Home EKONOMİ BUSİAD’DAN İŞ SAĞLIĞI-GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ

BUSİAD’DAN İŞ SAĞLIĞI-GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ

- Guncellenme Tarihi: 26 Ekim 2015 10:48
7 min read
BUSİAD’DAN İŞ SAĞLIĞI-GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ için yorumlar kapalı
0

BUSİAD’ın Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle organize ettiği ve öğrencilerin mesleki ve kişisel gelişimine katkıda bulunmayı amaçlayan seminerlerin yeni dönemi başladı. Uludağ Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünde gerçekleştirilen ve Ümit OSGB’den İş Güvenliği Uzmanı Mehmet Sezer’in konuşmacı olduğu programa; tekstil ve makine mühendisliği bölümü öğrencileri katıldı.

BUSİAD (1)

Sezer, sunumunun başında iş sağlığı ve güvenliği konusunun her şeyin önünde geldiğini ifade ederek, Türkiye’de 6 dakikada bir iş kazasının meydana geldiğini belirtti. Sezer, yine Türkiye’de 3 saatte bir iş kazasına dayalı 1 kişinin sakatlandığını ve 6 saatte bir de 1 kişinin öldüğünü dile getirerek, söz konusu istatistiklerin uzun yıllardır değişmediğini ve bir gelişim kaydedilemediğini söyledi. Öğrencilere seslenen Sezer, “Sizler mezun olduğunuzda ve ilgili alanlarda görev yapmaya başladığınızda belli insanları yönlendiriyor olacaksınız ve sorumluluk alacaksınız. O nedenle iş güvenliği mevzuatını iyi bilmeniz ve iş hayatınızda da ilgili kurallara uymak durumundasınız” diye konuştu. Sezer, anayasa hükümleri çerçevesinde belirlenen iş sağlığı ve güvenliği yükümlülükleri ile ilgili bilgi vererek, bu yükümlülüklerin hem işvereni hem de çalışanı bağladığını hatırlattı. Sezer, iş sağlığı ve güvenliğinin işverenin sorumluğunda olduğuna, çalışanların da belirlenen kurallara uyması gerektiğine değinerek şöyle devam etti: “İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür.  İşveren bu çerçevede; mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar. İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar. Risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır. Çalışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önüne alır. Yeterli bilgi ve talimat verilenler dışındaki çalışanların hayati ve özel tehlike bulunan yerlere girmemesi için gerekli tedbirleri alır. Çalışanlar da, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili aldıkları eğitim ve işverenin bu konudaki talimatları doğrultusunda, kendilerinin ve hareketlerinden veya yaptıkları işten etkilenen diğer çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmemekle yükümlüdür.”

“Kurallara uyulması için örnek olmak şart”

Sezer, iş yeri kazaları ve nedenlerine de değinerek, söz konusu yaralanmaların kazalardan, kazaların güvensiz davranış ve şartlardan, güvensiz davranış ve şartların da insan kusurlarından ve ihmallerden meydana geldiğine dikkat çekti. Küçük yaralanmaların, risklerin ve tehlike bildirimlerinin dikkate alınması durumunda uzuv kayıplı ya da ölümlü daha büyük kazaların önüne geçilebileceğini dile getiren Sezer, “Siz ne kadar hızlı çalışırsanız dikkatinizden o denli taviz verirsiniz. O da size kaza olarak geri döner. Bir iş gereken çalışma süresi kısalırsa risk alırsınız. Artarsa da verimsizlik meydana gelir” diye konuştu. Risk analizinin adımları ve kişisel koruyucu donanımların özellikleri hakkında da bilgi veren Sezer, iş yerinde liderliğin çok önemli olduğunu, kurallara uyulmasını isteyen bir kişinin öncelikle kendisinin örnek olarak ilgili tüm kurallara uyması gerektiğini sözlerine ekledi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Başköy’deki “Dede Helvası” Geleneğinde Helvalar Şifa İçin Yenildi

Nilüfer’e  bağlı Başköy Mahallesi’nde 1926’dan bu yana gerçekleştirilen geleneksel  “Dede …