Home EKONOMİ MUDANYA BELEDİYESİNDE BİLİŞİM VURGUNU

MUDANYA BELEDİYESİNDE BİLİŞİM VURGUNU

- Guncellenme Tarihi: 18 Ocak 2018 14:36
16 min read
MUDANYA BELEDİYESİNDE BİLİŞİM VURGUNU için yorumlar kapalı
0

MUDANYA BELEDİYESİNDE BİLİŞİM VURGUNU

Şehir Gazetesi’nin Mudanya Belediyesinin hukuk – avukatlık giderleri hakkında yaptığı haber içeriği oldukça enteresan ve dudak uçuklatacak rakamlarla dolu…

CHP milletvekili Avukat Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve iki ortağının Mudanya Belediyesine yaptıkları avukatlık hizmetinin bedelinin bir yılda 400 bin TL’ye yakın olduğu görülüyor. Bahse konu haberin detayını haberimizin sonunda okuyabilirsiniz.

Tabii ki Mudanya Belediyesinin astronomik yandaş ödemeleri avukatlarla sınırlı kalmıyor. Gazetemize Mudanya’yı seven ve Mudanya’nın haklarını koruyan okuyucularımız aracılığı ile gönderilen belgeler inanılır gibi değil… CHP’nin geçmiş dönem Bursa il başkanı Şadi Özdemir’e ait olduğu bilinen ve daha önce de hakkında bir çok spekülatif haberler çıkan Litera Bilişim Teknolojileri Firması ile Mudanya Belediyesinin çalıştığı bilinen bir konu… Bursa Büyükşehir Belediyesinden aynı firmanın yüksek bedellerle aldığı ihaleler daha önce gündeme gelmişti.

Litera yine sahnede…

2015 yılında Litera firmasının hak ediş tutarının 927 bin 500 TL olduğu belediyenin evrakından tespit ediliyor. 2016 yılında ise rakam 1 milyon 484 bin TL’ye çıkıyor. Bu ödemenin tümü bilişim hizmetleri ve teknolojileri ile ilgili olmasına rağmen yine aynı yıl içinde bilgi işlem hizmetleri için yapılan alımların bedeli 709 bin 544 TL oldu.

Mudanya Belediyesi bu konuda yerli esnafı tercih etmek yerine farklı farklı firmalardan alım yaptı, yani Mudanya’nın esnafı yine düşünülmedi.

Kartuş – tonere 170 bin Lira  

2016 yılı bilgiişlem hizmetleri ve malzemeleri alımları incelendiğinde de enteresan bilgi ve rakamlara ulaşıldı. Belediyenin sadece kartuş ve toner dolum alım ücreti olarak ödediği yıllık rakamın 170 bin 650 TL olduğu saptandı.

Belediyenin Fotokopi matbaası

Gariptir ki; bu rakamın neredeyse üçte biri Basın Yayın ve Halkla İlişkiler birimi için sarf edildi. Bu birimde toplamda 3 – 4 tane yazıcı ve fotokopi makinesi olmasına rağmen 2-3 ay aralıklarla fahiş rakamlara kartuş ve toner dolumu yapıldı. Yaptığımız araştırma sonucunda 1 yıl içinde kitap basılsa dahi bedeli 10 bin TL’yi geçmeyeceği öğrenilmesine rağmen Mudanya Belediyesinin Basın Halkla İlişkiler birimine kartuş ve toner dolum ve alım işi bedelinin 54 bin TL olduğu gözlerden kaçmadı. Bu rakam belediyenin “fotokopi matbaası mı oldu” sorusunu akla getirdi.

Şimdi soruyoruz:

  1. Litera firmasına 2012 yılında 169 bin TL, 2013 yılında 154 bin TL, 2014 yılında 284 bin TL ödenmesine rağmen 2015 yılında neden 900 bin TL, 2016 yılında neden 1 milyon 480 bin TL oldu?
  2. Litera firması 2015 yılında ödenen 900 bin TL karşılığında ne yaptı? Alınan hizmetin içeriği nedir?
  3. Litera firmasına 1 milyon 480 bin TL civarında ödeme yapılırken yine bilişim hizmetleri olarak farklı firmalara yaklaşık 800 bin TL neden ödendi? Bir yılda bilişime yaklaşık 2 milyon 300 bin TL ödenmesi normal mi? Bunun şartları açıklanabilir mi?
  4. Sadece kartuş – toner dolum alım ücreti olarak 170 bin TL ödeme nasıl açıklanır?
  5. Basın ve Halkla İlişkiler birimi ne bastı ki sadece bu birimin kartuş toner ücreti 54 bin olmuştur?
  6. 2016 yılında Mudanya Meclisinin denetim kurulu üyeleri kimlerdi?
  7. Ak Partinin de üye verdiği denetim kurulunda bu harcamalara herhangi bir şerh düşüldü mü? Düşülmediyse hangi akla hizmet bu giderler onaylandı?

 

Hayri Türkyılmaz’ın 2015 seçimlerinde Şadi Özdemir ve Nurhayat Altaca Kayışoğlu’nu açık açık desteklemekten kastının maddi destek olmadığına inanmak istiyoruz.

 

ŞEHİR GAZETESİNİN HABERİ:

 

Mudanya’yı yoldaşlar böyle soydu

CHP’li belediyeler ve milletvekilleriyle ilgili skandalların ardı arkası kesilmiyor. Son günlerde yolsuzluk ve rüşvetten üst üste görevden alınan belediye başkanları nedeniyle yaşanan skandallara bir yenisi de Mudanya’da eklendi. Bursa Milletvekili Avukat Nurhayat Altaca Kayışoğlu’nun yasak olmasına rağmen milletvekili seçildikten sonra da Mudanya Belediyesi’nin avukatlığını yaptığı ve astronomik ücretler aldığı ortaya çıktı.

