Home GÜNCEL MUDANYA’NIN ZEYTİN YASASINA AYKIRI İMARI BÜYÜKŞEHİR MECLİSİNDE..!

MUDANYA’NIN ZEYTİN YASASINA AYKIRI İMARI BÜYÜKŞEHİR MECLİSİNDE..!

- Guncellenme Tarihi: 7 Haziran 2018 16:01
7 min read
MUDANYA’NIN ZEYTİN YASASINA AYKIRI İMARI BÜYÜKŞEHİR MECLİSİNDE..! için yorumlar kapalı
0

Mudanya’da duyarlı bir vatandaş, Mudanya ilçe sınırları içerisinde 28.02.1995 tarihinden itibaren yapılmış olan imar planlarının 3573 sayılı yasaya aykırı bölümlerinin iptali için Bursa Büyükşehir Belediyesine başvurdu. İlgili dilekçe Meclis Kararı ile değerlendirmek üzere İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sevk edildi. Yasaya aykırı yapılan imar planlarının iptali durumunda daire sahiplerinin imar affından yararlanarak mağduriyet yaşamayacağı belirtiliyor. Daha önce Hayri Türkyılmaz, Hasan Aktürk ve Erol Demirhisar ve 53 Meclis Üyesine yargı yolu açılmış, haklarında soruşturma başlatılmıştı.

Mudanya Belediyesince son 3 dönemde karara bağlanan 3573 sayılı kanuna aykırı  imarların Büyükşehir Meclisinde iptal edilip edilmeyeceği merakla bekleniyor. Zira; Büyükşehir Meclisi de iptale yanaşmazsa 2. bir savcılığa suç duyurusu halinde mevcut Bursa Büyükşehir meclis üyelerinin de yargılanması ve ceza alması gündeme gelebilecek. Ali Nur Aktaş’ın başkan koltuğuna oturmasından ve Önder Tanır’ın İmar Komisyon Başkanlığına seçilmesinden sonra en hassas konu olan imarla ilgili tüm kararların ince elenip sık dokunularak alındığı, yasal olmayan hiçbir girişime geçit verilmediği biliniyor. Bu konuda da meclis üyelerinin hassasiyeti bekleniyor.

Büyükşehir meclisinden gayri yasal imarların iptal kararı çıksa dahi Mudanya’da oturan daire sahipleri bu karar sonucunda mağdur olmayacak. Vatandaş mağduriyet yaşamamak için Mudanya Belediyesine başvurarak oturduğu dairenin kayıtlı bulunduğu ada pafta ve parselin hangi tarihte imara açıldığına ait yazılı belge alacak. Eğer imara açılma tarihi 1995 yılından sonra ve tarım,zeytinlik arazisine yapılmış ise; imar affından yararlanmak için yeniden E-Devlet veyahut Bursa İmar ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunacak. Bu afla beraber vatandaşların oturduğu kaçak durumundaki imarlar ve bina yasal hale gelecek.

Yaklaşık iki ay önce İç İşleri Bakanlığı tarafından zeytinlik alanların büyük kısmında konut yapıldığı gerekçesiyle Mudanya Belediyesi’ne yönelik soruşturma başlatılmıştı. Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz 22 Haziran 2017 tarihinde yaptığı basın açıklamasında bir karış alanı dahi imara açmadıklarını belirtmişti Ancak başta Hayri Türkyılmaz, Hasan Aktürk, Erol Demirhisar olmak üzere 53 Meclis Üyesine de soruşturma izni verilmesine karar verilmişti.

İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu, Zeytinciliğin Islahı Hakkındaki Kanun, özel bir kanun olmasına rağmen dikkate alınmadığı, alt ölçekli planlar içerisindeki zeytinlik alanlar %10 alt yapı ve sosyal tesis için kullanılabilir maddesine uyulmayıp zeytinlik alanların büyük kısmında konut yapıldığı, Mudanya Belediyesinin zeytinlik alanlarının arsaya dönüştürülmesi için encümen kararı aldığı, Mudanya Tapu Müdürlüğünün de 612 kadar zeytinlik vasıflı alanda Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün görüşü alınmadan vasıf değişikliği yaparak arsaya çevirdiği ve Mudanya Belediyesince 51 parsele konut izni ruhsatı verildiği, mahkeme kararlarının hiçe sayıldığı gerekçeleriyle Mudanya Belediyesine soruşturma başlatmıştı.

Ayrıca kesilen zeytinlikler ve zeytinliklerin imara açılması Mudanya’nın havasını kirletmeye devam ediyor. Zeytinliklerin havanın nemini aldığı ve havayı temizlendiği kanıtlanmıştı. Yetkililer, yurt dışından ve içinden Mudanya’ya KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) hastalarının yakın tarihte iyileşmek amaçlı Mudanya’ya geldiği ancak şu an gelmediklerini belirtiyor. 12 yıldır nüfusu üç kat artarak 100 bini geçen ilçe nüfusu 10 yıl içinde 300 bini geçeceği öngörülürken zeytinliklerin tamamen yok edileceği hesaplanıyor.

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Obezitenin Çözümü Obezite Cerrahisinden Geçiyor

Nev Esentepe Genel Cerrahi Gastroenteroloji Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Ufuk Arslan, ob…