Home FOTO GALERİ Osmanlı Dönemi Bursa’da Vakıf Kültürü

Osmanlı Dönemi Bursa’da Vakıf Kültürü

- Guncellenme Tarihi: 4 Ocak 2018 14:15
4 min read
Osmanlı Dönemi Bursa’da Vakıf Kültürü için yorumlar kapalı
0

Osmangazi Belediyesi’nin kültür ve tarih konferansları çerçevesinde düzenlediği “Osmanlı Dönemi Bursa’da Vakıf Kültürü” konulu konferansa konuşmacı olarak Prof. Dr. Ali İhsan Karataş katıldı.

 

Seyyid Usul Dergahı Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konferansta konuşan Prof. Dr. Ali İhsan Karataş, vakıfların Osmanlı döneminde zirveye ulaştığını ve Bursa’nın da vakıfların merkezi durumuna geldiğini anlattı. Karataş, “Bütün toplumlarda vakıf hizmeti vardır ama İslamiyet ile birlikte vakıflar ayrı bir özellik kazanmıştır. Kur’an-ı Kerim’de hayrı teşvik eden ayetler, Peygamber Efendimiz’in hadisleriyle birlikte Müslümanlar arasında hayır konusunda adeta bir yarış başladı. Bunun neticesinde vakıflar kurulmaya başladı. İslam tarihi boyunca böyle devam etti. Vakıflar, Osmanlı döneminde ise zirveye ulaştı. Sadece insan hayatını değil, hayvanları, bitkileri bütün canlıları ilgilendiren her alanda vakıflar kuruldu. 7’den 70’e herkes ya vakıf kuran ya da vakıflardan istifade eden kişiler olarak vakıfların etrafında bütünleşmeye başladılar” dedi.

Vakıfların, bir insanın mülkünü kendisinden çıkarıp, Allah’ın mülkü haline getirmesi olduğunu belirten Prof. Dr. Karataş, “Mülkünden fedakarlık yapan insan, oradan elde edilecek gelirleri diğer insanların hizmetine sunmuş oluyor. Bir insan hayattayken bir sadaka verir ve hayatı boyunca bunu tekrar edebilir. Ama vakıflar sayesinde insanlar öldükten sonra da o iyiliğin devamını sağlamışlardır. Vakıflar sayesinde iyilikleri hayırlar, ebedi hale gelmiştir” diye konuştu.

Bursa Vakıfların Merkezi

Osmanlı’da vakıfların her alanda yaygın bir şekilde hizmet verdiğini ifade eden Karataş, “Osmanlı’yı kuran şehir Bursa da bu işin merkezi olmuştur. Arşivlere baktığımızda Bursa’da binlerce vakfın olduğunu görüyoruz. Eğitim, sağlık, belediye işleri, su hizmetleri, din hizmetleri, medrese hizmetleri, köprüler, su yolları ve kaldırımların yapılması gibi bütün insanları ilgilendiren bütün hizmetler, hayırseverlerin kurdukları vakıflar aracılığıyla yürütülmüştür.

Bursa’daki bütün vakıfların yüzde 45’i kadınlar tarafından kurulmuştur. Erkeğiyle, kadınıyla, hangi meslekten olursa olsun hayırlı işlerin içerisinde yer almışlardır. Tarihimize baktığımızda yıldız gibi parlayan uygulamalardan biridir” dedi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Burulaş Fahrettin Beşli’ye Emanet

Günlerdir merakla beklenen Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük iştiraki Burulaş’ın ba…