeki ve başka yerlerdeki tarihi binaların restore edilmesi lazım. Yine Trilye’deki Taş Mektep ile Kemerli Kilise’nin turizme kazandırılması gerekiyor. Bu noktada Belediye Başkanı kendi gündeme getirdiği için üzerine bizim tekrar söylememiz gerekmez ancak halen bir adım atılmadığını görüyoruz.

 

Meriç çay bahçesi aylık 50 bin 800 TL bir bedelle ihale edildi. Önceki işletmelerin burayı 4-5 TL’ye kiraladığını biliyoruz. Aynı yerin 10 katı fazlaya kiralanmasını nasıl değerlendirirsiniz? Çok yüksek bedelle buraya kimin talip olduğu noktasında Mudanya halkı da endişe içinde.

 

Kiralayan kişinin kim olduğunu araştırmadım ancak Mudanya’dan biri olmadığını biliyoruz. Kira fiyatlarına gelince, ilk bakışta belediyenin mülkünden iyi bir para kazanması olumlu gibi görünüyor ancak şairin dediği gibi. “Verme dünyaları alsan da bu cennet vatanı.” Kira görünürde 60 bin civarı ancak 6 ay yaz, 6 ay kış olduğunu düşünürsek direkt 120 bin. Burası büyük bir alan, 5-6 personel çalışması gerekiyor. Bunun da masrafını düşünürseniz kiracı buradan nasıl kar edecek merak ediyoruz. Biz de esnaf olduğumuz ne kadar zor olacağının da farkındayız. İhaleye çıkarken bazı kriterler olmasını isterdik. Örneğin talipli kişinin en az 2 yıldır esnaflık yapması, Mudanya Esnaf Odası’na kaydının olması ancak bunlar hiç gündeme gelmedi. İlçenin demografik yapısını bozacak böyle durumların olmaması lazım.

Kiranın yüksek olmasının bir kar olmadığını da söylemeden geçemeyeceğim. Önceki işletmecimiz bu yıl 15 bin sonraki yıl 20 bin ile devam etmek istedi. Böylece hem esnafımız mağdur edilmemiş hem de 6 ay atıl kalmamış olurdu. Maalesef bu yapılmadı ama ortada bir kar da yok.

 

Mudanya Balık’la ilgili süreç nedir? Orası da halen ihaleye çıkılmadı. Meriç’ten elde edilen gelir emsal oluşturursa, Mudanya Balık’ın da ciddi kira yükseltmesi gerekir. İhale neden beklemede?

 

Orada da, Koç Restoran’da da mevcut esnafımızın korunması yönünde tavır alınmalıydı. Doğru adım buydu. İhaleye çıkacaksa da mutlaka Mudanya Esnaf Odasına kayıtlı olması şartı aranmalı… Ancak bu kira bedelleri çok yüksek, bu rakamı verip de kar etmek zor. Meriç’te ne olacağını biz de merak ediyoruz. Altını bir kez daha çizmekte fayda var. Sadece paraya bakılmamalı. İlçenin demografik, kültürel yapısını, huzurunu bozacak adımlar atılmamalı.

 

Dürümcü Bekir’in ruhsat konusu ne durumda? Alt katta mühür yok, üst kat mühürlü gibi görünüyor ancak faaliyet var.

 

Burada başından bir yanlış olduğunu söylemiştik. Gelinen bu noktada alt kata ruhsat verdim, üste vermedim diye bir şey olmaz. Ruhsat verdiyseniz adam her yeri çalıştırır.

 

Neredeyse 2 yıllık bir sürede ilçenin hizmet alamaması düşündürücü. MHP Grup Sözcüsü olarak bu noktada nasıl bir tutum sergilediniz, belediyeyi uyaran, sorunlara dikkat çeken bir çalışmanız oldu mu?

 

Muhalefet her şeye karşı çıkmak anlamına gelmiyor. Bizler önce yeni gelen bir yönetime şans tanımak istedik. Görelim, bakalım neler yapacaklar. Örneğin adeta çöplüğe dönmüş bir Tekel parkımız vardı. Burası düzenlendi, park yapıldı. Biz de belediye başkanımıza teşekkür ettik. Yanlış yapılan işlerde de eleştirimizi yapıyor, önerilerimizi ortaya koyuyoruz elbette. Ancak eleştirilerimizin iyi karşılanmadığını son mecliste de gördük. Yeni Mahalle’deki belediyeye ait sosyal tesisin üst bölümünün ibadethane olması noktasında önergelerimiz oldu. Başkan, “Burayı biz yönetiyoruz” diyerek, tepki göstermiş oldu. Doğru belediyeyi siz yönetiyorsunuz ama biz dolgu malzemesi değiliz. Eğer muhalefet olmazsa meclisi toplayacak çoğunluğa ulaşmaları mümkün değil.

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Deniz Dalgıç: Mudanya’yı Turizmle Kalkındıracağız

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mudanya Belediye Başkan Adayı Deniz Dalgıç, Mudanya’nın doğa…