Home EKONOMİ BUSİAD’ın Aralık Ayı Enflasyon Değerlendirmesi

BUSİAD’ın Aralık Ayı Enflasyon Değerlendirmesi

- Guncellenme Tarihi: 3 Ocak 2018 13:25
4 min read
BUSİAD’ın Aralık Ayı Enflasyon Değerlendirmesi için yorumlar kapalı
0

Aralık 2017’de tüketici fiyatlarının % 0,69 düzeyinde arttığı ve yıllık enflasyon oranının % 11,92 düzeyine düştüğü gözlenmiştir. TCMB, Aralık ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faiz oranını % 8 düzeyinde sabit bırakmıştır. Ocak 2017’den itibaren uygulamaya konulan geç likidite penceresi (GLP) çerçevesinde, borç verme faiz oranı ise 50 baz puan artırılarak % 12,25 seviyesinden % 12,75’e yükseltilmiştir.

Küresel büyümenin güçlü ve senkronize seyri, küresel risk iştahının sürmesi ile gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye girişlerinin yüksek seyretmesine neden olmaktadır. Ekim ayından itibaren TL’de gözlenen değer kaybı karşısında TCMB’nin, Kasım ayı içinde GLP faiz oranı ile ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini (AOFM) % 12,25 düzeyinde eşitledikten sonra, GLP faiz oranını 50 baz puan daha artırarak % 12,75 düzeyine yükselttiği gözlenmiştir. Bununla birlikte, iktisadi faaliyetin güçlü seyri yanında enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve çekirdek enflasyon göstergelerine ilişkin gelişmeler; enflasyon bekleyişleri ve fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir.

Dış ticaret açısından mevcut veriler, AB ülkelerindeki olumlu makroekonomik performansın sürmesinin ihracat açısından olumlu etkisinin sürdüğünü, altın ticareti ve güçlü büyüme performansının ithalatın artmasında rol oynadığını ortaya koymaktadır. Enerji fiyatlarındaki artış ve net altın ihracatının seyri, dış ticaret üzerinden cari açığı olumsuz etkilemektedir.

Türkiye ekonomisi, yüksek büyüme, yüksek enflasyon ve genişleme eğiliminde olan bir cari açık görünümü ile 2017 yılını sonlandırmaktadır. 2018 yılının ilk çeyreğinde olumlu baz etkisi ile enflasyonda bir gerileme beklenmektedir. Yapılan vergi artışları ve kamu zamlarının enflasyondaki iyileşmeyi sınırlaması söz konusu olabilir. Öncü göstergeler, ekonominin üçüncü çeyreğe kıyasla son çeyrekte yavaşlasa da 2017 yılsonu büyümesinin % 6 – 7 arasında gerçekleşmesi beklenmektedir. Küresel para politikalarındaki normalleşmenin aşamalı seyri ve risk iştahında ciddi değişmeler olmadığı varsayımıyla 2017 yılında oluşan konjonktürün, 2018 yılı için de geçerli olacağını söylemek mümkündür.

Günal BAYLAN

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Çilek ve Marul Dikerek Tarımla Tanıştılar

Zekai Gümüşdiş Ortaokulu öğrencileri, Nilüfer Belediyesi tarafından getirilen çilek ve mar…