Home GÜNCEL     İKİ YAKA EL ELE

    İKİ YAKA EL ELE

- Guncellenme Tarihi: 5 Ocak 2016 00:32
13 min read
    İKİ YAKA EL ELE için yorumlar kapalı
0

 T.C başbakanlık yurtdışı Türkler ve akraba topluluğunun 09.12.2015 tarih ve 5766 sayılı olur yazıları ile derneğimizce iki yaka el ele projesini kazanmış bulunmaktadır.

 

Derneğimiz yerel ve ulusal düzeyde karar süreçlerine katılımlarını arttırmak ve birbirileriyle iletişim ve işbirliği kurmalarını teşvik etmektir. Yerelde yaşayan mübadillerin-kültür sanat ve folklorik değerlerini korumak yaşatmak-yakın tarihimizi ve mübadeleyi geride bıraktıkları insanlık mirası olan kültür varlıklarının korunması amacıyla genel bir bilinç oluşturmaktır.

 

Bu vesile ile projemizin olur yazıları ile beraber faaliyetlerine geçmiş bir proje ekibinin oluşturulmasını sağlayarak proje boyunca her kişinin rolleri ve sorumlulukları belirlenmiştir.

 

Bu etkinlikte resim sergisinde kullanılacak olan Selanik resimlerin kimlerde oldukları belirlenecek ve Enverler yönetimine göre her kişiden alınan resimlere kod verilerek teslim alınmıştır.

 

 

 

Belirlenmiş olan resimler 5 mm lik forez baskı haline getirilmiş sergilenmeye hazır hale gelmesi sağlanmıştır.

30 adet kapı-pencere-tavan lardaki tahtaları kesip zımparalayıp üzerlerine kilit-anahtar ve resimlerlerin yapılması için çalışmalar başladık.

 

Yunanistan Selanik te yapılacak olan sergi için proje ekibinden 2 kişi Selanik’e gidip t.c Selanik başkonsolosluğunu ziyaret ederek gerekli hazırlıklar yapılmıştır. Selanik başkonsolosumuz Sayın Orhan yalman Okan Bey bize kendi tahsis olan arabasını ve bir yetkili vererek selanikte açacağımız sergi ve konser için yer aramaya başladık en sonunda 5 yıldızlı Grand hotel palace de karar kılınarak sözleşme yapılarak sergi günümüzü beklemeye başladık.

Müzik grubumuz bursa büyük şehir belediyesine ait 15 kişilik çalgıcı mektebi orkestrasının üyelerine valilikçe meclis kararı olmadan verilemeyeceğini öğrendiğimizde derneğimiz olarak gerekli kişi ve kurumlardan destek alarak daha önce temas kurduğumuz İstanbul da konser veren buzuki sanatçısı ORHAN OSMAN nın grubu olan Selanik orkestrası İlyas ın telefon görüşmeleri olumlu çıkınca 5 kişilik ekiple Türkçe-yunanca konser vermesini sağladık ve gerek türk misafirlerimiz gerekse yunan dostlarımızla beraber çokta beğeni kazandı.

 

 

 

Sergimiz ve konserimizin tarihleri belli olduktan sonra belirlenen tarihte bursa Büyükşehir in bize tahsis ettiği 45 kişilik otobüsle 17 Aralık 2015 tarihinde ekibimiz ile gece saat 24.00 de yola çıktık.

 

Güzel bir yolculuktan sonra 18 aralık 2015 tarihinde Selanik Grand hotel palace de saat gündüz 10.00 gibi hotelimize geldik.ve konuklarımızı hotele yerleştirildikten sonra  yönetim kurulu başkanı ve 3 kişil ekibi ile Selanik konsolosluğunu ziyaret ederek bursa dan dan getirdiğimiz hediyeleri takdim ettik.o gün de yaşanan olumsuz olaylar bizleri üzdüğü gibi konsoloslukta çalışan personelinde üzüldüğünü gördük azda olsa tereddüde kapıldık ama konsolosumuzun sayesinde bizlere olumlu yanıtlar vererek  bir gün sonra açılacak serginin ve konserimizin olumlu geceçeğini ve onlarda bir moral olacağının teminatını verdi sonrasında o akşam bizlerde selanikte bulunan İstanbul dan dan giden Rumlar ve mübadil olarak giden Rumlarla telefon görüşmesi yaparak akşam leyin onlarla yemek yedik olayları anlattık onların da bu konuda üzüntülerini belirterek bizler bir benze olsun rahatlattı vasilis-saki-kosma –vula onlarda diğer arkadaşlarına telefon ederek katılımlarını sağladı bizler de bunu konser ve sergi açılışında gördük

 

 

 

 

 

19 Aralık 2015 tarihinde saat 18.00 de kokteylimiz başladı değerli konuklarımız geldi hotel ın kokteyl salonunda sıcak bir karşılama hoş sohbet ve karşılıklı mübadil duygular yaşandı. Bizler de memnun olduk bu projenin mali desteğinin t.c başbakanlık yurtdışı Türkler ve akraba topluluğu başkanlığının verdiğini Selanik başkonsolosumuzun

Etkinliğinde ve derneğimizce gerçekleştirildiğini gerek konuşmalarımızda gerekse birebir görüşmelerimizde dile getirdik.

