Home GÜNCEL Yörük Türkmenlerin Güneydoğu çıkarması

Yörük Türkmenlerin Güneydoğu çıkarması

- Guncellenme Tarihi: 26 Nisan 2018 16:43
11 min read
Yörük Türkmenlerin Güneydoğu çıkarması için yorumlar kapalı
0

Türklerin Anadolu’ya girişinin bininci yılını kutlayan Türkiye Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği, Bursa’dan Van’a doğru yola çıktı. Birliğin Başkanı olan Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu ve Bursa Uludağ Yörük Türkmen Dernekleri Federasyonu üyeleri yolculuklarına Bursa’dan başlayarak 20 Nisan’da Adana’ Çukurova’da, 21 Nisan’da Şanlıurfa’da, 22 Nisan’da Ahlât’ta, 23 Nisan’da ise Van’da Türkiye Yörük Türkmen Birliği mensubu Yörük Türkmenleri ile bir araya geldi.

Türklerin Anadolu’ya girişinin bininci yılını kutlayan Yörük Türkmenler, Bursa’dan Van’a doğru yola çıktı. Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu ve Bursa Uludağ Yörük Türkmen Dernekleri Federasyonu üyeleri yolculuklarına Bursa’dan başlayarak 20 Nisan’da Adana Çukurova’da 21 Nisan’da Şanlıurfa’da Güneydoğu ve Karacadağ Yörük Türkmenleri ile bir araya geldi.

“Bu toprakları yurt yapan ecdadın eserlerini görmek için geldik”

22 Nisan tarihinde; Çağrı Bey ve komutasındaki 3 bin atlının Anadolu’ya gelişinin bininci yılını kutlamak amacıyla Bitlis’in Ahlat ilçesine gelen Yörük Türkmenler burada tarihi mekanları gezdi. Ahlat Belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban tarafından karşılanan Yörük Türkmenler, ilk olarak Anadolu’nun Orhun Abideleri olarak nitelendirilen Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı’nı ziyaret etti. Asırlardır ayakta duran ve restorasyon çalışmalarıyla turizme kazandırılan mezar taşlarını dikkatle inceleyen Yörük Türkmenlere, Ahlat Belediye Başkanı Çoban, detaylı bilgi verdi.

Ziyaret sırasında Çoban’a Kur’an-ı Kerim, Türk bayrağı ve keyfiye hediye eden Tatlıoğlu, bin yıl önce bu toprakları yurt yapan ecdadın eserlerini yerinde görmek için Ahlat’a geldiklerini belirterek, “Anadolu’ya Türklerin gelişinin, buraları yurt edinişinin 1000. yılını tarihe iz düşmek maksadıyla edindiğimiz bilgilerle 1000 yıl önce 1018 yılında Çağrı Bey’in 3000 atlısıyla beraber bir öncü kuvvet olarak gelip, Van Gölü’nün etrafına özellikle Ahlat’a yerleştiğini biliyoruz. Biz de 1000 yıl sonra bu toprakları yurt yapan, vatan yapan yerlere gidelim; ecdadımızın eserleriyle karşılaşalım ve oranın yöneticileriyle oranın idarecileriyle orada dedeme hizmet eden hizmetçileriyle oranın insanlarıyla akrabalarımızla kucaklaşmak için Bursa’dan yola çıktık. 22 il temsilcimizle birlikte Ahlat’a geldik. Burada çok güzel karşılandık. Tarihimizi biraz daha derin öğrendik. Sayın belediye başkanımıza da Ahlat tarihini dolu dolu anlattığı için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

“Ahlat Anadolu’nun ilk başkentidir”

Ahlat Belediye Başkanı Çoban ilçenin bütün Türklerin ortak yurdu ve beylik başkenti olduğunu anımsatarak, “Burası Anadolu’da ilk başkent olurken, Büyük Selçuklu Devleti’nin ise son payitahtıdır. Burada farklı bir gizem sizi bin yıl önceki bir zaman dilimiyle buluşturuyor. Burayı yurt yapan âlimler, mütefekkirlerin, zahitlerin, mimarların, hukukçuların yani Seyid Hüseyini Hilati’nin veya Mimar Sinan ile eş değer olan Hürremşah Ahlati’nin şehriyle buluştururken Anadolu’daki Ötüken’i yeniden toplumumuza hatırlatıyoruz. Bu vesileyle güzel tutumlarından dolayı tüm Türkmen Yörük Beylerine teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

“Sizleri kucaklamak için Bursa’dan yola çıktık”

Yörük Türkmenler daha sonra 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlamak için Van Erciş’teki Yörük Türkmenler ile buluştu. İrfan Tatlıoğlu, Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Şirin Yaşar’a Yörük Türkmen boyunluğu olan ‘keyfe’nin yanı sıra Erciş toprağına karıştırılmak üzere Ertuğrul Gazi’nin mezarından getirdiği toprak ve Kur’an-ı Kerim hediye etti.

 

Ardından, tören alanında bir konuşma yapan Tatlıoğlu, Erciş’i kendi evleri, kendi toprakları gibi gördüklerini belirterek, “Anadolu’ya Türklerin gelişinin, buraları yurt edinişinin 1000. yılını tarihe iz düşmek maksadıyla edindiğimiz bilgilerle 1018 yılında Çağrı Bey’in 3 bin atlısıyla beraber bir öncü kuvvet olarak buralara gelip, Van Gölü’nün etrafına, özellikle Erciş ve Ahlat’a yerleştiğini biliyoruz. Bizler de 1000 yıl sonra bu toprakları yurt yapan, vatan yapan yerlere gidelim ve ecdadımızın eserleriyle karşılaşalım dedik. Buraların yöneticileriyle, idarecileriyle, insanlarıyla, akrabalarımızla kucaklaşmak için Bursa’dan yola çıktık. 22 il temsilcimizle birlikte son durağımız olan Erciş’e geldik. Misafirperverliğiniz için ilçe halkına teşekkürlerimizi iletiyoruz’’ dedi.

“Terörün belini burada kırmış bulunmaktayız”

Yörük Türkmenler daha sonra 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlamak için Van Erciş’teki Yörük Türkmenler ile buluştu. 40 yıldır süren terörden Erciş’in yaklaşık 10 yıldır ciddi manada etkilenmiş olduğunu belirten Erciş Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar, son 2-3 yılda Erciş’in geri kazanımının söz konusu olduğunu ifade ederek, “Şu anda Erciş’te huzur ve güven ortamı söz konusu. Terörün belini burada kırmış bulunmaktayız. Asayişi sağladık. Erciş’te Türkmen kültürü hâkim. Biz de bunun devamını sağlamak konusunda çok ciddi kültürel faaliyetler yapıyoruz. Jandarmamızla, adliyemiz ile, emniyetimizle ve en önemlisi halkımızla Erciş’i güvenilir bir yer haline getirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Umarım bir sonraki gelişinizde daha güzel bir Erciş bulacaksınız. Bu faaliyetlerin öneminin farkındayız. Biz de bir heyet oluşturup Bursa’ya bir ziyaret yapmak istiyoruz. Doğu’nun Batıdaki imajı çok kötü. Bu toplumsal kaynaşmayı hep birlikte sağlamalıyız.” şeklinde konuştu.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

İnegöl Artık Bu Merkezden 7/24 İzlenecek

İnegöl Belediyesi’nin hayata geçirdiği İzleme ve Değerlendirme Merkezi açıldı. İlk olarak …