Home EKONOMİ İŞ ADAMLARINA BİLANÇO OKURYAZARLIĞI ANLATILDI

İŞ ADAMLARINA BİLANÇO OKURYAZARLIĞI ANLATILDI

- Guncellenme Tarihi: 12 Kasım 2015 11:40
7 min read
İŞ ADAMLARINA BİLANÇO OKURYAZARLIĞI ANLATILDI için yorumlar kapalı
0

Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BOSİAD), Muhasebeci ve Mali Müşavir Kasım Çapraz’ı ağırladı. Görüşmede, iş dünyası açısından önemli konuların başında gelen bilanço okuryazarlığı ele alındı.

BOSİAD Dernek Merkezi’nde gerçekleştirilen ve Başkan İlker Oral ile Yönetim Kurulu üyelerinin yer aldığı görüşmede konuşan Kasım Çapraz, Finansal İstikrar Komitesi tarafından 2014-2017 yıllarını kapsayan finansal okuryazarlık adı altında bir stratejik eylem planı hazırlandığını söyledi. Bu planın amacını; toplumda finansal okuryazarlık oranını, finansal farkındalığı artırmak, finansal tutum ve davranışları yaygınlaştırmak olarak sıralayan Çapraz, “Bu durumun ekonomiye kazandıracağı çok şeyler var. Bunlardan birincisi, insanların finansal davranarak bir defaya mahsus harcama yapmak yerine birkaç defa para harcamasını sağlamak. Bir diğer önemli konu ise bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde tasarruf oranları maalesef çok düşük. Türkiye’de tasarruf oranı henüz daha yüzde 13 oldu. Fakat yatırım oranımız yüzde 22. Dolayısıyla bu 9 puanlık farkı biz ya doğrudan yabancı sermaye yatırımlarıyla ya da dış borçlanma yöntemi ile karşılıyoruz. Oysa bu durumun bazı sakıncalı tarafları var. Gelen sıcak paranın geri gitmesi mutlaka açık vermemiz anlamına gelmektedir. Dolayısıyla finansal okuryazarlık konusu bir anlamda yatırım-tasarruf dengesini bir araya getirecek de bir çabadır” dedi.

İŞ ADAMI BİLANÇO OKURYAZAR OLMAK ZORUNDA

Bu durumun iş adamlarını ilgilendiren tarafının ise bilanço okuryazarlığı olduğuna dikkati çeken Çapraz, şöyle devam etti:

“Bilanço ve gelir kapısını doğru okuyamayan kişi, işletmesini doğru yönetemez ve başarılı olamaz. Tıpkı bütçesi olmayan aile bireylerinin yaşadığı sıkıntılar gibi. Bilanço okuryazarlığının iş adamlarına neler kazandığına bakacak olursak da; şirketimizin kaynakları doğru ve verimli kullanılıyor mu, şirketimizin borç ödeme kabiliyeti nedir, şirketimize kredi bulabilecek miyiz, şirketimizin işletme sermayesi yeterli mi, değeri artıyor mu, azalıyor mu? Gibi sorgulamaların yapılabilmesini sağlar. Bilanço okuryazarlığını gerekli kılan başka bir önemli hadise de,Yeni Türk Ticaret Yasası yönetim kurullarına devredilemeyecek bazı görev, yetki ve sorumluluklar getirdi. Bunlar daha evvel bizim literatürümüzde yer almayan ve modern işletmecilik kavramları olan sayılan finansal planlama, risk yönetimi, iç kontrol denetim ve muhasebe-finans denetimi. Dolayısıyla bilanço okuryazarlığı;dünya genelinde daha rekabetçi olunması, elektronik ortamda iş yapılması, kurumsallaşma ve profesyonelleşme açısından önemli bir konu. Bunları yerine getirebilmek için iş adamlarınınmutlaka bilanço okuryazar olmaları gerekmektedir. Günümüz koşullarında bilanço okuryazarlık konusunu önemsemeyen şirket yöneticileri, koltuklarında artık rahat oturamayacaklardır.”

BİLANÇO OKURYAZARLIĞI ŞİRKETLERİN KURUMSALLAŞMASI İÇİN ÖNEMLİ

Alınan bilgilerden ötürü Kasım Çapraz’a teşekkür eden BOSİAD Başkanı İlker Oral da, finansal okuryazarlığın, finansal yatırım kültürünün oluşturulması ve toplumun sosyoekonomik gelişimi için stratejik konuların başında geldiğini söyledi. İş adamlarının bilanço okuryazarlığı konusunda daha fazla bilgiye sahip olmalarının da şirketlerin profesyonelleşmesi ve kurumsallaşması açısından büyük önem taşıdığını kaydeden Oral, bu durumun finansal risklerin daha iyi yönetilebilmesini de sağlayacağını ifade etti.

Konuşmaların ardından BOSİAD üyesi iş adamları, merak ettikleri konularla ilgili Kasım Çapraz’a sorularını yönelttiler.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Bayram Tatilinde Hava Yolunda Rekor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bayram tatilini kapsayan 5-14 Nisan tarih…