Home FOTO GALERİ Mimar Sinan Meslek Lisesi kız öğrencilerle fark yaratıyor

Mimar Sinan Meslek Lisesi kız öğrencilerle fark yaratıyor

- Guncellenme Tarihi: 24 Ocak 2018 13:36
12 min read
Mimar Sinan Meslek Lisesi kız öğrencilerle fark yaratıyor için yorumlar kapalı
0

Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Metal Teknolojisi Alanında sanayiye nitelikli ara eleman yetiştirirken, 9 kız öğrencisiyle de fark yaratıyor.

 

Bursa bir sanayi şehri ve işsizliğin en az olduğu illerin başında geliyor. Ancak sanayicinin en önemli sıkıntılarından biri nitelikli ara eleman bulamamak. Bu noktada da en önemli görev meslek liselerine düşüyor. Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de, nitelikli ara eleman yetiştirme konusunda verdiği eğitimle önemli bir iş başarıyor. Okulun Metal Teknolojisi Alanı büyük ilgi görüyor. Halen 208 öğrencinin eğitimine devam ettiği bu alandaki öğrencilerden 9’u kız öğrenci.

Okul Müdürü Muzaffer Yilmaz, Metal Teknolojisi Alanının okulun açıldığı 1989 yılından beri sektörün ihtiyaç duyduğu insan gücünü yetiştirmek konusunda gayretli çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Bu alana öğrenci taleplerinin her geçen gün arttığını kaydeden Yılmaz, “2014 yılında yalnızca 22 öğrencinin kayıt yaptırdığı bu alanda, alan öğretmenlerince yapılan yoğun rehberlik ve yönlendirmelerle şimdi 208 öğrenci öğrenim görüyor. Kız öğrenciler de artık bu alana rağbet gösteriyor. Erkek mesleği olarak bilinen metal alanında 9 kız öğrencinin öğrenim görmesi, kızların bu alanda okumaktan mutlu olduklarını ve diğer öğrencilere rol model oluşturduklarının da bir göstergesi. Bu alandan mezun olan öğrenciler sektörde rahatlıkla yüksek ücretlerle iş bulabiliyor. Okul olarak Bursa sanayisine katkılarımız bundan sonra da devam edecek” dedi.

Değişen teknoloji, şartlar ve sektörün ihtiyaçları dolayısıyla okul olarak kendilerini yenilediklerini, kaynakçılık ve çelik konstrüksiyon dallarına ilave olarak bu yıl ısıl işlem dalını da açtıklarını açıklayan Yilmaz, özellikle ısıl işlem dalının açılması ile sektörün ihtiyaç duyduğu bu alandaki açığın kapatılmaya çalışıldığını vurguladı.

İŞ POTANSİYELİ YÜKSEK

Isıl işlem bölümünün Bursa’da sadece kendi okullarında olduğunu anlatan Metal Alanı şefi Feridun Yüzügüldü de şunları söyledi:

“Artık tüm sektörlerde genç kızlar, kadınlar hem mavi hem de beyaz yaka olarak çalışıyorlar. Isıl işlem dalının açılmasıyla iyi bir talep oldu ve 9 kız öğrencimiz şu an bu bölümde eğitim görüyor. Her ne kadar metal ve ısıl işlem sektörü kadınların çalışması için uygun bir alan gibi görülmese de burada önemli olan yaptığınız işi severek yapmak. Kızlarımızın da kendi ayakları üzerinde durması için onlara da bir fırsat verilmesi gerekiyor. Bugün okulumuzda ısıl işlem dalında eğitime başlandığını ve okul sonrası bu alanda iş potansiyelinin yüksek olduğunu tüm öğrencilere, Bursa’ya anlatmalıyız.”

Sanayicilere de seslenen Yüzügüldü, “Sanayicilerimizin özellikle teknik ve mesleki okullara biraz daha yakından bakmalarını istiyoruz. Onların bize vereceği destek çok önemli” diye konuştu.

Öğrenciler ne diyor?

