Home GÜNCEL İçme suyu havzasına “temiz” raporu

İçme suyu havzasına “temiz” raporu

- Guncellenme Tarihi: 10 Temmuz 2015 11:05
8 min read
İçme suyu havzasına “temiz” raporu için yorumlar kapalı
0

Bursa’daki içme suyu havzalarının temizliği Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nce yapılan bilimsel çalışmayla da tescillendi. BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün talebi üzerine, Prof.Dr. Ebubekir Yüksel’in başkanlığındaki bilim heyetinin kapsamlı çalışması sonucunda, Bursa’nın Türkiye’deki büyükşehirler için dünyanın en sağlıklı sularından birini tükettiği bilimsel raporla belgelenmiş oldu.

Çalışmaya ilişkin elde edilen verileri paylaşmak ve söz konusu verilerin derlendiği kitabı takdim etmek üzere BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı’yı ziyaret eden Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Yüksel, gerçekleştirdikleri çalışmanın içeriğine ilişkin bilgilendirmede bulundu. Doğancı ve Nilüfer Barajı’nın da içinde bulunduğu, içme suyu havzasının kirletici unsurlardan uzak tutulması noktasında BUSKİ’nin başarılı çalışmalar sergilediğini belirten Prof. Dr. Yüksel, “Çalışmamız, BUSKİ Genel Müdürlüğümüzden gelen talep üzerine, 24 Aralık 2014 itibarı ile başlatıldı. 19 Ocak 2015 ve 1 Nisan 2015 tarihleri arasında numune alımları gerçekleştirilerek, 20 Nisan 2015 tarihinde sonuçlandırıldı. Bursa ili içme suyu kaynaklarında incelenen EDC ve PPCP kaynaklı mikro kirleticilerin ölçüm sonuçları, dünya literatüründeki diğer çalışmalar göz önüne alınarak değerlendirilmiş ve dünya literatüründe tespit edilen ölçümlerle karşılaştırıldığında söz konusu ölçüm sonuçlarının çok daha düşük konsantrasyonlarda olduğu belirlenmiştir” dedi.

Objektif ve kapsamlı rapor
Çalışmayı 4 aylık süreçte, havzanın içme suyu barajı, kuyu ve su kaynakları gibi 100 ayrı noktasından 4 ayrı zamanda aldıkları su numuneleri üzerinden yaptıklarını dile getiren Prof. Dr. Yüksel, mikro kirletici unsurların neden olduğu sonuçları daha sağlıklı gözlemleyebilmek açısından numune alımının ilaç kullanımının en yoğun olduğu kış ayları ile mevsim geçişlerine bağlı olarak su kalitesindeki değişkenliğin söz konusu olduğu ilkbahara denk getirildiğini vurguladı.
Çalışma kapsamında BUSKİ İçme Suyu Arıtma Tesisleri ve içme suyu kaynaklarında incelenen 28 adet kirleticiden 14’ünde mikro kirleticiye hiç rastlanılmadığı, geri kalan 14’ünde ise dikkate alınmayacak ve önemsenmeyecek değerlerde olduğu belirtildi.
Prof.Dr. Yüksel, Bursa’daki su kullanıcılarının, içme suyunun kalite standartları açısından hem çok üst düzeyde olması hem de ilaç artığı içeren mikro kirleticiler açısından Türkiye’deki büyükşehirler arasında dünyanın en sağlıklı sularından birini tükettiğini de sözlerine ekledi.

Arıtmada dünya standartları
BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı da Bursa’daki içme suyu havzalarının herhangi kirletici bir unsur içermediğinin, bilimsel raporla da kanıtlandığını dile getirdi.
Çalışmayı gerçekleştiren, Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Yüksel’e teşekkür eden Çetinavcı, “İçme suyu havzamızın temiz olduğuna dair ısrarla dile getirdiğimiz iddialarımız, bilimsel bir çalışma ile de kanıtlanmış oldu. Çeşmeden akan suyun gönül rahatlığıyla içilebildiği ender şehirlerin başında gelen Bursa bu özelliğini büyük oranda, içme suyunun arıtılarak kullanıma hazır hale getirilmesinde gösterdiği üst düzey performans nedeniyle BUSKİ’ye borçludur” diye konuştu.
Dobruca İçme Suyu Arıtma Tesisinde kurulu bulunan laboratuvarın, uluslar arası akreditasyona sahip olduğuna dikkat çeken Çetinavcı, arıtma işlemlerinin Dünya Sağlık Örgütü kriterleri ile diğer uluslar arası standartlara uygun çerçevede yapıldığını vurguladı.
Her gün şehrin 30 farklı noktasından alınan numunelerde bakteriyolojik, 100 ayrı noktasından alınan numunelerde ise klor ölçümleri yapıldığına dikkat çeken Çetinavcı, Bursa’nın içme suyunun, BUSKİ’nin yanı sıra, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, ilçe belediyeleri ve bazı meslek odaları tarafından da analiz edildiğini ifade etti.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

NOSAB’dan Eşitlik Politikası

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) tüm çalışanlarına adil ve eşit çalışma ortamını sa…