Home GÜNCEL Mete Yarar Zeytin Dalı Harekatını değerlendirdi

Mete Yarar Zeytin Dalı Harekatını değerlendirdi

- Guncellenme Tarihi: 16 Mart 2018 13:11
11 min read
Mete Yarar Zeytin Dalı Harekatını değerlendirdi için yorumlar kapalı
0

Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Suriye’ konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, “15 Temmuz hain darbe girişimi başarılı olsaydı 35 binden fazla terörist Afrin üzerinden ülkemize girecekti. Darbeciler bu teröristlerle kesinlikle mücadele etmeyecekti. Bu durum yaşansaydı Hatay, Gaziantep, Kilis ve daha birçok şehir belki de haritamızda olmayacaktı” dedi.

Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa Bursalıların ilgisi büyük oldu. Salonun tamamen dolduğu konferansın açılış konuşmasını yapan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Güvenlik konusu son dönemde tüm insanların dikkatini çekiyor. Ülkemizin ve halkımızın güvenliği her şeyin önünde yer alıyor. Türkiye 30 yıldır terör belasıyla uğraşıyor. 15 Temmuz darbe girişimiyle birlikte içimizde saklanan teröristler de ayyuka çıkmış oldu. Bu hain darbe girişimi bizleri birleştirerek tek yumruk olmamızı sağladı. Dünya farklı süreçlere giriyor. Soğuk savaş dönemi sona erdi. Şuan Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler ise dünyayı farklı bir sürece taşıyor. Şuan tüm dünya Türkiye’yi izliyor. Ancak dünya ülkeleri kendi işine gelecek şekilde bir algı oluşturuyor. Avrupa’nın neredeyse her ülkesinde terörist yandaşlarının gösteri yaptığını görüyoruz. Müttefik dediğimiz ülkeler bizim yanımızda yer almıyor. Aksine teröristin yanında yer alarak onları bize karşı eğitip, silahlandırıyor. NATO da aynı şekilde hareket ediyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde Türkiye kimsenin desteğine ihtiyaç duymadan kendi planları doğrultusunda yoluna devam ediyor. Tarihte olduğu gibi bu millet yeniden ayağa kalktı” dedi.

“HAREKATIN SONU MUTLAK ZAFER”

Konferansa konuşmacı olarak katılan Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, Afrin’in teröristlerden temizlenmesi için düzenlenen Zeytin Dalı Harekatı’nı değerlendirdi. Zeytin Dalı Harekatı’nın sonunun mutlak zafer olacağını ifade eden Yarar, “Ne kadar süreceği konusunda net bir şey söyleyemesek de Zeytin Dalı Harekatı’nın sonu mutlak zafer. Gerek Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerekse de hükümetin bu konuda ne kadar kararlı olduğunu biliyorum. Bu hedeften dönmek yok” diye konuştu.

“HAREKAT ASLINDA 6 BİN KİLOMETREKARELİK ALANDA YAPILIYOR”

Harekatın yavaş gittiği yönünde söylemler olduğunu dile getiren Yarar, “Afrin bölgesi dağlık alanlardan oluşuyor. Harekat yavaş gibi gözükse de bu aslında arazinin yapısından kaynaklanan bir durum. Teröristler iki metre kalınlığı olan beton tüneller inşa etmişler. Türk Silahlı Kuvvetleri bu tünel ve mevzilerin hepsini tek tek ele geçirip, yok ederek ilerliyor. Bu harekatın yapıldığı alanın büyüklüğü yaklaşık 2 bin kilometrekare, yani İstanbul büyüklüğünde bir alan. Bu bölgenin dağlık ve ağaçlarla kaplı olmasının yanı sıra çok sayıda sivil halkın yaşıyor olması harekatı zor hale getiriyor. Yer altına gizlenmiş olan yüzlerce kilometrelik tüneller var. Bu harekat aslında 2 bin değil 6 bin kilometrekarelik bir alanda yapılıyor. İlk olarak yüzey, daha sonra yerin altı son olarak ise insanların yaşamış olduğu evler kat kat taranarak teröristlerle mücadele ediliyor” dedi.

“DARBE GİRİŞİMİ BAŞARILI OLSAYDI TÜRKİYE’YE SALDIRACAKLARDI”

Teröristlerin inşa ettiği tüneller hakkında da konuşan Yarar, “Dünyanın en büyük savunma hattı Fransızların Almanları durdurmak için oluşturduğu Maginot hattıdır. Bu hattın tünellerinin uzunluğu yaklaşık 100 kilometredir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu harekatta şuana kadar bulduğu tünellerin uzunluğu 100 kilometreyi geçti. Burada dikkat çekmemiz gereken en önemli konu bu tünelleri sadece Türkiye’ye karşı savunma hattı oluşturmak için mi yaptılar. Bu tüneller savunma için yapılmış olamaz. 15 Temmuz darbe girişimi başarılı olsaydı, silahlandırılmış olan 35 bine yakın terörist bu tünellerin olduğu bölgeden Türkiye’ye sıçrayacaktı. Darbeciler de bu teröristlerle mücadele etmeyeceklerdi. Bu durum yaşansaydı muhtemelen Hatay, Gaziantep, Kilis ve daha sonra birçok şehir haritamızda olmayacaktı” dedi.

“BU TERÖRİSTLERE BİRİLERİ SAVAŞ İSTİHKAMINI ÖĞRETMİŞ”

Teröristlere birilerinin savaş istihkamını öğrettiklerini ifade eden Yarar, “Yapmış oldukları tüneller yüzeyi dolaşmıyor. Bu tüneller aşağı doru inip dipten gidiyor. Bu adamlara birileri savaş istihkamını öğretmişler. Beton mevzilerin yapısı ve et kalınlığı bunu gösteriyor. Bu beton tünellerin kalınlığını Türkiye’nin dışarıdan aldığı bombaların beton delme kapasitesine göre yapılmış. Ancak bilmedikleri bir şey vardı. Türkiye son 1,5 yılda kendi beton delici bombalarını yaptı ve bu bombalar 2 metreden daha kalın betonları delebiliyor” dedi.

“BU HAREKATI HAKETTİLER”

Yarar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz neden Afrin’deyiz diye soranlar oluyor. Biz Afrin’e gitmeden Afrin bize geldi. Afrin bize barikatlar döneminde, Beşiktaş’taki bombalı saldırıda, Ankara’da Genel Kurmay Başkanlığı önünde bomba patlatılırken geldi. Amanoslar üzerinden geldi ama hep bize geldi. Biz hiç gitmedik. 15 Temmuz darbe girişimi başarılı olsaydı. Afrin şuanda Hatay’daydı. Niye Afrin’de olduğumuzun cevabı da bu. Onlar bu harekatı hak etti”

“SURİYE’DEN SORUMLU KİŞİ DARBECİ GENERALDİ”

Türkiye’nin operasyon yapmak için geç mi kaldığı yönündeki soruyu cevaplayan Yarar, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nde Suriye’den sorumlu kişi Ömer Halis Demir tarafından öldürülen darbeci General Semih Terzi idi. Türkiye ilk olarak içerideki teröristleri temizledi şimdi ise dışarıdaki teröristleri etkisiz hale getiriyoruz” dedi.

Konferans sonunda Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar’a plaket takdim etti.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

BAREM’de 23 Nisan Coşkusu

Osmangazi Belediyesi Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi (BAREM) bünyesinde eğitim gören engel…