Bursa’da milletvekili adayı olduğu günlerden itibaren her adımıyla olay olan ve skandalların baş aktörü olan CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, hizmetleriyle olmasa da eylemleriyle kamuoyu gündeminde kendine yer bulmaya devam ediyor. Solcu sosyalist olmasına rağmen çocuğunu ABD vatandaşı olsun diye Virginia’da dünyaya getiren Kayışoğlu, gelen tepkiler üzerine “Çocuğumun geleceğini düşünmek zorundayım” diyerek asıl derdinin vatan millet ve solculuk değil, ikbal olduğunu ortaya koymuştu.

NERDE EYLEM ORADA NURHAYAT

Milletvekili seçildikten sonra da nerede eylem varsa orada olan, meclisteki kavgalarda baş rol oynayan Kayışoğlu, Bursa’da da sık sık provakatif eylemlerle kamuoyunun gündemine geldi. Ancak ortaya çıkan son skandal, hem CHP hem de Kayışoğlu’nun zihniyetini bir kez daha gözler önüne serdi.

KİM TAKAR YASAYI, YASAĞI

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu’nun yasak olmasına rağmen milletvekili seçildikten sonra 2014 ve 2015 yıllarında Mudanya Belediyesi’nin avukatlığını yaptığı ve yüklü bir ücret aldığı ortaya çıktı. Kayışoğlu’nun iki ortağı ile birlikte Mudanya Belediyesi’nden aldığı astronomik ücretler duyanları şaşkına çeviriyor. Nurhayat Altaca Kayışoğlu milletvekili seçildiği 2014 yılı ile 2015 yılında CHP’li Mudanya Belediyesi’nin avukatlığını yapmaya devam ettiği belediyenin ödeme makbuzları ile ortaya çıktı.

BİR YILDA 400 BİN LİRA

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’a yakınlığı ile bilinen ve milletvekili olma sürecinde Türkyılmaz’ın büyük destek verdiği Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile iki ortağı sadece 2015 yılında belediyeye 390 bin lira avukatlık ücreti fatura etti. Büşra Gönülveren 56 bin, Serap Akkul 125 bin 500 ve Nurhayat Altaca Kayışoğlu 168 bin liralık faturalarını solcu CHP’li Mudanya Belediyesi’ne tıkır tıkır ödetti.

AVUKAT İSTİHDAM ETSE 60-70 BİNE BİTER

Mudanya Belediyesi, Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve ortaklarına parça başı olarak verdiği avukatlık işlerinde kamu büyüm zarara uğradı. Türkyılmaz, bir avukatla maaş karşılığı anlaşıp bu işlerini yaptırsa belki 60-70 bin liraya mal olacak bu hizmet Kayışoğlu ekibi tarafından 6 misline fatura edildi. Kazanılan mahkemelerden elde edilen gelirlerin avukatlara mı belediyeye mi kaldığı ise şimdilik bilinmiyor.

SOL YUMRUK HAVAYA AMA…

Sol yumruğunu havaya kaldırıp gezen ve adalet yürüyüşlerinde başrolde olan her sözünde haktan adaletten kanundan bahseden Nurhayat Altaca Kayışoğlu, iş kendisine gelince hakkı da adaleti de kanunu da bir anda unutuyor. Kanunun net bir şekilde yasaklamasına rağmen Mudanya Belediyesi’yle avukatlık ilişkisini 2014 ve 2015’te sürdüren Nurhayat Altaca Kayışoğlu’na yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı kamuoyunda merak ediliyor. Bu ilişkide bir başka taraf olan Mudanya Belediyesi’nin de kanuna rağmen yapılan bu ödemelerle ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından mercek altına alınıp alınmayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.

İŞ PARA OLUNCA SOLCULUKTAN ESER KALMIYOR

Milletvekili seçildikten sonra kadrolarda yasak olmasına rağmen akrabalarını yerleştiren Kayışoğlu o dönem gelen tepkilere de, “güvendiği insanlarla çalışmak istediği”ni belirterek, “Yardımcı personelim, 2011 seçimlerinde de birlikte çalıştığımız abim Yeşil Altaca’dır. Birinci danışmanım eski milletvekilimiz Sena Kaleli’nin de danışmanı olan Sevgi Uyar, ikinci danışmanım ise eşimin yeğeni olan Duygu Yeşildağ…” ifadelerini kullanmıştı.

KANUN NE DİYOR?

1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun 43. Maddesi milletvekili olan avukatlarla igili düzenlemeyi içeriyor. İşte o madde ve getirilen yasak; “ Madde 43– Her avukat, levhaya yazıldığı tarihten itibaren üç ay içinde baro bölgesinde bir büro kurmak zorundadır. Büronun niteliklerini barolar belirtir. (Ek iki cümle : 30/4/2013 – 6460/3 md.) 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre ana gayrimenkulün mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde kat maliklerinin izni ve benzeri şartlar aranmaksızın avukatlık büroları faaliyet gösterebilir. Bu konuda, yönetim planındaki aksine hükümler uygulanmaz. Bir avukatın birden fazla bürosu olamaz. Birlikte çalışan avukatlar ayrı büro edinemezler. (Ek iki cümle : 2/5/2001 – 4667/29 md.) Avukatlık ortaklığı yurt içinde şube açamaz. Milletvekilleri, milletvekilliği süresince avukatlık yapamazlar”

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

109 Yıldır Aynı Gururla

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 109. yıldönümü münasebetiyle düzenlene…