Home GÜNCEL NİLÜFER’DE KADINA ŞİDDETE KARŞI GÜÇLÜ “HAYIR”

NİLÜFER’DE KADINA ŞİDDETE KARŞI GÜÇLÜ “HAYIR”

- Guncellenme Tarihi: 24 Kasım 2015 13:00
17 min read
NİLÜFER’DE KADINA ŞİDDETE KARŞI GÜÇLÜ “HAYIR” için yorumlar kapalı
0

 

Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi  “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” kapsamında 16 gün boyunca farkındalığı artıracak ve bilinçlenmeyi sağlayacak etkinlikler düzenleyecek. 25 Kasım günü yürüyüşle başlayacak etkinliklerde erkek şiddetinin son bulması çağrısında bulunulacak.

Şiddetin her biçimine karşı koyan bir anlayış ile çalışmalarını yürüten, özellikle kadınlara karşı her zaman pozitif ayrımcılık uygulayan Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi ile birlikte  “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü”nde konuya dikkate çekecek, farkındalık yaratacak etkinlikler düzenleyecek.

NİLÜFER (1)

Etkinliklerle ilgili Nilüfer Belediyesi Halk Evi’nde basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına Nilüfer Belediye Meclis Üyeleri, Nilüfer’deki kadın dernekleri temsilcileri, Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri ve basın mensupları katıldı.

Toplantının açılışını yapan Nilüfer Belediye  Başkanı Mustafa Bozbey, “Nilüfer Belediyesi olarak, şiddetin her biçimine karşı koyan bir anlayış ile çalışmalarımızı yürütüyoruz. Kadına karşı yapılan şiddetle mücadelede söylenecek ne varsa, ne politika üretilecekse, bunların tümünü burada sizlere aktaracak olan kadın arkadaşlarımızdır. Dün de bugün de ve bundan  sonra da söz onlarındır” diyerek sözü kadınlara bıraktı.

Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi’nin “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” kapsamında düzenleyeceği etkinlikler ve amacı hakkında toplantıyı  Nilüfer Belediye Meclisi Katılımcılık ve Eşitlik Komisyonu Üyesi Avukat Nilgün Berk, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Bukle Erman, Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Seden Bozbey ve Kent Konseyi Genel Sekreteri Elvan Atay yaptı.

Nilüfer Belediye Meclisi Katılımcılık ve Eşitlik Komisyonu Üyesi Avukat Nilgün Berk, Türkiye’de kadına yönelik şiddete ilişkin vahim tabloya dikkat çekti. Bakanlık verilerine göre 2014 yılında Türkiye’de 250 kadının öldürüldüğünü belirten Berk, 2015 yılının ilk 10 ayında da 239 kadının şiddet kurbanı olduğunu belirtti. Kadına şiddete karşı Türkiye’de hükümet politikalarının  yetersizliğine vurgu yapan Nilgün Berk, “25 Kasım’da Kadına ve Kız Çocuklarına Karşı Şiddetle Mücadele Günü’nde sokaklarda olmak, bağırmak, haykırmak gerekir” diyerek herkesi yürüyüşe ve diğer etkinliklere davet etti.

“Şiddete karşı gücümüzü birleştirelim”

Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Bukle Erman da günümüzde halen kadınlara sadece kadın olmaktan dolayı şiddete uygulandığını belirterek şöyle konuştu;  “Biz biliyoruz ve inanıyoruz ki bu şiddeti el birliği ile durdurmak mümkün. Yeter ki şiddete karşı gücümüzü, sesimizi birleştirelim. Yeter ki kadınlara karşı uygulanan her türlü ayrımcılığa ‘dur’ diyelim. Kadına insan olmaktan öte yapıştırılan tüm etiketleri reddedelim. Bu hepimiz için, insan olmaktan kaynaklanan temel bir görev” dedi.

Nilüfer Belediyesi olarak kadınlar için pozitif ayrımcılık uyguladıklarını belirten Bukle Erman  “Bütçe çalışmalarından başlayarak, hizmet ve yatırımların planlanmasından uygulamasına kadar her aşamasında, kadınların söz sahibi olmasını sağlıyoruz. Attığımız her adımda eşitlik politikamızın gereklerini yerine getiriyoruz. Sığınma evimizde kalan kadınların hayata yeniden ama daha güçlü bir şekilde katılmalarına yardımcı olurken, kadın ve çocuk merkezlerimizle kadınların eğitimine katkı sağlıyor, ekonomik özgürlüklerini elde etmelerine destek veriyoruz. Kadın derneklerini güçlendirmek de öncelikli hedeflerimiz arasında” diye konuştu.  Nilüfer Belediyesi’nin tüm bunların yanında bilinçlendirme ve farkındalık yaratma çalışmalarını da sürdürdüğünü belirten Erman şöyle devam etti: “Nilüfer’deki ortaokul ve liselerde başlattığımız toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddet eğitimlerini 2016 yılında Bursa’daki tüm okullara yayacağız. Kadına yönelik şiddet sürekli bir mücadele ve kararlılık gerektirir. Nilüfer Belediyesi şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da bu mücadelede kadınların yanında, kadın bakış açısı ile çalışmalarına devam edecektir.”

 

Bağır Herkes Duysun Erkek Şiddeti Son Bulsun

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 16 gün boyunca devam edecek etkinlikler hakkında detaylı bilgiyi Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Seden Bozbey verdi.

