Home GÜNCEL ‘Yerel medyanın AB ile uyumu’na Londra gözü

‘Yerel medyanın AB ile uyumu’na Londra gözü

- Guncellenme Tarihi: 27 Haziran 2015 14:35
8 min read
‘Yerel medyanın AB ile uyumu’na Londra gözü için yorumlar kapalı
0

Mudanya Gazeteciler Derneği, Sivil Toplum Diyaloğu Medya Hibe Programı kapsamında “Yerel Medyanın AB ile Uyumu” projesi için gittiği İngiltere’nin başkenti Londra’dan döndü. Proje ekibi, ülkedeki yerel medya ve yayıncılığın yanı sıra ünlü İngiliz haber ajansı Reuters ile kraliyet beratı altında çalışan Britanya Yayın Kuruluşu BBC’yi ziyaret etti.

Mudanya Gazeteciler Derneği’nin Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Arasında Sivil Toplum Diyaloğu Hibe Programı’nda Bulgar Gazeteciler Birliği ile ortaklaşan sürdürdüğü “Yerel Medyanın AB ile Uyumu” adlı projenin mesleki faaliyeti için İngiltere’de çeşitli temaslarda bulunuldu. Proje ve izleme ekibinin Birleşik Krallık ülkelerinden İngiltere’nin başkenti Londra’ya yaptığı 4 günlük ziyaretlerde, yerel ve ulusal medya kuruluşlarındaki çalışma ortamları da yerinde incelendi.

AB-TÜRKİYE-İNGİLTERE İLİŞKİLERİ

Londra’da dünya ve Türkiye haberleri ile gündemin nabzını tutan haftalık Avrupa Gazetesi ile bünyesindeki Avrupa Times, Avrupa Haber Ajansı ve Avrupa Radyosu ile Vatan Öz’ün genel yayın yönetmenliğindeki Avrupa Medya’yı ziyaret eden ekip, gazetenin son sayısını ve hazırlık aşamalarını da yerinde inceledi. Haftalık 10 bin adet baskı yapan ve Türk toplumunun sesi olan Avrupa Gazetesi’nin 14 yıldır yayın hayatını sürdürdüğünü belirten Öz, diğer ülkelere oranla İngiltere’de daha bağımsız ve özgür gazetecilik yaptıklarını söyledi. AB-İngiltere ilişkilerinin 3-4 yıldır sorun göstermeye başladığını ifade eden Öz, İngilizlerin Kraliyet sistemine alışık olduklarından dolayı kendi sosyal haklarının AB Brüksel tarafından belirlenmelerini istememelerinden dolayı İngiltere’nin AB’den ayrılmak istediğini, bunun da kraliyete bağlı düşünce kuruluşlarında AB-Türkiye-İngiltere arasındaki ilişkilerin de ele alınarak dillendirilmeye başlandığını kaydetti.  bulten10-mgd-reuters2

“MEDYADA ÖZGÜR SES VAR”

Ziyaretlerde, Türkiye’deki televizyonların Avrupa yayınlarına program hazırlayan ve Londra’da 10 yıldır sektörün içerisinde olan Altan Aktürk ise, dünya başkentinde yapılan gazeteciliğin diğer ülkelere göre daha şanslı olduğunu, görev alanlarının daha özgür olduğunu kaydetti. Londra’da 500 bin Türkçe konuşan insanın varlığına dikkati çeken Umut FM’den DJ Bedirhan ise, 18 yıldır Londra’da yaşadığını belirterek, radyo sunuculuğu ve yöneticiliğini yaptığı bu sektörde 9 yıldır web üzerinden radyo yayıncılığını yaptığını anlattı. Türkiye’de ucuz konular üzerinden reyting sağlanmaya çalıştığını belirten DJ Bedirhan, İngiltere’de gerçek haberlerin yazıldığını, medyasının da hükümetiyle adeta bir takım çalışması içerisinde bulunurken, özgürce mesleklerini yaptıklarına tanık olduklarını söyledi.

 

ULUSAL AJANSLARA ZİYARET

Bu arada Birleşik Krallık’ta kraliyet beratı altında ve devletin parasal desteğiyle çalışan kısa adı BBC olan Britanya Yayın Kuruluşu’nu da ziyaret eden proje ekibi, burada Londra merkezli yayın kuruluşunun canlı yayınlarını ve stüdyolarını da inceledi. BBC’nin yayın ilkeleri arasında yer alan gerçeklik ve doğruluk ile tarafsızlık, bağımsızlık, hesap verme yükümlülüğü ve kamu yararı gibi temel değerlerin nasıl uygulandığını da yerinde gözlemleyen ekip, dünya çapında gazetelere ve uydu yayınlarına yolladığı haber raporları ile tanınan İngiliz haber ajansı Reuters’ı da ziyaret etti.

YEREL MEDYA BİLGİLENDİRİLECEK

Londra ziyaretini değerlendiren Mudanya Gazeteciler Derneği Başkanı Yavuz Gerçekçi, proje ile AB’nin sektöre katkısının ve medya aktörlerinin kariyer gelişimine katkı sunmayı amaçladıklarını belirterek, yazılı, görsel ve sesli medya konusunda AB standartlarını da yerinde gözlemleme imkânı bulduklarını söyledi. Gerçekçi, ağustos ve eylül aylarında Bursa ve ilçelerinde yapılacak yerel medya bilgilendirme günleri ardından gerçekleşecek seminerde anlatılacak Avrupa Birliği ve Türkiye’deki medya uygulamaları ardından katılımcılara sertifika verileceğini kaydetti.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Yıldırım’da İlkokullu Sporcular Ödüllendirildi

Yıldırım Belediyesi, Okul Sporları İlçe Şenlikleri ilkokul kademesinde ilçedeki 39 okuldan…