Home EKONOMİ “İNŞAAT MALZEMELERİ TALEBİ, ÜRETİMİN ÜZERİNDE”

“İNŞAAT MALZEMELERİ TALEBİ, ÜRETİMİN ÜZERİNDE”

- Guncellenme Tarihi: 26 Kasım 2015 12:39
7 min read
“İNŞAAT MALZEMELERİ TALEBİ, ÜRETİMİN ÜZERİNDE” için yorumlar kapalı
0

SEÇİMİN ARDINDAN ORTAYA ÇIKAN TEK BAŞINA HÜKÜMET TABLOSU, PEK ÇOK SEKTÖRDE OLDUĞU GİBİ İNŞAAT MALZEMELERİ SEKTÖRÜNDE DE KAYGILARI GİDERMEYE YETTİ. FİRMALARDA SİPARİŞLER ARTTI, PİYASALAR HAREKETLENDİ.

Piyasalardaki durgunluk neredeyse sona ererken sektördeki gelişmeleri ve gerçekleştirdikleri çalışmaları Müslümoğlu inşaat taahhüt firması ortaklarından Erol Türkyılmaz ile konuştuk

BURSA SÖYLEM: Öncelikle firmanızı tanıyalım. Müslümoğlu İnşaat ve Taahhüt LTD ŞTİ olarak hangi alanlarda hizmet veriyorsunuz?

EROL TÜRKYILMAZ: İnşaat sektöründe çalışıyoruz. 13 yıldır bu işin içindeyiz. Şirkette bacanağım ve abisi ile beraber üç ortak olarak faaliyet gösteriyoruz. Beraber şirketi yürütme çalışıyoruz. Onların bir firması daha var, Müslümoğulları Dekorasyon İnş. isminde. Biz iki firmayı birleştirerek Müslümoğlu Grup haline getirdik.

Bursa’da yapı sektöründe inşaat malzemesi satan firmaların yüzde doksanına tedarikçiyiz. Üretim tesisimiz var. Günlük yaklaşık beş bin torba kireç üretiyoruz. Sönmüş kireç ana ürünümüz.

BS: Kaç firmaya tedarik sağlıyorsunuz? Kaç bayiniz var?

ET: Bursa’da yüz elli bayimiz var.

BS: Kireç dışında hangi ürünlerin satışını yapıyorsunuz?

ET: Ana kalemimiz kireç. Bunun dışında demir, çimento, hazır beton. Aynı zamanda Baumit Yapı Kimyasalları’nın bayiliği, Atışkan Alçı bayiliği, Bianca, Filli Boya bayiliği var. Alçıpan, dekorasyon ürünleri ile Ytong da ürünlerimiz dahilinde. Genel olarak kim ne satıyorsa bizde de var.

BS: İnce ürünler de kaba ürünler de var anlaşılan.

ET: Evet, Bursa Beton, Bursa Çimento, İçdaş Demir Çelik, Karabük Demir Çelik, İzole Kiremit, Barkisan Kireç, Tuğla, kum bayiliklerimiz de var.

BS: Talep hangisinde yoğun?

ET: Bursa Beton, Karabük Demiri, Atışkan alçı  yoğun olarak tercih ediliyor.

BS: Sektör ne durumda? İki seçim arasında meydana gelen durgunluk aşıldı mı?

ET: Biraz durgunluk yaşadık. İnsanlar belirsizlik nedeniyle işe başlamıyordu. Biz yapı malzemeleri üzerine ve depoculara satış yaptığımız için birebir etkilenmiyoruz.

Ürettiğimiz kirecin dört, beş araba kadarı ertesi güne sarkıyor. Yetişmiyor. Bursa Beton’dan bir hafta sonrasına sipariş alabiliyoruz. Bu gün beton dökeceğim deseniz alamazsınız, çünkü üretim yetişmiyor. Bu da sektörün iyi durumda olduğuna işarettir.

BS: Planlanan kentsel dönüşüm uygulamalarının sektöre ne gibi etkisi oluyor?

ET: Daha önce gerçekleşen TOKİ çalışmalarında sıkıntılar yaşandı. Özellikle ödeme safhasında olumsuzluklar oluyor. Bu da sektörü etkiliyor. Doğanbey’de de, stadyum inşaatında da benzer şeyler yaşandı.

BS: Sonuçta kamu sermayesi, devlet. Nasıl sıkıntı ortaya çıkıyor ki?

ET: Firmalar tarafından iflas erteleme verilirse hiçbir şey yapamıyoruz. Erteleme veriyor, devletin güvencesi altına giriyor, biz de bir şey yapamıyoruz. Yeni TOKİ çalışmaları da sektörde birkaç kişiyi götürür. Kişi –ben bu işi alayım yürüyeyim, nakdimi döndüreyim- diye düşünüyor. Yürürken ayağı takılırsa düşüp gidiyor.

BS: Tıkanıklık ortaya çıkmaz mı bu şekilde?

ET: Çıkacak. TOKİ faaliyetleri başlar, devam eder yarısını geçtikten sonra sıkıntılar başlar. Batacağınız söylentisi çıkarsa tamam. Adınız çıkacağına canınız çıksın.

BS: Bundan sonraki dönemi nasıl değerlendiriyorsunuz?

ET: İnşaat sektörü bütün sektörlere bağlıdır. İnşaat biterse ekonomi çökmüş demektir. Şu dönem sektör iyi gidiyor. Başta belirttiğimiz beton ve kireç yetişmemesi bunlara örnek. Seçimlerden sonra ortaya çıkan tek başına hükümet tablosu da sektöre güven verdi. Geleceği de iyi görüyoruz.

MÜSLÜMOĞLU

 

MÜSLÜMOĞLU2

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Başkan Aydın Koltuğunu Çocuklara Bıraktı

Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayıs…