Home KÖŞE YAZILARI Etkili iletişim

Etkili iletişim

- Guncellenme Tarihi: 17 Ekim 2016 08:01
4 min read
Etkili iletişim için yorumlar kapalı
0

İnsan olarak hepimiz sosyal varlıklarız. Onaylanmak, beğenilmek, sevmek, sevilmek, anlamak, anlaşılmak isteriz.

Kişi kendini sevdiğinde, onayladığında zaten etrafına ışık saçar.

Etkili iletişim ve kaliteli ilişkiler kurmak istiyorsak önce kendimizle iletişimimiz kaliteli olmalıdır.Yani kendimizin ve başkalarının zihin haritasını iyi bilmemiz gerekir. İletişim ne anlattığımızdan çok karşı tarafın ne anladığıdır.

Herkesi kendimiz gibi düşünürken hata yapabiliriz. EMPATİ yaparak onun ne düşündüğünü, ne anladığını bildiğimizde iletişim kazası yaşamayız.NLP’ nin bu konuda güzel bir varsayımı vardır: ‘harita sahanın kendisi değildir.’ Bazen gördüğümüz, anladığımız bir şey, swimsuits gerçeğin kendisi olmayabilir.

Kişilik farklılıkları, zihin haritası ve algılama sistemindeki farklılıklar, temsil sistemleri, meta programları, kültür farklılıkları gibi birçok etken bizi birbirimizden ayırırken bunların neler olduğunu  bilmek iletişimi kaliteli yapar.

Nerede bir iletişim kazası varsa orada çoğunlukla beklenti, yönlendirme, suçlama vardır. Beklenti karşımızdaki kişiyi aşırı gerip, baskı hissettirir.

Yönlendirmeye gelince; küçücük çocuk bile yönlendirilmekten, kontrol altında tutulmaktan hoşlanmaz çünkü insanın özgür iradesi tehdit edilmiş olur. Ayrıca da kişinin özgüveni sarsılır.Suçlama ise, insanların varlığına yapılan tehdittir. Çünkü reddedilme korkusu, kabul görme, onaylanma ihtiyacı, özgüven insanların ortak özellikleridir.

Herkes; varlığının kabul görmesini, onaylanmasını ister ve anladıkları şeyi işitip ve anlamlandırırlar.      Kişileri yargısız, etiketsiz anlayıp, ortak dil ve frekansta iletişim kurunca, uyumlu ve güzel ilişkiler yaşarız.

İnsanlar olumsuz söylemle hemen savunmaya geçerler. Eleştiri yaptığınız insanlar sizden uzaklaşabilirler. Eğitici de olmaz çünkü kimse eleştiriden hoşlanmaz.

İlla eleştirmek gerekiyorsa ifade şekli değiştirilebilir. Bu nedenle ELEŞTİRME YERİNE EŞLEŞTİRME daha uygundur. ‘Sen iyi koşamıyorsun’ yerine ‘sen daha iyi koşabilirsin.’

 Ya da sandviç tekniği kullanılabilir.

Bu teknikte önce olumlu bir ifade, sonra olumsuz söylem, en son da olumlu söylem ile davranışı eleştiririz.

Buna benzer tekniklerle iletişimin kalitesini arttırabiliriz. Bu sayede, İletişimin kalitesi hayatın kalitesini de arttırır.

Load More Related Articles
  • İnanmak, Başarmak ve Özgüven

    İnsan olarak hepimizin hayat başarısı kendine olan güveni, başarıya olan inancı ile doğru …
  • AN’DA YAŞAMAK NEYDİ?

    Hikayeleri severim. Bazen onlarca sayfa ile anlatmak istediğini, tek sayfalık bir hikaye d…
  • GÖKTEN MUTLULUK YAĞSA…

    – Gökten taş yağsa beni bulur, mutluluk yağsa es geçer gider başkasını bulur. Ben za…
Load More By Semra KOZANLI
Load More In KÖŞE YAZILARI
Comments are closed.

Benzer Haberler

İnanmak, Başarmak ve Özgüven

İnsan olarak hepimizin hayat başarısı kendine olan güveni, başarıya olan inancı ile doğru …