 

Kokteyl bitiminden sonra başkonsolos ve yunanlı dostlarımız ve bizler ile beraber sergimizin açılışı yaparak bütün ekip sergimizi gezdi ve resimler hakkında bilgi aldı gerek tahta işlemeli eserlere ve gerekse poster Selanik eski resimlerine 1900 yılların Selanik resimlerine ayrı ilgi duydu mübadil Rumların gözlerinden yaşla gelerek tarihsel bir tablo yaşandı bizlerde bundan çok mutlu olduk çünkü iki yaka el ele ile beraber mübadil paylaşımlarını yapmış olduk derneğimizce istenen buydu bunu başardığımıza inanıyoruz.

Sergimizden sonra saat 20.30 gösterdiğinde ilk önce dernek başkanı Hüseyin Türker konuşmasını yaparak misafirlere serginin ve konser etkinliğini anlamını dile getirdi başkonsolos çalışanlarından bir bayanın Türkçe, yunanca çevirisi çok hoş oldu yunanlı dostlar da bundan memnun kaldı sonra söz sırası başkonsolosumuza geldi güzel bir konuşma ile mübadeleyi anlattı çok alkış aldı konuşmalar bitince konsolumuza gecenin anlam ve önemini yaptığı hizmetlerinden dolayı derneğimizce bir plaket verildi bursa Büyükşehir belediyesi tarafından gönderilen bursa mıza ait çini vazolar ve hediyeler takdim edildi. Daha önce projelerimizde bizlerle beraber olan kardeş derneğimiz neu modania deniz kültür derneğinede hediyelerini takdım ettik onlarda çok memnun oldu.

Saat 21.00 sıralarında başlayan konserimiz yunanca ve Türkçe parçalr ile sahnede iki yakanın dostlarının beraber oynamaları görmeye değerdi güzel konser sonunda iki taraf mübadilerin gözleri yaşlı olarak salondan ayrıldı herkez çok duygulandı ağladı birbirilerine sarıldı adres telefon ve sosyal medya haberlerini birbirlerine ileterek konser son buldu konser sırasında dernek başkanımız ve başkonsolosumuzla bereber yunanlı mübadillerinin noel bayramlarını kutluyarak büyük bir alkış aldık buda bizleri memnun etti çünkü 1923 den önce mübadele olmadon önce beraber bayramlarımızı kutluyorduk bizde mübadil torunları olarak bunu başarmış olduk mübadil yollarında şehit düşen mübdillerimizin ruhları şaad olsun diyoruz.

 Konserimiz son bularak herkez salondan mutlu şekilde ayrıldı. Bizim sergimiz birgün sonra 20 Aralık 2015 tarihinde sergimiz sabah 8.00 den akşam 20.00 kadar açık kaldı hotele gelen misafirler sergimizi gezdiler ve çok mutlu oldular sonra akşam geç vakitlerde sergimizi toplayıp 21 Aralık 2015 tarihinde bursa ya yola çıkmak üzere 12.00 gibi hotelden ayrıldık.

 Sergimizin bitiminden sonra resimler ve ahşap boyalı tahtaları Mudanya ya getirerek ve sergilemek üzere yerel yönetimlerle tekrar gösterilen bir yere taşıdık böylece turist olarak Mudanya ilçemize gelecek olan turistlere misafirlere ve yerel halka da bu ref029d616-60f2-443c-8601-ab82d6b5e8a9 f029d616-60f2-443c-8601-ab82d6b5e8a9simleri görme imkânlarının olacağı bir sergi düşünüyoruz ilk teklifi bursa büyük şehirde aldın kısa zamanda bursa da iki yaka el ele sergisini açmak üzere çalışmalara başladık bu projenin başarılı olmasında gerek yerel basının gerekse ulusal basının selanikte ki basının faydası oldu Türkiyemizin bursa mısın Mudanya miza gelecek turistlerin ilgisini çekeceğine canı gönülden inanıyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Gürsu İpek Yolu Mahallesi’ne Yeni Spor Tesisi

Gürsu Belediyesi, her mahalleye bir spor tesisi vizyonu ile yaptığı yatırımlar kapsamında …