Seden Bozbey, Birleşmiş Milletler’in, kadına karşı şiddete son vermek için tüm dünyayı bir araya getirmeyi hedeflediğini ve “Kadına Karşı Şiddeti Durdurmak İçin Birleşin Kampanyası” başlattığını belirtti. BM’nin bütün devletleri, kuruluşları, sivil toplum örgütlerini ve tüm insanları, 25 Kasım – 10 Aralık tarihleri arasında 16 gün boyunca çeşitli etkinlikler için bir araya gelerek, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetle mücadeleye davet ettiğini hatırlatan Seden Bozbey  “Uzun yıllardır kadına yönelik çalışmalar yapan bir belediye olarak, biz de bu kampanyaya destek veriyoruz. Turuncu zemin üzerine mor renk ile  “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele Günü” kapsamında, “Bağır Herkes Duysun Erkek Şiddeti Son Bulsun” sloganıyla yola çıktık” dedi.

“Her türlü şiddete dur diyelim”

Seden Bozbey Nilüfer Belediyesi hizmet binalarında, sosyal medyada, web sayfasında, muhtarlıklarda  Fatih Sultan Mehmet Bulvarı ve Görükle’de bulunan işyerlerinde, bilbordlarda, LED ekranlarda bu kampanyanın yer alacağını kaydederek “Etkinliklerimiz çerçevesinde, Nilüfer Belediyesi Kadın Koromuz besteledikleri  Kadına Karşı Şiddet marşını pazar yerlerimizde 80  kişilik bir ekip ile söyleyecekler. Farkındalığı artırmak için, 16 gün boyunca kadın dernekleri başta olmak üzere kadına yönelik şiddete karşı dur demek ve toplumsal cinsiyet eşitliği için eğitimlerimizi vermeye devam edeceğiz” dedi.

Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Seden Bozbey,  25 Kasım günü saat 13:00’te, Nilüfer Kent Konseyi  önünden Halk Evi’ne “Bağır Herkes Duysun Erkek Şiddeti Son Bulsun” sloganıyla yürüyüş düzenleneceğini belirtti. 10 Aralık’a kadar devam edecek etkinlikler kapsamında 29 Kasım günü VosGaraj 16 ve BurVosDer’in  araçlarını bayraklar ile donatıp Nilüfer’de konvoy yaparak kadına yönelik şiddete dikkat çekeceğini  de belirten Seden Bozbey,  “Etkinliklerimize, tüm kadınları bir olmak, şiddete dur demek için bekliyoruz. Gelin 25 Kasım’dan başlayarak 16 gün boyunca hiç durmadan her türlü şiddete dur diyelim. Ülkemizde ve dünyanın her yerinde kadına yönelik şiddeti azaltmak için bize katılın hep beraber sesimizi çoğaltalım, harekete geçelim. Balkonlarımızı, işyerlerimizi turuncu ve mor renkler ile donatalım. Dünyayı turuncuya  boyayalım ki, kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddet son bulsun” diyerek herkesi etkinliklere katılmaya çağırdı.

 

“Lütfen gölge etmeyin, ilerleyelim beyler”

Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Elvan Atay da kadına yönelik şiddete ilişkin çarpıcı rakamlara vurgu yaptı. Kent Konseyi olarak kadının güçlendirilmesine yönelik çalışma ve eğitimleri sürdürdüklerini belirten Atay “Ama işte, yine de geldiğimiz nokta belli. Dünya Ekonomik Forumu’nun Toplumsal Cinsiyet Raporu’na göre 2007 yılında 121. sıradayken, 2014’te 125 ve şimdi 145 ülke arasında 130. sıradayız. Neyse ki bizim gerimizde de birkaç ülke var. Bu ülkelere bakıyoruz; Yemen, Pakistan, Suriye” diyerek Türkiye’nin kadına şiddet konusunda içinde bulunduğu vahim tabloya dikkat çekti.

Basın mensuplarına da çağrıda bulunan Atay  “Kadın bedenini tahakküm altında tutmak isteyenlerin yanında olmayın. Biz kadınlar bizlere dayatılan kadın düşmanı politikaları, gericiliği, şiddeti ve savaşı kabul etmiyoruz.  Lütfen siz de duyarlı olun. Lütfen haberlerinizi yazarken empati kurun. Hükümetin açıklamaları nasıl arttırıyorsa şiddeti, sizin kullandığınız dil de bu şiddetin toplum nezdinde onay almasını sağlıyor çünkü. Medya’nın diliyle biz;

öldürüldüğümüzde “aldatan”  taciz edildiğimizde “kışkırtan”işten atıldığımızda “dekolteli” konuştuğumuzda, güldüğümüzde “iffetsiz” oluyoruz” dedi.

Kadınların sadece en temel hak olan yaşama hakkını ve eşitliği istediklerini söyleyen Atay şöyle devam etti:  “Kadınların top yekûn kendilerine biçilen rollere itiraz etmesi gerekiyor. Artık bunu biliyoruz. Cinsiyet eşitliği yoksulluğu azaltmanın, sürdürülebilir bir kalkınma yaratmanın temelidir. Artık bunu biliyoruz. Bu yüzden, bu yıl bizim çağrımız ve tüm çalışmalarımız; ilerlemeye, eşitliğe, özgürlüğe, barışa, farklılıklar karşısında hoşgörüye ve demokrasiye yönelik olacak. Lütfen gölge etmeyin, ilerleyelim beyler.”

 

 

 

 

 

 

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanlarından Selçuk Türkoğlu’na Anlamlı Destek

Bursa’da milliyetçi oyların adresi olarak gösterilen Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selç…