Derya Demir: Ben bölümün ilk öğrencisiyim. Açıkçası buraya şans eseri geldim. Aklımda bu bölümde okumak yoktu ama sonra severek devam ettim. Arkadaşlarım, hocalarım bana çok yardımcı oldular. Daha sonra ısıl işlem bölümünün açılacağı öğrendiğimde denemek istediğimi söyledim. Bu alanda bir başarı elde edebileceğime inanıyorum.

Burcu Balkan: Bu benim bölümdeki ilk yılım, önümde iki sene daha var. Aslında bu bölümde okumak aklımda yoktu, fakat ısıl işlem dalının açılacağını öğrendiğimde bu bölümü tercih ettim. Şu anda biraz zor gelse de başarabileceğime inanıyorum. Ayrıca babamın mesleğinde eğitim görmek bana gurur veriyor.

Sude Karatay: Herkesin seçtiği bölümlerin dışında bir bölüm okumak istedim. Türkiye’de sadece 2-3 lisede olan bu bölümde başarılı olacağıma inanıyorum. Her ne kadar ısıl işlem erkeklerin yapacağı bir iş gibi görülse de, kızlar da artık her işi başarıyla yapıyor.

Sudenur Civcivoğlu: Bölüm tercihimde bilinçli olarak sadece metali seçtim. Tabii işimiz metal ve ateşle alakalı. İlk başta tereddüt yaşadımsa da zamanla alıştım ve heyecan duymaya başladım. Bu işi kızların da yapabileceğini göstererek, bu yöndeki önyargılarını yıkıyoruz. Bursa bu alanda ciddi bir sanayiye sahip. Geleceğimin açık olduğuna inanıyorum.

Gülyeter Kazikova: Ben Ahıska Türküyüm, Azerbaycan’dan geldim. Bu bölümü isteyerek tercih ettim. Kızlar için bölümde okumanın, bu işi yapmanın zor olduğuna dair genel bir kanı olsa da ben işimi severek yapıyorum. Üniversite eğitimime de devam etmek ve kendimi geliştirmek istiyorum.

​​

 

Nermin Işıkova: Azerbaycan’dan geldim, ben de Ahıska Türküyüm. Okula başladığımdan beri bu bölümde okumak ilk tercihim oldu. Her ne kadar ateşle, metalle uğraşmak insanlarda çekince uyandırsa da benim hoşuma gidiyor. Eğitimime yurtdışında devam etmek istiyorum. Biz özellikle Bursa iş kadınlarından destek bekliyoruz. Burada olduğumuzu bilmelerini istiyoruz. Staj dönemimizde bize destek olmalarını, okuldan sonra iş hayatına atılırken bizim yanımızda olmalarını bekliyoruz. Bize sahip çıkmalarını istiyoruz.

İrem Akyel: Ben bölümü çok da isteyerek tercih etmedim, fakat zaman içerisinde ısındım, öğretmenlerim ve arkadaşlarım bana çok yardımcı oldular. Ve yeri geliyor erkek arkadaşlarımızdan daha iyi puan alıyoruz. Teknik çizim de yapıyoruz. Kendimi geliştirmek istiyorum.

Gamze Cennet: İki yıldır bu bölümde okumayı istiyordum. 9.sınıfta teneffüslerim hep burada geçiyordu, arkadaşlarımın yaptıklarına bakıyordum. Yapı olarak, erkek işleri diye adlandırılan zor işleri yapmayı seven bir insanım. Kadınların da erkeklerin yaptığı her işi yapabileceğine inanıyorum.

Atiye İlksoy: Bu alanı isteyerek tercih ettim. Hocalarımız çok iyi, bize her konuda çok yardımcı oluyorlar. Her ne kadar başlangıçta yapamayacağımı düşünsem de zamanla kendime güvenim geldi. Önümüzde iki yıl var, kendimi daha da geliştireceğim.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

KFA Fuarcılık Dünya Savunma Sanayisini IDEF’te Buluşturacak

IDEF’25 17’nci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, T.C…